Monday, April 18, 2011

Google Ingin Memadam Pengguna Blogger Yang Tidak Menggunakan Akaun Google

Assalamualikum wbt..

Haa kowang blogger? dah ada Gmail? haaa kalau ada blog tapi takde Gmail, baik bertindak sekarang sekarang dan daftarlah cepat Gmail tu, kalau tidak nanti, sia2 je blog kowang kena DELETE!. Tup2 nak bukak blog kuar 'BLOG NOT FOUND'..haaa kes tercenggang kang! huhuhuhu
So renung2kan dan selamt beramal..hehehehe


Pengumuman Penting!

Mungkin semua sedia maklum yang mana Blogger merupakan antara perkhidmatan pertama yang dibeli oleh Google, dan sehingga kini ianya masih membolehkan para pengguna log masuk menggunakan akaun Blogger lama. Namun, ianya tidak lama lagi, memandangkan kini Google telah punmengumumkan penghentian sokongan untuk akaun Blogger lama.

Selepas hampir 8 tahun membeli perkhidmatan blog percuma, Blogger, kini  Google mengumumkan  (buletin versi omputih) yang mana mereka akan menghentikan sokongan untuk pendaftaran masuk ke akaun Blogger menggunakan akaun selain daripada akaun Google. Perkara ini akan dilaksanakan pada 25 Jun kelak, memberikan para pengguna yang masih belum beralih ke akaun Google sedikit masa untuk beralih.
Menurut Google, bagi pengguna yang tidak mengubahnya kepada akaun Google selepas 25 Jun kelak, mereka akan memadam akaun tersebut, bersama-sama blog-blog yang didaftarkan pada akaun tersebut.


Nampaknya kini Google memberikan penekanan yang serius untuk mendaftar masuk ke perkhidmatan mereka menggunakan akaun Google. Sebelum ini, YouTube juga telah mengeluarkan amaran yang lebih kurang serupa, meminta para pengguna YouTube untuk menggunakan akaun Google berbanding akaun YouTube seperti sebelumnya.


Sumber dari Amanz Network





P/S: Lin mati2 ingat kalau nak mula2 bukak buat  blog mesti kena guna Google Gmail, rupanya ada jugak yang boleh buat blog guna Yahoo atau email lain ek? al-kisahnyaaaaa huhuhuhu kesian aku, nasib dah 3tahun guna Gmail ni..hehehehe


With Love

11 comments:

  1. cm ne nk tukar dr yahoo mail ke gmail tnpa jejaskan bog yg sedia ada

    ReplyDelete
  2. Cute: just daftar aje akuan kat Google Gmail tu..nnti automatik terus boleh sign in blog guna email gmail dan password gmail tu...:) tp kena setting...mcm Yahoo jugak..

    ReplyDelete
  3. ala..kene tukar ke? selama ni gune yahoo je :)

    ReplyDelete
  4. same arr lin..org pn guna gmail..
    sbb msa nk register blogger dia mintak gmail..leh plak akuan lain ek..tk taw pon

    ReplyDelete
  5. Saya dah ulas persoalaan Limndnoor ni kat entry baru saya....cemas nihhh.
    Dan saya dah tunjuk cara nak mengatasinya, tapi saya sendiri belum berjaya. Aduh ...!

    ReplyDelete
  6. Aida: Yup..bertukar le skrg sebelum blog anda di tukarkan..hehehe

    ReplyDelete
  7. Tihara: kannnn sis pun tak tau plk boleh guna email lain sign in blog...huhuhu

    ReplyDelete
  8. MSOM: Thankx...mula2 mcm x percaya..tp dr sumber yg boleh di percayai terus risau dgn kwn2 blogger yg belum ada acc gmail...

    sebelum apa2, tu yg sis kongsikan bersama...:)

    ReplyDelete
  9. saya guna email gmail,nape blog hilang hilang jg,blog not found...plz help

    ReplyDelete
  10. Kifli: oo yg tu yek...x silap Sis cuba renew link tu semula..rasanya sis pun kena juga hrtu tp anak sis yg buatkan, mmg x faham cmne dia bt tu...huhuhuhu

    nnti sis try tanya dan tolong ok..

    ReplyDelete
  11. Assallammuallaikum,
    thanks buat infonya..
    salam kenal.saya dari indonesia.
    saya tunggu kunjungannya di blog saya.

    ReplyDelete

Penafian :
Blog ini hanya blog personal, hanya cerita Saya, family Saya, kawan Saya dan juga resepi masakan Saya. Dan juga ada sesetengah entry tu Saya C&P dari blog kawan-kawan juga dari carian google.
Tiada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.
Saya izinkan jika anda ingin share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Saya disalah gunakan, AWAS !.

TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988..
Sekian terima kasih.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com