Thursday, December 10, 2015

AL - FATIHAH

10:39 AM 0
Assalamualaikum wbt...


“Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”.
 “Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam”
“Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”
“Yang menguasai hari pembalasan”
“Hanya kepada Engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan”
“Tunjukilah kami jalan yang lurus”
“(yaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat”.




Permulaan bulan December ini banyak mendengar berita sedih dan kematian. Allahuakbar.
Baik mereka yang kita rapat ataupun tidak. Ajal maut semuanya di tentukan olehNya. Tak kira tua muda semuanya pasti MATI. Ajal kita ? InsyaAllah satu hari pasti di jemput. Antara bersedia dengan tidak saja. 
Innalilahiwainnailaihirojiun. Salam takziah buat semua ahli keluarga yang kehilangan orang orang tersayang. 
Moga rohnya di tempatkan di kalangan orang orang yang beriman..Aamiinn.

Marilah kita sedekahkan Al-Fatihah kepada diri kita sendiri, ibubapa kita, kawan kawan kita, saudara mara kita juga kaun muslmin dan muslimat, mudah mudahan hidup kita sentiasa di rahmati dan di lindungi oleh Allah swt dunia dan akhirat...
Aamiinn..

Al-Fatihah..

Firman Allah yang bermaksud :
"Setiap yang hidup akan merasai mati dan sesungguhnya pahala kamu akan di bals di hari kiamat "
-Surah Ali -Imran 185-

Rasulullah bersabda :
"Sebelum berlakunya hari Kiamat, akan terdapat kematian yang amat menakutkan dan kemudian dari itu berlakukan tahun-tahun gempa bumi"






P/S: **feeling sad**



Monday, November 30, 2015

BANTUAN MUSIM SEJUK UNTUK SYRIA

7:30 AM 0
Assalamualaikum wbt..


Syria.
Kesejukan tidak membezakan miskin atau kaya,tua atau muda.
Musim sejuk terus menghantui penduduk Syria.
Gantikan kesejukan mereka dengan kehangatan. Jangan biarkan kesejukan membunuh mereka. 
Jangan biarkan mereka mati kebuluran dalam kesejukan.
Anda boleh salurkan sumbangan bagi membiayai Winter Project yang bakal membekalkan pek makanan dan tong gas buat memanaskan badan.
Suhu sudah semakin rendah.
Tanpa alat pemanas dan makanan yang mencukupi adalah sangat-sangat sukar bagi mereka melalui musim ini. 
Yang lebih dikhuatiri ialah kematian yang bisa menjemput mereka akibat kebuluran mahupun kesejukan yang melampau.
Kami yakin anda prihatin terhadap nasib rakyat Syria!
Dan bersama-sama Syria Care, kita mampu memberi harapan bagi mereka untuk melalui hari-hari getir ini!

Hulurkan sumbangan anda melalui kami bagi penyediaan dan agihan pek-pek makanan dan tong-tong gas yang boleh digunakan untuk memasak dan juga memanaskan badan bagi mereka dalam musim sejuk kali ini.

Sumbangan anda mampu mengukirkan senyuman di wajah lesu mereka!


No akaun Syria Care:
CIMB BANK
No. Akaun : 8601 89 4560
Swift Code : CIBBMYKL
Maybank
No. Akaun : 5621 0665 3575
RHB
No. Akaun : 2622 5000 0217 75

Alamat Pejabat NGO Syria Care:
No. 43A, Jalan Bola Jaring,
13/15, Seksyen 13,
40100 Shah Alam, Selangor.
No. Tel : 01128809820 Finance Exec ( Whatsapp)

‪#‎Care4Syria‬
‪#‎SyriaCare‬
‪#‎WinterProject‬
‪#‎Food4Syria‬




Keluarkan aku daripada ketakutan dunia,
Jauhkan aku daripada ketua yang kejam,
Mereka itu meragut nyawa kawan-kawanku,
Mereka membunuh orang di sekelilingku,
Mereka menghalang aku daripada makan,
Mereka menghalang aku daripada bermain.
Allahuakbar..






