Wednesday, May 09, 2012

JADUAL PUASA WAJIB/SUNAT TAHUN 2012

Assalamualaikum wbt..

Ibadat puasa adalah ibadah dikerjakan dengan berlapar dan berdahaga sepanjang hari iaitu sejak terbitnya fajar sodiq (masuk waktu Subuh) hingga terbenamnya matahari (masuk waktu Maghrib). Antara hikmah dan faedah ibadat puasa ialah menginsafkan diri bahawa kita pada hakikatnya adalah makhluk yang dhaif yang perlu sentiasa menghampirkan diri dan beribadat kepada Allah s.w.t. serta mengharapkan limpah kurnia-Nya. 
Dengan puasa juga, kita akan memperolehi kesihatan jasmani dan rohani. Sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: "Berpuasalah kamu, tentu kamu akan sihat."Sabda Baginda Rasulullah s.a.w. lagi: "Perut besar itu adalah sarang penyakit dan banyak makan itu punca segala penyakit."

*klik pada gambar untuk 'tumbesaran' gambar..hehehe


Merujuk kepada tarikh di kalendar Malaysia. 
Sebarang kesilapan, email ke: nadhrn@facebook.com

Untuk View (PDF)

Untuk Download (PDF): 

Juga boleh dilihat dari:






P/S: Pejam pelik pejam pelik, lagi 2 bulan aje nak masuk Ramadhan kan..ermmmm


2 comments:

  1. dah tak lama lagi nak masuk bulan ramadhan...sekarang sedang menghabiskan posa yang tahun lepas :)

    ReplyDelete
  2. erm..
    nak copy nanti yek..

    mintak izin..

    :)

    ReplyDelete

Makluman .
Blog ini hanya blog personal, hanya cerita harian Sis, Family, Kawan-kawan dan juga resepi masakan. Dan juga ada sesetengah entry tu Sis Copy dan Paste dari blog kawan-kawan juga dari carian google.
Tiada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.
Sis izinkan jika anda ingin share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Sis disalah gunakan, AWAS !.

TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988 .
Sekian terima kasih.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com