Jangan pakai tudung cara 'Biarawati Kristian'

5/09/2011 05:54:00 PM

Assalamualaikum wbt...

Sudah ku jangka dan ku dengar banyak kali, memang isu ni akan timbul juga sebabnya dah lama Lin perhatikan sendiri dari kaca mata Lin sendiri, kalau tengok perempuan zaman sekarang pakai tudung express ala2 Ariani tu, ada yang suka PIN di BELAKANG leher tu, terdetik di hati Lin cara tu sekali pandang dah macam2 ala2 Biarawati Kristian Gereja, tapi kita tak berani nak tegur sembarangan, mungkin dah trend sekarang tapi kalau sesuatu yang kita buat kalau menyerupai sesuatu yang tidak sepatutnya, maka kita dah tergolong dalam sesuatu itu sendiri...
Jadi renung2kan dan selamat beramal....
Info kredit dari : Tok Wan.


Pemakaian tudung biarawati telah menjadi fenomena pada masa kini tanpa disedari oleh umat Islam. Fashion tudung ala Biarawati Kristian ini mungkin lahir dari kelekaan umat Islam sendiri. Justeru, menjadi tanggungjawab kepada kita untuk menjauhi fashion tudung ini dan kembali kepada pemakaian tudung cara orang Islam, dan menunjukkan sikap berhati-hati kita dalam etika pemakaian Islam.


Sabda Rasulullah saw:
"Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka ia termasuk dari golongan mereka" (Hadith riwayat Abu Daud, disahihkan oleh Ibn Hibban)

Bagi anda yang memakai tudung seperti gambar di atas, ayuh tinggalkan fashion tersebut. Bagi suami atau bapa yang punyai isteri dan anak yang memakainya, tegahlah mereka. Bagi mereka yang punyai medium untuk menyampaikan mesej ini, sebarluaskan mesej ini untuk manfaat kita semua.



P/S: Lin memang tak suka pin belakang tu sebab rasa nampak leher dan kepala juga muka BULAT!!!!


With Love

8 Comments

  1. huhu.cik ila suke pin.. :(
    kalu tak pin,jwp nye tudung tu terangkat bila angin tiup,tak pun jatuh ke dpn,huhu

    ReplyDelete
  2. alamak!!!!!

    kena tukar ni..huhu

    ReplyDelete
  3. sis..
    lama ayu tahu ttg nie..
    syukur sbb ayu dah dah ubah cara pin tudung..

    so boh kiri kanan pin di bahu sahaja

    ReplyDelete
  4. dulu penah gak pakai tercekik kat leher camtu.. sebab nampak kemas je..lama2 dah tak pakai dah..and now baru tau fesyen tu macam biarawati..

    ReplyDelete
  5. Cik IIla: a'ah Ila..mmg nampak kemas tp klu dh gini katanya..kita nak wat camne ek? huhuhuhu

    ReplyDelete
  6. Nabila: kalau dah tahu..kena tukar jugak la...huhuhu

    ReplyDelete
  7. Ayu: a'ah Ayu..Sis dh lama gak tahu tp x berani nak bt pendedahan tp kalau dh mcm serius je ni..kita sebarkan aje lah....tak salah kan..:)

    ReplyDelete
  8. Aida: Sis mmg x cantik pakai cmtu nampk muka sis bolat! hehehe klu nak pakai, pin aje di kiri kanan tudung tu..:)

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com