P/S: Tak terucap dengan kata kata penderitaan mereka.. Jom kita tambahkan saham akhrat kita. InsyaAllah


Friday, November 27, 2015

PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR

9:58 AM 0
Assalamualaikum wbt..

Pesta buku datang lagi, bagi sesiapa yang ingin memborong buku, mencari buku, sekarang masanya yang sesuai. Datanglah  beramai ramai ke sini kerana di sana sedang berlangsungnya Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2016 yang telah mula pada 29 April hingga 9 Mei 2016 bertempat di MAEPS.

Mengapa MAEPS ? 

1. Ada 3 blok Dewan Pameran dlm satu aras 
2. Semua blok bersebelahan dgn ruang berjalan bertutup 
3. Street Mall: Kiosk aktiviti artisan (lukisan wajah, komik face panting, dan byk lagi 
4. Food Truck : Makanan/minuman yg pelbagai & murah 
5. 4,000 tempat letak kereta bersebelahan Dewan (bayaran nominal) 
6. 5,000 tempat kereta di sekeliling MAEPS (percuma) 
7. Shuttle bas dari tempat letak kereta di sekitar MAEPS 
8. Bas Rapid/Nadi Putra dari Stesen Komuter Serdang, LRT Bukit Jalil, Putrajaya Sentral & IOI Mall 
9. 'Zon Keriangan utk Kanak (Inflatable Amusement Park) 
10. Pelbagai aktiviti: Pertandingan brass band, drum beat, dll) 

Mengapa PBAKL di MAEPS: 

Untuk keselesaan pempamer & pengunjung. PBAKL di MAEPS akan berubah menjadi pesta buku bersifat festival! MAEPS atau tapak MAHA adalah bersebelahan UPM, MARDI dan Hospital Serdang/UPM dengan 2 jalan masuk utama.




Untuk keterangan lanjut anda boleh klik web MAEPS 





P/S: Kalaulah dekat atau aku sedang bercuti di sana, memang aku dah pi terjah dah huhuhu ..


Tuesday, October 20, 2015

KEBAIKAN SUSU IBU

9:10 AM 0
Assalamualaikum wbt..


Hi ! Ok harini aku nak cite dan kongsi sikit pasal susu ibu. Bukan sebab aku tengah menyusu tapi sebab duk seronok tengok iklan nuffnang kempen penyusuan ibu tu menari nari kat iklan blog aku ni, atas bawah tepi semua ada hehehe..
Tak salahkan kalau aku nak share kat sini. Walaupun aku gugel dan copy sikit sana sini tapi aku share untuk rujukan sesiapa yang sudi nak baca. Kot mana tau kan berguna juga kat korang.
Macam aku dah melahirkan 3 orang anak, Allah bagi peluang juga dapat menyusukan anak anak aku walaupun tak sampai hingga 2 tahun, At least ada juga pengalaman menyusukan anak. Mula mula memang lah kekok dan geli heheh, tapi lama kelamaan bila banyak membaca baru aku tau banyak kebaikan bila kita menyusukan badan anak kita, kebaikannya juga bukan pada anak tapi buat si ibu juga.
Yang bestnya menyusu anak bagi aku, waktu tengah malam dan berjalan jauh, korang tak payah bangun nak buat susu dan juga hangkut segala termos dan pelbagai keperluan susu botol, just selak terus masuk molot anak hehehe. Tapi ada juga Allah tak kurniakan rezki buat ibu ibu untuk menyusu. Ada yang payudara besar tapi puting payudara takde so anak susah nak menyusu, ada pulak susu banyak tapi sebab bekerja dan kerana sibuk dan penat, susu kering begitu saja, macam macamlah ada, ikut rezki masing masing.
Apa pun dari start awal mengandung kita kena NIAT nak menyusu anak, doa banyak banyak dan makan makanan yang berkhasiat, barulah ada susunya, kalau tak memang susah jugalah nak adanya susu tu..

