Tuesday, August 31, 2010

Salam Merdeka ke 53thn

10:33 PM 29

Salam semua...

Lirik lagu Negara Ku Malaysia bersatu..

Negaraku
Tanah tumpahnya darahku,
Rakyat hidup
bersatu dan maju,
Rahmat bahagia
Tuhan kurniakan,
Raja kita
selamat bertakhta,
Rahmat bahagia
Tuhan kurniakan.
Raja kita
selamat bertakhta

Lirik lagu Jalur Gemilang 1 Malaysia..

Merahmu bara semangat waja
Putihmu bersih budi pekerti
Kuning berdaulat payung negara
Biru perpaduan kami semua

Puncak dunia telah kau tawan
Lautan luas telah kau redah
Membawa semangat jiwa merdeka
Semarak jaya kami warganya

Empat belas melintang jalurnya
Semua negeri dalam Malaysia
Satu suara satu semangat
Itu sumpah warga berdaulat

Jalur gemilang... di bawah naunganmu
Jalur gemilang... kami semua bersatu
Perpaduan ketaatan
Amalan murni rakyat Malaysia
Jalur gemilang... megah kami terasa
Jalur gemilang... kibarkanlah wawasan
Merah putih biru kuning
Jalur semangat kami semua

Berkibarlah
Berkibarlah
Berkibarlah



P/S: Salam kemerdekaan buat semua, MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!....


With Love

Hepi Belated Day Azlinda & Nik Nurehan

10:18 PM 0
Salam semua...

:Hepi Besday 2 U..Hepi Besday 2 U...Hepi Besday 2 Linda and Ann...Hepi Besday 2 U"..:)
Horayy..30hb Ogos smlm, adalah hari lahir buat insan dan juga teman tersayang, Cikgu Linda (isteri Kasawari) juga teman tp mesra iaitu Ann-Wardrobe, kedai soping online Lin satu2nya..hehehehhe.
Buat Cikgu Linda, mmg dah kena WakenaBeb, hahaha tak pasal2 dgn Kasawari skli terkena wakenabeb..muahahahhaha..
Tapi buat Ann, tak ada yg istimewa dpt di berikan sekadar ucapan dan ingatn dr Lin yg jauh di mata, tp ada sesuatu, Lin tak lupa tau, tggu aja nanti ya.hehehehehe
Semuga kalian di panjangkan umur di murahkan rezki dan kekal bhgia hgga ke akhir hayat..Aminn..:)


*Kek dr Scret Recipe dr KAMIE buat cikgu Linda, mmg sedap kan kek tu..:) skli sambut makan utk sahur..hehehehe..
Boleh sama plk dgn kek besday Ann tu, Choc Mud Cake..sodappppp!
Entry wakenabeb cikgu Linda, tggu..akan menyusul kemudian..hahahahahaha


*Dan yg ni kek besday Ann, Lin C&P dr blog Ann, (jgn mare ye Ann)..hehehehe
Hepi Besday buat Ann, semuga di panjangkan umur, di murahkan rezki, kekal ceria,bhgia hgga ke akhir hayat..Aminnn...


*Dan juga nak wish buat Ann, Selamat genap sebulan bertunang ye Ann..cepatnya masa berlalu, pejam pelik dah sebulan, nanti dah setahun, ermm Lin doakan semuga berkekalan hgga ke jinjang pelamin dan bhgia hgga ke akhir hayat ye Ann..:) 
*Hepi Belated day juga buat tunangan Ann yek pd 29hb Ogos, kirim salam dgn incik Kerie yek...bila mau turun Jb nie?..:)




P/S: Terasa plk mau makan itu kek..huwaaaa sedapnyaaaaaaaa

With Love

Berdua lebih baik.. :)

9:44 PM 29
Salam semua...

