Filem 'Hikayat Merong Mahawangsa' KRU

3/11/2011 08:00:00 AM

Assalamualaikum wbt.

Filem terhebat 3 beradik,KRU yang akan dan bakal meletopkan kaunter-kaunter tiket panggung wayang seluruh Malaysia, ermm luar negara ada tak ek?..
Yess! pastinya Lin tak sabar nak tengok bersama Geng Kamie nanti, jika tiada aral melintang 18hb malam dapat le menonton bersama mereka..insaya'allah...


Sinopsis Hikayat Merong Mahawangsa


Hikayat Merong Mahawangsa adalah sebuah filem epik yang penuh aksi dengan watak-watak mitos yang sarat penggunaan kesan khas visual (CGI) dan set, busana dan “props” kurun ke 2. Cerita ini mengisahkan seorang nakhoda dan pahlawan yang bernama Merong Mahawangsa yang dikatakan berasal dari keturunan Iskandar Zulkarnain.


Pada tahun 120, Empayar Rom ketika itu dibawah pemerintahan Hadrian sementara di negara China, Dinasti Han merupakan sebuah empayar yang kuat dan telah memperluaskan pemerintahannya ke negara Asia Tengah.


Sewaktu angkatan Rom sedang membaik pulih kapal mereka di Goa, mereka meminta pertolongan Merong Mahawangsa mengiringi Putera Rom ke Langkasuka (dikatakan terletak di utara Malaysia) untuk berkahwin dengan seorang Puteri China yang cantik dari Dinasti Han.


Bagaimanapun, puak lanun dari Geruda mempunyai perancangan yang berbeza. Mereka memutuskan untuk menculik Puteri China dan menjadikannya sebagai tebusan. Di hujung pengairan Selat Melaka, Merong Mahawangsa dan angkatannya diserang oleh Geruda.


Dapatkah Merong Mahawangsa menyelamatkan Puteri China dan menyatukan baginda dengan Putera Rom bagi sebuah perkahwinan yang menemukan dua tamadun besar dari negara Timur dan Barat?


Pelakon: Stephen Rahman-Hughes, Jing Lu, Gavin Stenhouse, Craig Robert Fong, Eric Karl Henrik Norman, Keith Chong, W. Hanafi Su, Dato’ Rahim Razali, Khir Rahman, Ummi Nazeera, Nell Ng, Jehan Miskin, Umie Aida, Kuswadinata, Mano Maniam, Ravi Sunderlingam





Kredit info Kizz77

P/S: Walaupun cerita berkaitan dengan sejarah tapi kalau jalan cerita penuh dengan aksi, mungkin aku tak TERtido kot dalam panggung tu..hehehehehe


With Love

You Might Also Like

23 Orang Komen

  1. ouhhh, ingatkan sis dah pi tgk... suspens betol! kite pon teringin nak gi tgk..... tp tak tahu ler larat ke idak nak duk berejam dalam cinema dah sarat2 ni. nnt asek nak ke toilet je.. hiks!

    ReplyDelete
  2. Rosie: hehehe ni bru plan nak gi tgk nnti..
    uiskk dh sarat ye, duduk je kat rumah, nnti tggu dvd keluar bru tgk..
    take care dear, moga selamat semuanya.. :)

    ReplyDelete
  3. kalau ikutkan baru nak masuk 7 bulan preggy, tapi macma tak tahan nak duk statik lama2... dah tu asek nk visit 'bilik keramat' tu kan, musti tak leh focus tgk movie.

    tapi tersangattttt nak tgk merongmahawangsa neyy. uhuhuhuhuhuh

    ReplyDelete
  4. Rosie: alahaii siannya....
    Mmg Rosie klu dah masuk 7 bulan tu, peranak rahim kita jatuh sikit, so takung pundi kencing tu agak loose sikit, tu yg nak kencing je memanjang...jnji x mudarat aje..kena byk berehat dn jgn duduk lama sangat, kasi exercise ringan2 sikit yek..:)

    ReplyDelete
  5. nice entry..ain pun x sabar nak tengok..sebelum ni just bacer kisah sastera sejarah ni dari buku..jadi nak tengok cm ner dorang adapatasi kat dalam movie..kisah sejarah yang wajib kena bacer..hehee :)

    ReplyDelete
  6. valium online where to buy valium online - valium dosage sleep aid

    ReplyDelete
  7. xanax order no prescription xanax withdrawal like - xanax withdrawal restless leg

    ReplyDelete
  8. zolpidem ambien zolpidem generic northstar - ambien generic 10mg

    ReplyDelete
  9. buy xanax bars online no prescription xanax 1mg erowid - 1mg lorazepam compared to 1 mg of xanax

    ReplyDelete
  10. buy diazepam can you buy diazepam egypt - buy valium online with mastercard

    ReplyDelete
  11. lorazepam online ativan overdose effects long term - ativan kidney damage

    ReplyDelete
  12. buy diazepam online diazepam urine detection - diazepam 5 10 mg

    ReplyDelete
  13. intravenous diazepam diazepam to buy online - buy valium 20mg online

    ReplyDelete
  14. xanax sale generic xanax 0.5 - xanax uses treatment

    ReplyDelete
  15. ativan cost ativan .5 high - lorazepam 1mg flying anxiety

    ReplyDelete
  16. lorazepam without prescription ativan dosage for mri - cheap ativan online no prescription

    ReplyDelete
  17. xanax pills generic xanax 027 - buy xanax online from mexico

    ReplyDelete
  18. buy somas online carisoprodol long term use - carisoprodol safe dosage

    ReplyDelete
  19. carisoprodol 350 mg soma muscle relaxant drug - where to buy aura soma bottles

    ReplyDelete
  20. ambien buy ambien side effects weakness - ambien withdrawal time

    ReplyDelete
  21. soma online soma todos medos legendado online - carisoprodol make you high

    ReplyDelete
  22. buy ambien online ambien withdrawal hallucinations - buy cheap ambien no prescription

    ReplyDelete
  23. ambien on line buy generic ambien no prescription - how do i purchase ambien online with no prescription

    ReplyDelete

Penafian .
Blog ini adalah blog peribadi, hanya cerita/aktiviti harian Sis bersama family, kawan-kawan juga resepi masakan Sis sendiri. Dan juga ada sesetengah penulisan tu Sis Copy dan Paste dari carian Google juga blog kawan-kawan.
Semua penulisan di dalam blog ini, TIADA kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.

Sis izinkan jika ada yang ingin copy dan share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Sis disalah gunakan, Awas! TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988 .
Komen anda, tanggungjawab anda.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com
Terima kasih atas kerjasama anda.