Monday, September 20, 2010

Menu Puasa Enam(6).

Salam semua...

"Abu Ayyub al-Ansari ada meriwayatkan satu hadith daripada Rasulallah s.a.w. di dalam menerangkan tentang kelebihan puasa enam Syawal yang maksudnya “sesiapa yang berpuasa Ramadhan, kemudian diikutinya puasa enam hari Syawal samalah seperti dia berpuasa sepanjang tahun” ( Dikeluarkan oleh Imam Muslim di dalam sahihnya, juga dikeluarkan oleh sekalian ramai ulama hadith seperti al-Tirmizi, al-Nasaie dan Ibn. Majah ). Imam al-Syafie menjelaskan bahawa hadith ini adalah hadith sahih."

Hehehe ye ye tp aku tidak berkesempatan utk berpuasa enam tu, cuma waktu Lin masak menu ni, waktu tu le siapa2 yg berpuasa enam merayakan hari raya, ntah la mmg teringin sangat nak makan rendang, hubby plk dh awal2 beli daging, di sebabkan awal raya hrtu Lin blk kampung, so tak dpt la masak utk family, jdnya Lin masak raya ke-8 tu..:) 


*Kari ayam rempah kari BaBas..hehehe 


*Rendang daging..Lin masak tak berapa pekat sbb nakkan kuah makan ala2 lontong kering..hehehe 
*ikut suka masing2 le..


*Sayur lodeh lemak kuning...Lin mmg suka ltk kunyit, ada sesetengah tu, masak lemak lodeh putih kan? nasib x color pepel..muahahahaha


*Alhamdulilah..dpt juga masak menu raya utk anak2...cuma takde sambal kacang jek, huhuhu mmg tak PUAS makan menu raya thn ni...huhuhuhu
Ni teringin plk nak makan Soto..ermm bila la nak membuatnya yek..huhuhuhu
Mana tak gumuk's....aiyoooooooooo



P/S: Klu pi openhouse le dpt mkn blk menu raya nie, ermm ada sapa2 di sini nak jemput Lin openhouse? miahahahaha


With Love

4 comments:

  1. Salam...
    Uit, Lin.. ni dah lebih raya dr org raya pose 6 ni, hehe... Adoi, kak su blum pose sunat 6 lagi pun.. baru dok mgganti pose wajib.. lambat ler nak raya..

    ReplyDelete
  2. Sue: hehehe tau xpe, owang lain pose, owang lain yg raya..muahahah tekak teringin..:)

    ReplyDelete
  3. Ieda: Sis x pose lagi, tp dh raya dulu, kebetulan sis masak waktu owang pose enam..hehehehe
    slmt hr raya ieda.. :)

    ReplyDelete

Penafian :
Blog ini hanya blog personal, hanya cerita Saya, family Saya, kawan Saya dan juga resepi masakan Saya. Dan juga ada sesetengah entry tu Saya C&P dari blog kawan-kawan juga dari carian google.
Tiada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.
Saya izinkan jika anda ingin share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Saya disalah gunakan, AWAS !.

TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988..
Sekian terima kasih.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com