Thursday, November 29, 2012

BAHAN & CARA MEMBUAT DURIAN CREPE

Assalamualaikum wbt..

Durian Crepe 

Bahan-Bahan Membuat Durian Crepe

Isi Durian (Buang Biji)
50g Tepung Gandum
1 Penutup Esen Vanilla..
Pewarna ( Terpulang )
1 Sudu Besar Tepung Ubi Kayu
1 Biji Telur
3 Sudu Kecil Butter (Cairkan)
160 ml Air
40 ml Susu Cair
2 Sudu Besar Gula Halus


Cara-Cara Buat Durian Crepe


Masukkan tepung gandum, tepung ubi kayu dan gula halus. Seterusnya, tuang susu cari dalam adunan tadi.


Kacau campuran tadi sehingga sebati


Masukkan telur yang telah dikacau ke dalam campuran. Kacau campuran.


Masukkan Esen Vanilla. Kacau Campuran.


Masukkan air. Kacau campuran.


Masukkan Butter cair. Kacau campuran.


Masukkan pewarna. Kacau campuran sehingga sebati. Tapis campuran tadi.


Panaskan non-stick pan. Ambil sedikit adunan dan tuang atas pan dengan lemah-lembut.

Bahan Inti


Resepi asal menggunakan 150 ml fresh cream. *tapi yang respi ni menggunakan Whip Topping.


Gaur 150mL Fresh Cream atau Whipping Krim


Letakkan sedikit krim tadi diantara inti durian diatas crepe. Lipat dan Siap


Kredit sumber dari SINI
Atau kowang search aje 'Durian Crepe' banyak nanti keluar respi dan cara2 tersedia..Tengah hangat dipasaran ni..i likeeeee sangat2..! Cedapppppp...
Taunya makan aje, nak buat, esok2 aje leeee :p



P/S: Nampak mudah senang, cer kowang try buat, pastu hantar ke sini sikit ye..kikikikikiki


3 comments:

  1. Hai la sana sini tak habis2 dengan makanan ni , sedangkan dah berkurun dah ada kewujudan nya. next musim makanan apa plak nak femes.. wondering....

    ReplyDelete
  2. Memang cedappp. Ai beli je sbb mls nak buat. Klw buat byk2 baru berbaloi. Klw setakat nk mkn 3-4 biji baik beli.

    ReplyDelete

Penafian :
Blog ini hanya blog personal, hanya cerita Saya, family Saya, kawan Saya dan juga resepi masakan Saya. Dan juga ada sesetengah entry tu Saya C&P dari blog kawan-kawan juga dari carian google.
Tiada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.
Saya izinkan jika anda ingin share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Saya disalah gunakan, AWAS !.

TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988..
Sekian terima kasih.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com