Breaking

Tuesday, January 03, 2012

Batam Trip 301211

Assalamualaikum wbt..

Halooo semua..? Kabare? Wes mangan? Lalalala mentang2 le baru balik dari Indonesia, tulisan pun dah bertukar ka? hahahahaha..
Oh tidak, bak kata pepatah, hujan emas di negeri orang, lebih baik hujan batu di negeri sendiri..huhuhu tapi mencari pengalaman baru tak salah kan? tapi kenapa bila sebut je nak ke Batam, ramai yang dah fikir negetif? tak semestinya orang gi Batam tu nak cari 'ayam' or nak cari hiburan, ada juga tempat2 menarik dan bende lain yang menjadi daya tarikan untuk ke sana..tak caya? moh le baca ye.. :p

-Plan last minit bersama mereka, Retna, Bro Ross & juga anak bujang Lin,Amat. Kami pergi berempat saja, naik feri dari The Zon,Stulang Laut, sebenarnya kitaorang ni main redah, nasib la kan, kata nak cari pengalaman baru, bak kata orang, jangan berumah ditepi pantai jika takut dilambung ombak, kalau ombak rindu takpe..hehehehe *pantun lagi.. :p

-Langkah pertama, pastikan dah beli tiket feri pergi dan balik ok, beli online pun boleh, senang nanti waktu balik tinggal nak check in feri je, dan bila tiket dah dapat, kita tukar duit rm ke rupiah, waaa boleh jadi jutawan bila ke sana..hehehe. Tapikan memang berbaloi kalau kowang banyak duit pi soping kat sana, barang2nya memang murah kalau banding dengan rm kita..huhuhu *Lin pergi kali ni survey2 aje dulu :p

-Tapi diingatkanlah kat kowang, kalau agak2 nak naik feri pertama, baik kowang datang awal, sebabnya time pagi tu, ramai warga asing yang sama2 amik/beli tiket nak ke Batam, memang setiap 1 jam ada feri bermula jam 7.30am tapi  servis kaunternya agak kelam kabut bila dah ramai2 orang gitu, mana yang nak beli, nak amik tiket, nak tunggu panggil lagi, dari plan nak naik 8.30am, jadi ke 9.30am..huhuhu 

-Perjalanan mengambil masa dalam 1jam 15minit gitu untuk sampai ke jeti Batam dari The Zon, agak lama dan pusing kepala, tapi kalau sapa2 yang mabuk laut tu, nak muntah ke, jangan takut semua kelengkapan ada termasuk plastik muntah hahahaha. Dan juga bila dalam perjalanan tu, kowang akan diberi 'white card' iaitu kad pelepasan bagi pengunjung Malaysia ke luar negeri untuk di 'cop', kalau dah ada lagi bagus, isi dari rumah ye..

-Sampai di jeti Batam, kowang kena la jalan sikit menuju ke kompleks kastamnya, nak kena beratur untuk cop passport dan scan barang/bag kowang, cuma pastikan kowang berada di lorong yang betul, kalau tak tunggu lama le kowang beratur macam kitaorang hahahahaha..*sengalll betul kan.. :p

-Selesai semua pengesahan passport, kitaorang dibawa Pak Supir ke bandar Nagoya, Hotel Utama tempat kitaorang menginap, kena check in dulu hantar barang2 semua baru kita jalan2 cuci mata. 
Hotel yang kita nginap ni kira sangat ok dan selesa, bersih pun ok, servis pun ok, cuma agak jauh sikit la ke bandar tapi tak lah berapa jauh sangat. Lin dengan Retna amik family bedroom 2 katil queenbed, sangat luas dan selesa, harga pun kebetulan kitaorang amik tengah ada %, so murah jika banding dengan rm kita.. :)

-Setelah semua urusan check in selesai, kitaorang dibawa makan tengah hari di Salero Basamo Nasi Padang, perghhh bila nampak aje lauk2 nya dah mengiurkan anak tokak!, muka lapar terus jadi muka terkejut tengok jenis2 lauknya, macam2 lauk ada, tak tau apa rasanya je..hehehe

-Haaa apa yang kowang nak kata? hahaha tengok je dah kenyang kan? tapi kitaorang tengok terus rakus makan, sampai dah tak kenal mana belut mana ikan kering..hahahaha uwekkkkkkk aku tertipuuuu! tapi serius memang sedappp itu belut..erkkkk *lauk memang dihidangkan satu set, lauk yg taknak makan ketepikan aje.
Tapi nasib baik ada 'tehbotol' nyaman anak tekak..hahahaha

