Friday, January 10, 2014

KEMBONG BAKAR SAMBAL ASAM

Assalamualaikum wbt..

Masih terasa2 tekak ni ikan kembong cecah sambal asam, sekali makan gigit cili, mertua lalu pun tunduk je makan sebab kepedasan hahahaha...
Resepi ikan bakar ni paling senang le nak masak, sapa tak reti tu memang tak reti nak kata apa dah, orang bujang pun teror ni kalau buat. Cuma banyak versi sambal asam tu, ada yang letak kicap, letak cili kisar or tumbuk, tapi Lin punya ni senang, hiris2 cincang lanyak terus jadi kekekeke...
Menu sesuai untuk aku yang tengah berdiet ni..hahaha jangan mare haaaaaa...lalalalalala
Jom le semak resepi...



Bahan ikan..

Ikan kembong..*di buang taiknya dan dikelar2..
Lumur ikan dengan garam dan perasa sikit, juga sapukan minyak kat badan ikan tu, biar cantik berkilat nanti masa dibakar..hehehe
Bakar sampai masak..

Bahan sambal asam..

Bawang besar/kecil *di hiris2 nipis..
Bawang putih sebijik je *di cincang halus..
Cili api/lada merah *di hiris2 juga/diketuk
Asam jawa *secukupnya
Gula, garam dan serbuk perasa..

*kesemua bahan dimasukkan kedalam mangkuk, dan sikit demi sikit di letak air asamnya, ikut sesuai kemasaman masing2 ye. 
Letak garam gula dan serbuk perasa..
Siap! Hidang makan bersama ikan bakar tadi..

Senang dan mudahkan? Cubalah..hehehe





P/S: Hurmm lapar la pulak..adeiiii diet diet woooo!


0 Orang Komen:

Post a Comment

Penafian :
Blog ini hanya blog personal, hanya cerita Saya, family Saya, kawan Saya dan juga resepi masakan Saya. Dan juga ada sesetengah entry tu Saya C&P dari blog kawan-kawan juga dari carian google.
Tiada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.
Saya izinkan jika anda ingin share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Saya disalah gunakan, AWAS !.

TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988..
Sekian terima kasih.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com