Haaa ni kang ada plk kontroversi ni kang, haipp jgn dok mengarut nak buat cite ye, kitaorg ni semua dah mcm adik beradik, klu bergambo tak kira le yg bujang ke, yg dh kawin ke, yg dara ke, semua sama je bergambo berdua, utk kenangan bukan utk cr publisiti ok..hahahahaha..
Tp nape la klu si dara bergambo dgn si bujang, ada je le spekulasi timbul, ermm nape tak boleh ke? mulalah kang ada yg sound2..ishhh tak baik tau, mereka sekadar bergambo, bukannya apa2 pun, tp klu betul apa salahnya, mungkin jodoh dr bergambo..kakakakakah
Arghh dah2 jom layan gambo2 berdua yg sempat di ambil waktu majlis berbuka hrtu..hehehe :)
*yg xde tu, jgn mare, dh dok bercakap2, lupa le nak bergambo..heheheheh


*Jejaka Singapura idaman Malaya..Bro Ross..ada sapa2 mau kenalan? sila ikut pintu belakang..hahahahaha


*Yg ni mana2 anak dara org dan mak dara org dia suke bergambo, Shaizhar...teruna jugak tp single not available..hehehehehe


*Dara pingitan yg terpinggir di Sentul..hehehe selalu dok sorg2 je, apakat cepat2 le cr teman, berdua lebih baik tau!..hahahahaha


*Anak bujang Lin,Amat..klu bergambo tu cuba senyum sikit Mat oiii....hilang seri muka Mak tau! wakakakah..



*Ermm hah? cantik? terima kasih terima kasih..apa? anak? bukan Mak eh? ishhhhh sabo je la aku tau!!..:p


*Anak Lin,Yana..dia ni malu2 harimau, tak berapa la suka sangat bergambo dr kakaknya tue, pantang jumpa lensa..huhuhuhu


*Dah nak makan bru dpt bergambo dgn hubby, tu pun susah benar nak ajk bergambo..huhuhuhu


*Bersama Sis Moralle, so sweet kan Ma? i like this photo, rasa sekejap sangat kita borak2 kan, next time kita sembang sampai lebam..hehehe
*Nad & Ma, camne almond london nya? sedap ka? jgn dah abs udah le..


*Kawaieeee...Kandryx, sungguh menepati tema mjlis, berbaju melayu siap bersamping segala, takpe Kandryx, thn depan kita buat tema red carpet pkl yek..:)
*Tak boleh tahan tgk dia punya hand bag lor..huhuhuhu pinjam boleh.? hahahaha




P/S: Agak2 klu semua geng Lin bergambo berdua, abs penuh 1 entry ni kebawah..hahahahahaha tu bru suku je tue..hehehehehe..:p


With Love

Cerita 19 Ramadhan.

9:14 PM 0
Salam semua..

Date: 29hb Ogos 2010 Ahad.
Event: Majlis Berbuka Puasa bersama KAMIE.
Time: 6pm at GoodHope Hotel..JB

Alhamdulilah selesai semuanya, dah 3 hari berlalu tp kemesraan dan kenangan yg terukir masih segar di ingatan, rasa mcm sekejap je masa berlalu kan, insya'allah thn depan kita bersama2 lagi berbuka puasa ok..:)
Pagi 29hb tu, pg time waktu sahur Lin dgn anak Lin,Yana keluar amik Shai yg sampai dr KL naik bus kat stesen bus Pekan Rabu, so dah alang2 dh waktu sahur, kitaorg sggh je drive thru McDonalds beli GCB utk bersahur, balik je terus makan sambil bual2 pastu tido hgga le ke pagi jam 9am bru bangun.
Lin dgn hubby keluar ke pasar Perling pg tu, pastu hntr kete hubby ke bengkel, and then Lin dgn hubby dok ronda2 pusing2 saje cuci mata sambil tggu Retna col sruh amik dia, dlm pkl 1pm lebih jgk le bru Retna col mntk amik dia, bru nak keluar Bro Ross col plk, dia bru sampai dr Sgpore mntk amik skli, so skli jln, lepas amik Retna Lin terus amik Bro Ross, balik tu kitaorg sggh jap Jusco beli hamper utk baby kak Lina yg x sempat2 lagi kita ziarah dia waktu bersalin, last2 jumpa mlm tu, hehehe 
Ptg dlm pkl 6pm kitaorg dah bersiap2 nak gerak, sebelum tu posing amik gambo dulu, hubby belum siap so kebanyakan gambo kita tu dia xde la, dah mcm hari raya pkl skli tgk..hehehehe 
*ishhh susah betul hubby ni klu nak bergambo la.
Owang paling awal sampai skli, Sis Moralle &Family juga Nad, hehehe sori la kita lambat, jln jem lor, pastu kelibat Kasawari n Family sampai, di ikuti dgn Family Kak Lina, and last skli bru la Kandryx dtg dgn menepati tema pada hrtu berbaju melayu lengkap dgn samping, sama mcm Shai..:) thankx all i likeee :)


