Tuesday, November 01, 2011

Tiga Sikap Jujur.

Assalamualaikum wbt..

Rasulullah saw bersabda: "Kamu hendaklah berlaku jujur sekalipun kamu lihat didalamnya kebinasaan. Kerana sesungguhnya terdapat di dalamnya keselamatan"-Riwayat Muslim.


Image search dari en.google.

Daripada Asma' bin Yazid, dia berkata: Rasulullah saw bersabda ;"Wahai manusia, apa yang mendorong kamu untuk berterusan berdusta seperti kelkatu berterusan memasuki api. Semua dusta anak Adam haram kecuali dalam tiga sikap iaitu seorang lelaki berdusta terhadap isterinya untuk memuaskan hatinya, seorang lelaki berdusta dalam perang kerana perang adalah tipudaya dan seorang lelaki berdusta kepada dua orang Islam untuk mendamaikan mereka."- Riwaya at-Tarmizi

P/S: Jangan ada dusta diantara kita...


3 comments:

  1. jujur..memang prlu..
    walau pahit..jujurlah adalah jalan terbaik dalam setiap permasaalahan(*susah betul nak eja)..

    ReplyDelete
  2. Iz: Betul tu Iz..tak kira lelaki atau perempuan...mmg pahit tp ada masanya kena juga berlaku tidak jujur untuk menjaga hati sesaorang..huhuhuhu

    ReplyDelete

Makluman .
Blog ini hanya blog personal, hanya cerita harian Sis, Family, Kawan-kawan dan juga resepi masakan. Dan juga ada sesetengah entry tu Sis Copy dan Paste dari blog kawan-kawan juga dari carian google.
Tiada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.
Sis izinkan jika anda ingin share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Sis disalah gunakan, AWAS !.

TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988 .
Sekian terima kasih.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com