Friday, March 11, 2011

Khasiat buah dan daun Mulberry

Assalamualaikum wbt..

Mulberry ke Blueberry ye? Sama jenis tapi tidak serupa..ermm ye ke? Selalunya dengar Blueberry..kan?
Tapi banyak rupanya khasiat dan kegunaan makan buah ni, tapi mana mau cari? sini kat JB belum ada nampak lagi di jual, starwberi ada ler...:)
Info dan gambar dr blog Tok Wan.



*Daun Mulberry* ini adalah ideal untuk membantu mengatasi atau
mengurangkan penyakit berikut :

1. Penawar dan mencegah penyakit kencing manis (diabetes)

2. Mengawal serta mengurangkan kolesterol dalam pembuluh darah

3. Mengawal serta mengurangkan tekanan darah tinggi

4. Membantu mengelakkan serangan sakit jantung

5.
Membantu dalam kehilangan berat badan

6. Mengurangkan keadaan asma yang teruk

7. Melambatkan proses penuaan dan meremajakan kekuatan anda

8. Mengurangkan risiko kerapuhan tulang kerana kandungan kalsium yang
tinggi

9. Meredakan batuk, perasaan cemas dan kegelisahan

10. Mengurangkan kesakitan ketika datang haid

11. Membantu perjalanan haid yang tidak teratur

12. Menambahkan tenaga

13. *Meningkatkan produksi susu badan*

14. Membantu mengurangkan migraine, sukar tidur malam (insomnia) dan
hipertensi

15. Memiliki semua 18 asid amino dan mengandungi vitamin B, B1, B2, C,
asid folik, potassium yang amat diperlukan

16. Membantu, mencegah dan mengurangkan risiko penyakit kanser
(antioksidan)



P/S: Tang khasiat yang no-5 tu Lin suka..hehehe , nanti mau cuba ler..


With Love

4 comments:

  1. Mulbery ni mcm berry liar yg tumbuh merata kat negara sejuk tu. kat area akak byk pokok ni. akak selalu jugak buat jus atau jem..rasanya masam, kena add byk gula.nak tanam pun senang jer, patahkan ranting dan cucuk ke tanah..

    ReplyDelete
  2. banyak sangat khasiat dia, dengan daun2 sekali ada khasiat.

    *akak saya suke yang no 2,7,8 tu. hehehhe.

    ReplyDelete
  3. saya suka yg no.5...kalu jumpa buah ni amik banyak2 kot...

    ReplyDelete

Penafian :
Blog ini hanya blog personal, hanya cerita Saya, family Saya, kawan Saya dan juga resepi masakan Saya. Dan juga ada sesetengah entry tu Saya C&P dari blog kawan-kawan juga dari carian google.
Tiada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.
Saya izinkan jika anda ingin share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Saya disalah gunakan, AWAS !.

TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988..
Sekian terima kasih.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com