* 'Selamat Hari Raya'
Hehehe kan? dah mcm hari raya plk time tu, cuma biskut raya je xde atas meja tu dgn duit raya..miahahaha meriah skli berbaju melayu dan kurung..i likeeee :)


*Lin & anak2, hubby belum siap, so faham2 aje le, dia pun x suke bergambo..huhuhuhu


*Ini meja Kasawari, klu di bandingkan dgn meja Lin sana, kira msh ada ruang lagi tu, tp klu meja Lin sana, hahahaha sendiri tak ingat lor, main amik bedal selagi ado..kakakakah..


*Suasana sebelum berbuka di dewan GoodHope Hotel aras bawah(lobi)..penuh juga owang semua time tu, nsb dah booking awal2..:)


*Yg anak2 ni klu dah jumpa, apalagi PsP je le, ishhh makan dulu nak oii, nanti bru main yek..:)


*Kenangan terindah utk thn ni, KAMIE mengabdikan gambo di ruang lobi hotel GoodHope..
Terima kasih semua, insya'allah thn depan kita berjumpa lagi ok :) geng Singapura, nanti kasi roger2 plk utk edisi mjlis berbuka di 'seberang'.. :)



P/S: Tggu plk mjlis open house raya thn ni, ermm agak2 kat mana la plk yek thn ni?..ermmm


With Love

Cerita 18 Ramadhan.

8:39 PM 2
Salam semua...

Hurmm rasanya lama tak jenguk blog Lin ni, kebizian melanda, mengemas rumah, melayan tetamu dan keluar membeli persiapan utk hari raya, so klu dah balik rumah tu mmg letih dan terus tido je, tak layan dah tenet nie..huhuhuhu.
Ok la jom Lin nak cite kisah 18 Ramadhan hrtu, Sabtu tu, Lin tak kemana, dok mengemas rumah dan sambil2 buat keje yg lain mana yg ptut di selesaikan, ye la tetamu nak dtg, so siap jgklah melipat dan mencuci pada hrtu, penuh satu ampai mcm kedai dobi.hehehehe, tghri hubby dah balik, pastu ajak keluar pi cari2 survey baju anak2, tp sebelum tu kitaorg sggh kat BMW Auto Bavaria, hubby dok tgk kete idamannya, hehehe yg tu x boleh cite byk, kowang tgu la entry kemudian ok..:) cuma sempat jgk la Lin posing dgn 'bakal' org baru di rumah Lin tue..hehehehehe.
Dlm jam 6pm, Lin gan hubby pi booking meja dulu kat LC Catering, kang lmbt booking kang penuh plk kang, skli order makan, so klu sampai je kang, dah siap..:)
Selesai berbuka kitaorg ke Holiday Plaza, lama sudah tak kesana, still mcm dulu2 juga, waktu Lin sekolah, klu nak soping mesti ke Holiday Plaza, abah Lin suka ke sana, tp skrg dh ada mcm2 soping complex takdenya nak kesana klu takde hal lor..huhuhuhu
Pusing punya pusing, ada jgk la 2-3 lai yg di beli oleh anak Lin dan hubby Lin, yg lain2 byk yg tak berkenan, takpe cari tmpt lain plk okay..:) 