-Dah kenyang baru lah ada tenaga nak berjalan soping hahahaha. Lepas dari makan tu, kitaorang dibawa soping ke Matahari Nagoya Hill, fuyoo sana kalau pergi boleh gile bijik mata berpusing, sana sini semua harga murah2, nak taknak je membelinya..huhuhu. Dan lagi satu tempat kitaorang pergi di DC Mall, sana lagi la murah, dah macam ala2 Mesjid India dah, kalau bawak berjuta2 rupiah, mau berkarung2 guni kowang bawak balik Malaysia barangnya....*sabo Lin sabo.. :p

-Tidak sah rasanya pergi ke Batam kalau tidak berkunjung ke Jembatan Barelang ini,.Jembatan yang sudah menjadikan icon kota Batam ini terletak sekitar 50 km dari pusat bandar. So alhamdulilah dapat juga jejakkan kai ke sana. Atas jembatan tu ada bermacam2 orang jual makanan termasuk sate padang yang dapat Lin rasa, dah macam tepi pantai pun ye, siap ada yang berkelah atas tu, padahal ikut undang2nya tak boleh berhenti disitu..hehehehe

-Balik dari jembatan tu kitaorang terus ke Hotel, mandi2 bersiap untuk dinner pulak. Kalau kat sana orang kata makan seafoodnya murah dan sedap, so kita cuba ye..Kitaorang dibawa ke restoran atas air, kat mana pun tak tau lah, sebab malam tak cam jalannya dan lupa nak tanya pak supir..hehehehe
Tapi memang kenyanglah, perut jadi muncit dan senak dibuatnya, memang puas makan! 
Terima kasih pada penaja makan malam/siang hari, moga bertambah rezki mu..aminnnn..

Haaa apaa? lepas tu gi mana? laaaaaa balik hotel tidooooooo laaaaaaaa :p
*bersambung.. lalalala






P/S: Kat Batam ni memang puas dan berbaloi kalau tang makanannya, semuanya sedap2, tapi pastikan kenal tempat dan halal ye!...


11 comments:

  1. bestnyer..teringin nak jenguk negara org... n shopping..btw..meh la join n support me http://zyash-nuffnang.blogspot.com/2012/01/zyash-1st-giveaway.html

    ReplyDelete
  2. Zyash: Hehe alhamdulilah, seberang Johor je tu, insya'allah ada rezki sampai lah Zyash nnti ye..

    OK..thankx ya :)

    ReplyDelete
  3. memula mual,
    pastu kenyang... :p

    memula mabuk laut,
    pastu mabuk lauk plak :-D

    best!
    nanti kita plan tempat lain plak ek :p

    ReplyDelete
  4. psstt....
    kek kentang cam kureng sedap arr..
    aritu dia bg rasa perasa apa ek??

    Yang kek pisang, ok je! marbeles.. ;-)

    ReplyDelete
  5. REtna: Hehehe kannn.. *byk cite kena ubah* hahahahaha...
    Ok nnti kita plan tmpt/negeri lain plak, kita bt plan awal2 baik punyaaaa...*wink*

    Kek kentang yg sample hrtu x silap rasanya cheese, ko amik apa? aku amik cheese la, yg sama rasa dgn yg dia bg rasa, shedappppp.. :)

    ReplyDelete
  6. ako amek ceklat..
    patot arr x sedap...!!

    ReplyDelete
  7. Retna: Ermm ptut laaa...aku amik yg aku rasa tu..hehehehe

    ReplyDelete
  8. asal ako xde gmbr yg kita berdua depan salero restoran tu????

    ReplyDelete
  9. Retna: Erkkkk....pulakkk, kan ke itu gambo ko..ermm pelikkkk..
    Cer cuba check dlm kamera, tp yg ni aku download dr album ko..hehehhe

    ReplyDelete
  10. erkkk...
    gmbr kita 4 org atas jambatan kat tgh2 jalan pun xde ... aiyoooo :o

    ReplyDelete
  11. salam...sis lin nk tnye brp total cost unk pak supir.. ada contact number pak supir x..kat batam dk dekat hotel mana..tq

    ReplyDelete

Terima Kasih Daun Keladi .
Komen Anda Amat Sis Hargai .

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com
Thank You again..