Monday, February 14, 2011

14.2.2011...Monday Blues..

Haii semua...

Opsss sori..tuan rumah blog sibuk sikit 2-3 harini, ada tetamu iatimewa jauh datang bertandang..
Insya'allah nanti selepas semua selesai dan ada masa terluang, Lin akan cerita dan update detik-detik manis bersama tetamu istimewa Lin dengan kowang semua yek..tunggu oke..:)
Sambil tu, jom layan info khas untuk Valentine's Day 14.2 ni, yang Lin petik dari Tok Wan.
Renung-renungkan dan selamat beramal...:)



Merayakan Velentine Days berarti menjadikan hari itu sebagai hari raya. Padahal seseorang dalam menetapkan suatu hari sebagai hari raya, ia memerlukan dalil dari Al-Qur’an dan As-Sunnah. Karena menetapkan hari raya yang tidak ada dalilnya merupakan perkara baru yang tercela.
 
Rasulullah -Shollallahu ‘alaihi wasallam- bersabda,
مَنْ أَحْدَثَ فِي أَمْرِنَا هَذَا مَا لَيْسَ مِنْهُ فَهُوَ رَدٌّ
“Siapa saja yang mengada-adakan dalam urusan (agama) kami sesuatu yang tidak ada di dalamnya, maka itu tertolak” [HR. Al-Bukhariy dalam Shahih -nya (2697)dan Muslim dalam Shahih -nya (1718)]

 

Nabi -Shallallahu ‘alaihi wa sallam- bersabda,
مَنْ عَمِلَ عَمَلاً لَيْسَ عَلَيْهِ أَمْرُنَا فَهُوَ رَدٌّ

“Barangsiapa yang mengerjakan suatu amalan yang tidak ada tuntunannya dari kami, maka amalan tersebut tertolak”. [HR. Muslim dalam Shahih -nya (1718)]




P/S: Bagi aku..hari-hari adalah hari berkasih sayang antara aku dan mr.hubby...ermmm bila-bila mau, peluk,cium, belai dan bagi hadiah aje, tak payah nak tunggu 14.2 nie...hehehehehe :p


With Love

4 comments:

  1. ...Lg pun bkn budaya kita Valentine's Day nih.....

    ReplyDelete
  2. ade ke budak2 kite yang sambut ni.

    ReplyDelete
  3. Azzey: Betul..tp budaya ni le yg ramai di kalangan anak muda suka menyambutnya...:(

    ReplyDelete
  4. Arief: Hurmm ada aje Arief..Muda mudi skrg bukan kira adab dan adat, suka ikut cara org Barat di luar sana...huhuhuhu

    ReplyDelete

Penafian :
Blog ini hanya blog personal, hanya cerita Saya, family Saya, kawan Saya dan juga resepi masakan Saya. Dan juga ada sesetengah entry tu Saya C&P dari blog kawan-kawan juga dari carian google.
Tiada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.
Saya izinkan jika anda ingin share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Saya disalah gunakan, AWAS !.

TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988..
Sekian terima kasih.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com