*BMW X1..fuyooo tak sabar mau pegang itu stering lor..huhuhuhuhu


*Sempat posing jap dulu sambil menunggu hubby yg masih tgh dok belek2 kete.:)


*Licinnn..hehehe Lin makan pecel lele, anak2 makan nasi pataya, hubby makan nasi ayam penyet, semmgnya LC Catering jugak yg best bila mkn dinner nie..:) kenyangg perut, cepat blah..hahahahaha


*Tmpt last kitaorg sggh, Jusco Bukit Indah, waktu nie dh dekat pkl 11pm, so byk kedai dh tutup, saje je jalan2 habiskan waktu..hahahahaha
Cantik deco raya di sana, si Amat dok terjoget2 depan tu, sempat Lin snap gambo dia,hahahahaha



P/S: Pening kepala bila nak memilih baju anak2 nie, dia yg x kisah, mak ayah dia yg peningggg naik senoneng ke hulu ke hilir..huhuhuh


With Love

Saturday, August 28, 2010

Cerita 17 Ramadhan

1:44 PM 25

Salam semua...

Salam berhujung minggu buat semua, hrni anak2 Lin semua tak sekolah, nak ikutkan yg kakak2 nya tu semua kena sekolah ganti utk hari raya tp semua 'rajin' sangat le bangun pagi hari Sabtu cmni..huhuhu sabau je le klu nak mengejutnya tu semua....
Smlm hujan lebat waktu Lin amik anak sekolah, tetiba langit gelap gelita, pastu hujan selebat2nya, ishh sian anak2 basah lencun di buatnya, nasib jugak pagi tu Lin dah ke Bank settle semua pembayaran bil2 rumah nie, klu nak tggu lepas raya haa mau ternganga kang, sbb Lin satu apa pun belum siap, cuma baju raya family sedondon je yg dh siap amik, ermmm takpe la perlahan2 janji beraya ala kadar apa yg ada je la..:)
Siap semua anak solat Jumaat dan balik sekolah smlm, Lin terus ke Tesco plk dgn anak2 semua, pi bwk gi belanja, brg2 dapo, brg2 keperluan anak2 dan juga ngintai2 apa2 yg ptut le...hehehe belanja ni mmg tiap2 bulan kena belanja..huhuhu cuma jimat sikit le bulan pose ni, takde beli jajan sangat..:)


*Penuh 1 troli tp tak la jugak penuh, ada tu kdg2 owang ishh sampai terlebih2 troli di buatnya, mgkin anak ramai kot.. :)


*Lepas balik dr Tesco, pi cuci si 'putih' *kete*, dh belapuk mcm apa tu, hujan je kan, malas la nak mencuci nya..hehehe nak cuci sendiri? ermm mau kena buka pose kang..miahahahha*alasan*..
*Sambil menunggu kete cuci, sambil belek majalah Jelita, wah2 meriah majalah bulan ni, ada respi bbiskut dr Cik Mat Gebu..tahyniah Mat, mesti ramai yg cuba tue..:)


*Siap je semua settle balik rumah jap rehat, letih Mak oii...kemas2 rumah dulu, pastu col hubby balik tak berbuka hrni tp dia kata mgkin x sempat sbb jln jem smlm, so Lin bgtau Lin anak2 nak buka kat kedai makan sebelah rumah ni aje. Dalam pkl 6pm Lin dh pi order, so nanti senang dia dh siap2 je utk Lin makan, tau2 je le, time tu kelam kabut sikit nak tgk 'Cinta Kirana'..hehehehehe
Malam smlm, adeiii balik je mandi solat terawih*bt sendiri* terus membuta tak sedar diri dgn telekung2 tu skli..hahahahaha sabau je kan, dah kenyang tido, dh mcm ular salin kulit hubby kata..hahahaha
*Rugi betul x tgk badminton smlm..huhuhuhu



P/S: Ni tggu cuti sekolah seminggu sok bru start mengkukis, ala bt 2 jenis je dh, yg lain2 tu, tunjuk2 ajo..kikikiki


With Love

Friday, August 27, 2010

Cuma rm6* SAHAJA..

