Wednesday, June 22, 2011

'SOMTAM' made in Thailand.

Assalamualaikum wbt..

Somtam..kowang pernah dengar? Kerabu Mangga tau? hahaha sama le tu, Somtam tu dalam bahasa Thailand. Ooo jap2 bukannya Lin ke Thailand tapi singgah ke gerai makanan Thailand di Giant Plentong tu, he he he..suspen je kan :p
Kebetulan, pagi tadi bawak ketua kumpulan Yassin kita ke Nagoya sana cari kain baju Yassin, so macam biasa le, jalan2 sambil makan, nampak pulak gerai Thailand ni, memang Lin tahu dan pernah cuba Somtamnya sebelum ni, sebab tu tadi beli sebungkus bawak balik, anak Lin,Naz tu minat sangat dengan kerabu mangga..
Sebungkus rm5, kira ok le, banyak isinya, puas makan, bahan2nya pun lain dari yang lain, ada letak kacang, ikan bilis goreng, udang geragau, dan macam2 lagi ramuannya, yang pasti sedap! kowang cuba la yek!


Sebungkus rm5 saje..kira ok le tu, kalau kat restoran besar pun lebih kurang juga samanya, cuma yang ni banyak sangat, puashati!..


Dia buat bukan main gaul2 tau, tapi ada lesungnya khas untuk sebatikan kerabu tu, kelentang kelentung bunyi kat situ..hehehehe


Dari sebungkus yang banyak tu, tengok2 tinggal separuh aje bawah tudung saji tu, Naz balik terus meratah makan dengan nasi goreng...memang peberet dia...:)



P/S: Ramai yang kata non-halal, tapi jangan takut, dia siap tunjuk sijil halal lagi..hehehe sah atau tidak sijilnya, wallahualam...


With Love

27 comments:

  1. alahai...sedapnya somtam...penah mkn sekali jer tp mmg la sedap... terliur lak rasanya ni... kt swak ni manalah ada somtam... kerabu mangga yg melayu buat tu adalah... tp x sepedas somtam... hmmm...

    ReplyDelete
  2. Ibu Iman: betul3x...kalau Somtam ni lain dgn kerabu mangga malaysia...dia agak pedas dan ramuannya lain dari yang lain...memang sedap!

    kat sarawak kerabu apa ye Ibu??

    ReplyDelete
  3. mixing diazepam and lorazepam diazepam 10 mg laboratorio chile - diazepam dose seizure

    ReplyDelete
  4. buy diazepam diazepam dosage sedation - diazepam nursing considerations

    ReplyDelete
  5. buy cheap ambien street price for ambien 10 mg - side effects of generic ambien cr

    ReplyDelete
  6. buying xanax online no prescription buy xanax dublin - drug stronger xanax klonopin

    ReplyDelete
  7. diazepam 5mg buy valium cheap no prescription - valium used high blood pressure

    ReplyDelete
  8. ambien zolpidem zolpidem tartrate er ambien cr - zolpidem tartrate cr generic

    ReplyDelete
  9. buy diazepam diazepam 5mg get you high - buy valium online australia no prescription

    ReplyDelete
  10. zolpidem online ambien side effects in women - zolpidem 10 mg generic for ambien

    ReplyDelete
  11. buy diazepam diazepam 5mg reviews - diazepam high fever

    ReplyDelete
  12. buy diazepam diazepam dosage depression - treatment of diazepam withdrawal symptoms

    ReplyDelete
  13. buy ativan lorazepam online no prescription - ativan klonopin dosage

    ReplyDelete
  14. cheap xanax buy alprazolam online with mastercard - xanax no prescription overnight

    ReplyDelete
  15. ativan price ativan generic - ativan overdose amount how much

    ReplyDelete
  16. ativan price ativan high blood sugar - ativan and alcohol consumption

    ReplyDelete
  17. buy ambien online ambien drug test hair - ambien withdrawal + infants

    ReplyDelete
  18. soma cheap carisoprodol online - order soma online overnight delivery

    ReplyDelete
  19. buy somas carisoprodol risks - buy soma online next day delivery

    ReplyDelete
  20. buy ambien online ambien cr during pregnancy - ambien medication assistance

    ReplyDelete
  21. generic valium names valium dosage high - buy roche valium online uk

    ReplyDelete
  22. buy soma watson soma online - where to buy soma online

    ReplyDelete
  23. diazepam no prescription valium medication interactions - 5mg valium 3 times day

    ReplyDelete
  24. buy ambien online cheapest ambien cr - addicted to ambien high

    ReplyDelete
  25. cheap carisoprodol buy soma online cod fedex - carisoprodol 350 mg expired

    ReplyDelete
  26. buy soma carisoprodol prodrug - buy somatropin forum

    ReplyDelete
  27. ambien zolpidem ambien and depression - ambien side effects eating

    ReplyDelete

Penafian :
Blog ini hanya blog personal, hanya cerita Saya, family Saya, kawan Saya dan juga resepi masakan Saya. Dan juga ada sesetengah entry tu Saya C&P dari blog kawan-kawan juga dari carian google.
Tiada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.
Saya izinkan jika anda ingin share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Saya disalah gunakan, AWAS !.

TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988..
Sekian terima kasih.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com