14.2.2011...Monday Blues..

2/14/2011 08:50:00 AM

Haii semua...

Opsss sori..tuan rumah blog sibuk sikit 2-3 harini, ada tetamu iatimewa jauh datang bertandang..
Insya'allah nanti selepas semua selesai dan ada masa terluang, Lin akan cerita dan update detik-detik manis bersama tetamu istimewa Lin dengan kowang semua yek..tunggu oke..:)
Sambil tu, jom layan info khas untuk Valentine's Day 14.2 ni, yang Lin petik dari Tok Wan.
Renung-renungkan dan selamat beramal...:)



Merayakan Velentine Days berarti menjadikan hari itu sebagai hari raya. Padahal seseorang dalam menetapkan suatu hari sebagai hari raya, ia memerlukan dalil dari Al-Qur’an dan As-Sunnah. Karena menetapkan hari raya yang tidak ada dalilnya merupakan perkara baru yang tercela.
 
Rasulullah -Shollallahu ‘alaihi wasallam- bersabda,
مَنْ أَحْدَثَ فِي أَمْرِنَا هَذَا مَا لَيْسَ مِنْهُ فَهُوَ رَدٌّ
“Siapa saja yang mengada-adakan dalam urusan (agama) kami sesuatu yang tidak ada di dalamnya, maka itu tertolak” [HR. Al-Bukhariy dalam Shahih -nya (2697)dan Muslim dalam Shahih -nya (1718)]

 

Nabi -Shallallahu ‘alaihi wa sallam- bersabda,
مَنْ عَمِلَ عَمَلاً لَيْسَ عَلَيْهِ أَمْرُنَا فَهُوَ رَدٌّ

“Barangsiapa yang mengerjakan suatu amalan yang tidak ada tuntunannya dari kami, maka amalan tersebut tertolak”. [HR. Muslim dalam Shahih -nya (1718)]




P/S: Bagi aku..hari-hari adalah hari berkasih sayang antara aku dan mr.hubby...ermmm bila-bila mau, peluk,cium, belai dan bagi hadiah aje, tak payah nak tunggu 14.2 nie...hehehehehe :p


With Love

You Might Also Like

4 Orang Komen

  1. ...Lg pun bkn budaya kita Valentine's Day nih.....

    ReplyDelete
  2. ade ke budak2 kite yang sambut ni.

    ReplyDelete
  3. Azzey: Betul..tp budaya ni le yg ramai di kalangan anak muda suka menyambutnya...:(

    ReplyDelete
  4. Arief: Hurmm ada aje Arief..Muda mudi skrg bukan kira adab dan adat, suka ikut cara org Barat di luar sana...huhuhuhu

    ReplyDelete

Penafian .
Blog ini adalah blog peribadi, hanya cerita/aktiviti harian Sis bersama family, kawan-kawan juga resepi masakan Sis sendiri. Dan juga ada sesetengah penulisan tu Sis Copy dan Paste dari carian Google juga blog kawan-kawan.
Semua penulisan di dalam blog ini, TIADA kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.

Sis izinkan jika ada yang ingin copy dan share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Sis disalah gunakan, Awas! TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988 .
Komen anda, tanggungjawab anda.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com
Terima kasih atas kerjasama anda.