5:00 PM 0
Salam semua...

Ha murah kan? cuma rm6 je untuk perlindungan perjalanan berhari raya, tadi waktu Lin ke Jusco Pejabat Pos, bayar bil, Lin ternampak dan terbaca di papan kenyatan nya tu ada Insuran pelindungan raya dr Pos Malaysia juga MMA assurance, pastu staf kat pos tu terangkan lebih lanjut, lor terkejut jugak dgn bayarannya, klu individu cuma rm6 selama 15hari, tp klu amik Family Plan, kena byr rm20 alaaa apa aje la setakat rm20 klu di bandingkan dgn nyawa melayang,..kan?
Lin sekeluarga sebenarnya dah ada 3-4 insuran, tak tipu, betul tp ini sekadar tambahan dan berjaga2 aje, lagipun murah aje, so Lin amik Family Plan dan byr rm20 je td, terus dpt sijilnya..mudah kan?...
So kowang? cmne? kot2 nak jln jauh tu, check dulu insuran tu, hidup ke tak lagi, terutama rodtax kereta, jgn main redah je yek...:)
Keterangan lanjut, kowang rujuk di sini POS RAYA Insurance Malaysia


POS Insurans Raya adalah satu skim perlindungan kemalangan diri yang khas dan hanya boleh didapati di semua cawangan Pos Malaysia. Secara umumnya, sebahagian besar rakyat Malaysia akan pulang ke kampung pada musim perayaan. Kemalangan kerap berlaku di musim perayaan dan inilah masanya di mana perlindungan insurans yang lebih tinggi amat diperlukan.
Sebagai sebuah entiti korporat yang prihatin, Pos Malaysia dengan kerjasama MAA, telah memperkenalkan satu skim insurans kemalangan diri yang mampu dimiliki oleh SETIAP pelanggan Pos yang dihargai. Dengan bayaran serendah RM6*, anda akan dilindungi 24 jam sehari, terhadap semua jenis kemalangan sepanjang masa perlindungan di Hari Raya ini. 

Masa perlindungan akan bermula 3 hari sebelum, 2 hari semasa Hari Raya dan 10 hari selepas Hari Raya (keseluruhan 15 hari). Tiada perlindungan lain yang lebih menarik dan mampu dimiliki pada musim Raya ini.


NoManfaatPelan Individu (RM)**Pelan Keluarga (RM)
1Kematian Kemalangan20,00020,000 / Orang yang diinsuranskan (mak.100,000)
2Kehilangan Upaya Kekal20,00020,000 / Orang yang diinsuranskan (mak.100,000)
3Kehilangan Dokumen (akibat ragut)100100 / Orang yang diinsuranskan (mak. 500)
4Pendapatan Hospital Harian (mak. 30 hari)3030
5Jumlah perlu dibayar620





P/S: Bende mcm ni bukan kita mntk nak jadi, tp bila dah terjadi? ermmm kita hanya merancang, Tuhan yg menentukan..:)


With Love

Sampul raya dah ada, duit raya??

2:00 PM 4
Salam semua...

Jeng jeng jeng...sapa nak duit raya?? salam dulu yek..hehehe itu le yg selalu di kata dan di ucapkan tiap kali budak2 dtg beraya, berebut2 semua beratur, hehehe adeii dh terasa2 kemeriahan hari raya kan?..lagu raya dah berkumandang, lampu raya, baju raya, langsir raya, apa je berkaitan dgn raya semua dh siap sedia..termasuk jalan raya, kekeke ye la, ops sikap sudah mali maaa, klu bawak laju2 nanti kena saman haa sendiri mau ingat lor, erm klu takat dpt surat saman ok lagi, klu terus dpt surat kematian? haaa sapa yg susah? mereka dan keluarga mereka jugak kan..huhuhu..
Tadi pagi Lin dah keluar ke Bank, uruskan apa yg perlu dulu, sebelum raya baik settle dulu bil2 kan, kang dah habis raya, haaa mau jd hantu raya kang mengamuk, sbb duit takde..hahahhaha
Harini ingt nak usha2 gak kot2 duit raya dh keluar ke, tp belum le, kata staf bank tu, mggu depan, 1hb Sept, tp dia bg sampul raya, yehaaa cantik sampul raya AMbank thn ni, yg Public Bank punya kecik jek, Lin x berapa suke, sbb nak kena lipat2 duit tu, klu sampul panjang, senang je nak masuk duit sekeping, cntikk je kan duitnya..kekekeke *rm1 cukup ler* kakakakakakah


