Tuesday, August 24, 2010

Ngidam Kuih Lopis@Lopes

Salam semua...

Selamat pagi Malaysia...apa khabar? puasa ke tak tue? hehehe mana le tau kot2 dah raya ka..miahahaha.
Dah ada plan mau buka pose apa? mau makan apa? ermm awal lagi ni kot, nnti dah tghri baru pening kepala dok fikir mau masak apa, huhuhu sama le macam Lin, sampai tak tahu nak masak apa, klu bukan bulan pose, senang sikit, agak2 tak masak, makan meggi ka, goreng nasi ka, ni pose takkan le nak bg anak2 makan meggi lor..huhuhuhu :p
Kowang kenal itu kuih? ermm takkan le kowang tak kenal, ishhh itukan kuih tradisional orang melayu kita, 'Kuih Lopis@Lopes', harini Lin akan pastikan Lin dapatkan kuih lopis tu, ntah le, dok teringin kepingin mau makan itu kuih, kelmarin buka uma mak, pi cari rata2 semua gerai dah habis dan takde jual, smlm plk, kirim kat hubby, dia balik lambat plk, so hrni Lin sendiri akan cari, klu kat bazar Perling tu rasanya banyak kot. yes! ke ada sapa2 nak buatkan untuk Lin ke? miahahahaha 
*jeling Cik Mat Gebu* "bila mau try buat ini kuih Mat?"


*Gambar dr en.google, sumber di Daftar Warisan

Butiran Warisan : Kuih Lopis
Jenis : Nasi/Pulut
 
Latar Belakang Sejarah :
Kuih lopis merupakan salah satu daripada kuih tradisional bagi masyarakat Melayu. Kuih ini disajikan bersama kelapa parut dan sirap gula melaka. Bagi mengelakkan kelapa cepat rosak atau berbau, kukus seketika sebelum digunakan. Pastikan daun pisang dipotong dalam ukuran yang sama sebelum membungkus bagi mendapatkan saiz yang sama. Kuih ini juga sesuai dijadikan hidangan untuk sarapan pagi mahupun minum petang.




P/S: Makanan ni kadang2 bila nak makan, kita cari takde, bila tak teringin nak makan, sana sini pulak ada jual..huhuhu nasib nasib.. :(


With Love

6 comments:

  1. saya pun suka sangat kuih lopes..
    bulan2 tak puasa pun saya carik kuih lopes..
    sedap kan..
    tapi bila kita nak kadang2 tak ada pulak..huuuuu

    ReplyDelete
  2. Nour: a'ah nour, bila nak makan xde plk nampak, klu tak nak makan, ada pulak..huhuhu
    sedap mmg kan kuih nie :)

    ReplyDelete
  3. semalam jer mommy buat kuih lopeh neh.
    hihihihi.
    tadi sahur pun pulun makan lagi.
    :)

    ReplyDelete
  4. saya suka kuih lopez. sedap dan sedap. hihihi nasib lah mak mertua buat kuih. dapek la acik makan kuih ni hari2.

    salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  5. Drunbella: huhuhu...adehhh ngencessss dah nie...

    ReplyDelete
  6. Live,Lough,Love: waduh2...bestnyaaa mesti sedapkan.. :)

    ReplyDelete

Makluman .
Blog ini hanya blog personal, hanya cerita harian Sis, Family, Kawan-kawan dan juga resepi masakan. Dan juga ada sesetengah entry tu Sis Copy dan Paste dari blog kawan-kawan juga dari carian google.
Tiada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.
Sis izinkan jika anda ingin share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Sis disalah gunakan, AWAS !.

TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988 .
Sekian terima kasih.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com