Resepi Sambal Goreng Tempe

5/04/2010 12:02:00 PM


Salam semua..

Gurlpp blurpp konyang den tgk gambo sambal goreng tempe tu, hehehe tp itu gambar en.google, saja nak bt perhiasan resepi kali nie..ha ha ha * jgn mare aaaaa..
Ok le kali ni Lin nak kongsi resepi sambal goreng tempe yg Lin selalu buat, dah lupa le amik kt mana, tapi msih ada dlm folder pc Lin nie..so Lin copy paste je le.
Request resepi kali ni, datang dari kepala bergetar(KB) tu, dia tanya Lin pandai ke tak bt sambal tempe, kekeke pandai tu idak le, tp setakat boleh telan masuk perut tu ok lg ler,hehehe..kowang baik2 ye, klu masuk blog kepala bergetar tu,mmg bergetar le kepala..ha ha ha ha ha..
Jom layann respi..

Bahan - bahan 

10 keping tahu
10 keping tempe
½ kilo daging
½ kilo mempedal ayam
½ kilo hati ayam
½ kilo udang basah(sederhana besar)
tempe,tauhu potong kecil dan goreng.
daging,direbus potong kecil kemudian digoreng
Mempedal hati ayam potong kecil kemudian digoreng
Udang dibersihkan


¼ kilo lada merah
¼ kilo lada hijau
20 batang lada kering
6-7 biji bawang besar dihiris
5-6 biji bawang putih dihiris
2 batang serai dititik
2 inci lengkuas dititik
1 biji santan pekat
Asam jawa/belacan(air rebusan daging)
Gula, garam, perasa


Cara- cara
1. Panaskan minyak, masukkan cili kering yang dikisar halus goreng hingga baunya naik.

2. Kemudian masukkan hirisan bawang besar dan bawang putih,lada merah dan lada hijau, kacau sehingga rata.

3. Kemudian masukkan bahan-bahan yang digoreng seperti tempe, tauhu, daging, mempedal ayam, hati ayam, udang dan kacau sehingga rata.

4. Kemudian masukkan air perahan asam jawa dan belacan masukkan gula,garam,dan perasa dan santan pekat, jika suka boleh bubuh petai.

5. Masak dengan api yang perlahan hingga sebati.




P/S: Lama gak tak buat resepi nie, teringin pulak..hehehe psstt KB,kalo tak sedap jgn mare eh..marah kt owang uma tue..hahahahaha


With Love

You Might Also Like

3 Orang Komen

  1. sis lin, wat la sambal goreng tu pastu nanti ira dtg umah sis lin amik eh.... hahahahaha..... cam la tau add....

    ReplyDelete
  2. kak..saya minat tempe sambal....sedap..=)nanti kak masakkan untuk saya eh

    ReplyDelete
  3. yehhh makaseh kak, siap ada resepi.. nnti suh wife buat hehe

    ReplyDelete

Penafian .
Blog ini adalah blog peribadi, hanya cerita/aktiviti harian Sis bersama family, kawan-kawan juga resepi masakan Sis sendiri. Dan juga ada sesetengah penulisan tu Sis Copy dan Paste dari carian Google juga blog kawan-kawan.
Semua penulisan di dalam blog ini, TIADA kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.

Sis izinkan jika ada yang ingin copy dan share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Sis disalah gunakan, Awas! TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988 .
Komen anda, tanggungjawab anda.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com
Terima kasih atas kerjasama anda.