*Hurmm sampul raya dah asa, duit raya je yg belum ada, tp cukup ke tue? ishhh mana cukup tu, mau kena sebundle lagi tu, maklum le, anak sedara, sedari, sedaru, sedaro semua ramai...lalalalalalala
*awak..nnti dtg JB bwk sampul byk2 sikit yek..hehehehe


*Dan bila sampai je rumah...tadaaa bungkusan biskut raya sudah sampai, tp opss bukan Lin punya oke, Lin punya only 1 kotak sahaja, tp yg lain2 tu Sis Moralle punya, hehehe kitaorg order dr rakan FB,Nor  Hidayah Yusoff, bila bukak, wahh nampak biskut dia mmg sedap la, bru nampak je belum rasa..hehehehe homemade mesti le sedap tu..:) thankx Dayah..:)
*Mama Moralle, nanti Ahad ni Lin bawak oke U punya biskut nie..:)



P/S: 1st time order biskut ikut courier ni, mula2 dengar takut gak hancur ke, tp still oke mcm biasa je biskutnya..hehehe  ni le bru 1 jenis yg ado, yg lain2 mggu depan lor bru dapat..:)


With Love

Cerita 16 Ramadhan.

1:00 PM 0
Salam semua...

Waktu Lin tulis entry ni, hujan lebat membasahi bumi Johor, time nak amik anak sekolah, time ni le hujan turun, habis basah kuyup di buatnya, jgn demam dah le...
Smlm plk cuaca punya la panas, sampaikn Lin lepak ketidoran ptg smlm hgga ke jam 4pm, adeii mmg malas betul smlm, itu pun bngun mamai je nak pi dapo masak, huhuhuhu...
Masak simple aje, lauk kari ikan smlmnya ada lg, lagi lama lagi sedap, so Lin goreng ayam, masak sayur bayam sup, goreng telur, dan bt sambal bg naik selera sikit berbuka, tp tekak Lin smlm rasa mcm nak makan sup tomyam, so dlm pkl 7pm Lin keluar pi order sup tomyam, ala kedai sebelah uma jek, dekat senang je last minit order..hehehehe
*As(My Nurkasih), entry kuih sagu, segan nak post, mcm x menjadi jek, tp tgk le, nanti free Lin postkan juga, nasib rasa nya sedap...:) tq 4 the resepi...


*Sup Tomyam hangat, smlm sedap plk tomyam dia, sampai abs licin Lin hirup kuahnya smlm..:) sebungkus 2 org makan rm5..


*Ha ni nak bebel jap, rasa mcm kurus, ye la cuma makan waktu berbuka je, sahur skrg dh x makan, setakat minum air panas aje, tapiiiiiiiiiiiiii nape rasa pakai jam mcm ketat je ek? alaaaaaaaaaaa jgn la naik badan oiiiiiiii, kang baju raya aku x muat plk nak pakai..huwaaaaaaaaaaaa..
*Jap2..haaa Lin tau nak buat apa..lalalallala "OFF makan berbuka, kita makan oat aje nak?"kekekekekek




P/S: Baju raya fitting ikut baju lama, buatnya x muat? aduhhh dah jd mcm sarung nangka kang...kekekekeke
*harap2 baju awak muat la ni yek..:)


With Love

Peristiwa Nuzul Al-Quran

8:33 AM 0
Salam semua...

'Selamat hari Nuzul Al-Quran" buat semua umat Islam yg sewaktu dengannya, klu ada sesetengah Negeri hrni mmg cuti, tp bg kt Johor ni, x cuti, semua sekolah dan semua bekerja, takpe la janji ingat dan mengingati apa ada pada harini sudah cukup memadai kan..:)
Jadi apakat kita kongsi ilmu apa yg tersirat dan tersurat pada hari Nuzul Al-Quran, sama2lah kita renung2kan dan selamat beramal..:)
info dr Islam.gov



Nuzul Al-Quran


Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga  seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

‘Al-Quran’ bererti bacaan atau himpunan. Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya. Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata ‘al-Quran mukjizat akhir zaman’ atau ‘al-Quran yang mempunyai mukjizat’. Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran. Firman Allah:
Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan). (Al-An’am:38)
al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.
Dalam sejarah kehidupan Nabi SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq. maksudnya:
”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘alaq:1-5)




P/S: Ptg ni Lin pun lepas Asar, ada mjlis Nuzul Al-Quran kat Mesjid Bukit Indah sekali dgn mjlis khatam Al-Quran dr ahli2 bacaan tadarus sempena bulan puasa ni, alhamdulilah...:)


With Love

Cerita 15 Ramadhan

1:13 AM 0
Salam semua...

Huarghh ngantuknya mata, kowang tgk tu jam dah pkl brp, waktu ni hampir ke jam 1am Lin update blog ni, dok meneman hubby tgk tv ada live perlawanan badminton, so ada free ni update la sekejap..:)
Harini dah masuk 17 hari kita pose, tp bru nak cite 15 Ramadhan ni, hehehehe malam 15 Ramadhan berbuka tu, Lin masak simple aje, mcm biasa2 juga, cuma kali ni Lin malas nak amik gambo le, asyik gambo makan je kan? hehe dan malam 15 Ramadhan tu jugak, Lin pi terawih dgn anak Lin,Amat, sbb dia xde tuisyen malam tu, Lin bawak dia skli, dah tak ramai dh dtg terawih, mgkin sibuk menjahit dan membaking kot kt rumah..huhuhu
Ermm Lin dah mula rasa dan nampak dlm masa skrg ni semua owang dah mula la dok belek membelek, selak menyelak, jeling menjeling mana2 kedai, butik, soping centre yg mana menjual persediaan utk hari raya, betul x? ermmm tapi Lin belum siap apa pun, baju raya pun tak amik lagi kat kedai tu, insya'allah hrni nak pi amik, cmne pun sebelum membeli dan memakai Lin lebih suka survey2 apa fesyen terbaru dan trend skrg ni, kowang cmne?
Dalam majalah Mingguan Wanita keluaran 13-27hb*rasanya* yg gambo depan dia tu artis Memey tu, byk sehh fesyen dan trend terbaru, mcm2 gaya ada di tunjukkn so kita tak payah le dok fikir nak pakai apa, paten apa, fesyen apa, yg mana sesuai dgn kita, boleh le kita pakai..byk tips jugak tue kat dlm majalah tu..:)


*Yg ni mmg Lin berkenan sangat, hrtu dh col and tanya nak fesyen tudung tu, tp memandangkan color yg Lin mntk utk fesyen yg Lin nak takde, so mgkin lainkali Lin order lagi..mmg cantik2 fesyen tudung Fareeda ni, Lin ada 1 tudung dia, mmg selesa dan amat bagus kualiti dia, tak panas dan mudah di gayakan..:)
Kowang tgk kat sini kot2 ada yg berkenan FAREEDA.


*Dan yg ni plk, fesyen terkini baju kurung ala2 moden, nak kata jubah tak jubah, nak kata baju ala2 punjabi pun tak jugak, tp cntik dan ringkas kan, *aishhh klu dah modelnya cantik, pakai apa pun kelihatan cantik kan?*..huhuhuhu


*Hehehe baju ni baru hrtu dok chat dgn Kak Ct, fesyen terbaru jubah Kaftan, tp mcm x sesuai plk klu nak pakai pi beraya kan? tp bagus gak tu klu pakai baju ni, agak2 ketiak basah, senang nak lap, dan klu pakai time hujan sejuk, leh buat selimut kat badan, sbb lengan dan badannya mmg fesyen besar mcm baju tido..hehehehe kowang kena pandai mengayakan, klu tak nanti, kena gelak dek orang jek..kekekeke :)

Tapi kan, camne pun fesyen terbaru dan terkini yg keluar, 'Baju Kurung' jugak la yg tak lapuk di telan zaman kan, sesuai di pakai tak kira di mana aje, siang malam, panas sejuk, semua nya boleh masuk..so jgn salah pilih jgn salah pakai..:)



P/S: Esok kiriman biskut raya dr Hidayah sampai, canggih sehh biskut raya guna courier..kekekeke *kowang dah buat biskut raya ke?*


With Love

Thursday, August 26, 2010

MsjBox Fastbreak 6-Sogo

12:18 AM 0
Salam semua..

Bila time puasa mesti ada mjlis berbuka pose plk..hehehe so mcm thn2 lepas, MsjBox akan mengadakan mjlis berbuka puasa bersama, tmpt dan waktu, ada di sertakan di bawah ni, walaupun tidak lagi semeriah mcm dulu2, tp semangat utk meneruskan tetap ada..:) itu yg penting :)



Terbuka kepada semua yang ingin menyertai aktiviti ini. Matlamat aktiviti ini adalah untuk merapatkan lagi hubungan silaturahim sesama kita.

Ini merupakan tahun ke - 6 aktiviti berbuka puasa bersama-sama diadakan.

Bayaran adalah secara sendiri - sendiri.Konsep macam ini lebih mudah diuruskan kerana masing - masing tahu apa nak di makan & di minum semasa berbuka puasa,

Tempat : Food Court,Sogo KL
Masa : 6.00 petang
Tarikh : 28 Ogos 2010 (Sabtu)

Jika berminat, sila maklumkan kehadiran kepada Shai.
Sekian, terima kasih.



P/S: Maaf buat semua, tahun ni Lin tak dapat nak join Fastbreak Msjbox thn nie, ada hal yg tak dpt di elakkan, insya'allah thn hadapan plk okey..:)


With Love

Wednesday, August 25, 2010

Terkini dari Halal Malaysia.

2:39 PM 6
Salam semua...

Tgri ni dok baca2 email ada dpt plk jawapan dr Halal Malaysia mengenai isu Mc Donald's..so Lin bukak page dia tup2 terbaca plk berita terkini pasal minyak sapi QBB Ghee..
Jom kita kongsi..klu kowang tak puashati kowang klik link yg Lin bg tu oke, sebarang soal jawab kowang kemukakan lah pada Halal Malaysia..:)


ISU McDONALD
Dimaklumkan bahawa JAKIM tidak menggantung / menarik Sijil Pengesahan Halal yang telah diberikan kepada McDONALD / Mac Food Services (M) Sdn Bhd.

Sekian, terima kasih.




PENGGANTUNGAN SIJIL PENGESAHAN HALAL SYARIKAT QBI PACKAGING SDN BHD

JAKIM mengambil keputusan untuk menggantung Sijil Pengesahan Halal Malaysia kepada Syarikat QBI Packaging Sdn Bhd sehingga JAKIM berpuas hati status kehalalan produk berkenaan berkuatkuasa 19 Ogos 2010. Oleh yang demikian, QBI Packaging Sdn Bhd adalah dilarang serta merta menggunakan logo halal Malaysia pada semua produk berjenama QBB Pure Ghee.

Sekian, terima kasih.





P/S: Isu Mc Donalds selesai, boleh la makan tanpa was2 yek...tapi isu QBB Ghee ni, adeii di saat2 owang semua tgh sibuk bt biskut, lagi2 biskut suji..huhuhuhu cmne tuh...:( *guna jenama lain okey :)


With Love