Oklah meh sini aku share serba sikit kebaikan susu ibu..




Kebaikan / kelebihan susu ibu kepada ibu : 
- membantu mengecutkan rahim selepas bersalin dan mengurangkan pendarahan
- menjarakkan kehamilan secara semulajadi
- mengurangkan risoko kanser payudara, ovary dan uterine
- mengurangkan risiko osteoporosis
- membantu ibu kembali kepada berat badan asal sebelum bersalin


Kebaikan / kelebihan susu ibu kepada bayi: 
- sumber imunisasi pertama bayi
- mengurangkan masalah elergi dan masalah system penghadaman
   - membekalkan zat zat dan sumber nutrisi untuk bayi


Bagaimana susu ibu terhasil / terjadi / terbentuk ?
Dari darah merah yang mengalir dalam pembuluh darah ibu bercampur dengan zat zat makanan dari usus, kemudian diproses di kilang yang amayt kecil iaitu kelenjar-kelenjar di payu dara ibu , seterusnya berupaya menghasilkan nutrisi yang sangat hebat sekali.
Secara ringkasnya , Susu ibu terjadi adalah terjadi dengan kuasa ALLAH yang memproses darah merah bersama sama zat zat makanan . Hebat bukan ? 


Islam menggalakkan supaya setiap bayi diberikan susu ibu sejak bayi dilahirkan lagi, Allah menjelaskan dalam surah al-Baqarah ayat 233 yang bermaksud ,
"Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap,iaitu bagi mereka yang hendak menyempurnakan penyusuan itu",

Banyak kajian membuktikan kelebihan susu ibu berbanding susu sintetik akan susu buatan dari lembu, walaupun kajian demi kajian dilakukan untuk menyakan khasiat dengan susu ibu sendiri, tapi susu sintetik ini tidak dapat menandingi kehebatan dan manfaat yang terdapat dalam susu ibu. Susu ibu adalah makanan yang terbaik sekali bagi pembesaran baik semenjak ianya dilahirkan lagi.
Begitu Agung nya Allah, sebaik bayi dilahirkan proses pengeluaran susu ibu juga bermula..SubhanaAllah.Susu ibu mengandungi khasiat yang diperlukan sebaik bayi dilahirkan, susu pertama berwarna kekuningan, ia dikenali sebagai KOLOSTRUM dan mempunyai 3 kali lebih khasiat dan antibodi serta sel darah putih yang tinggi.
KOLOSTRUM mampu melawan penyakit dan amatlah rugi bagi ibu-ibu yang tidak menyusukan anak-anak mereka di awal waktu kelahiran Susu ibu bersih dan dapat menghapuskan bakteria, tambahan pula susu ibu menganduing DHA dan AA(yang seperti kita biasa dengar dalam iklan tin-tin susu),kandungan DHA dan AA dalam susu ibu adalah yang terbaik berbanding susu buatan.







P/S: Rata rata sekarang lagi senang nak menyusu, sebab dah di sediakan tempat menyusu di semua soping mall. Di mana ada kemahuan di situ ada jalan.. :)


Monday, October 19, 2015

SUATU YANG PERNAH - FYNN JAMAL

8:30 AM 0
Assalamualaikum wbt..


Lirik Lagu Suatu Pernah - Fynn Jamal

Habis sudah madah;
tak ada satu pun yang tertinggal,
setiapnya telah—
kau ambil dan terus kau jual.

Seolah tak pernah memakna apa,
seolah tak pernah kau inginkannya,
seolah—
tak pernah...

Dikutipku bila sudi,
di bila tidak, dibiar mati,
dan lebih menyakitkan—
ku tetap tunggu di tepi jalan.

Seperti tak pernah ku ada harga,
seperti tak pernah kita bersama,
seperti tak pernah kau mahu aku,
--tak pernah rindu
--tak pernah rayu
--dulu.

Terlebur hancur kebal rusukku;
berkecai sepai, terpecah belah,
terima kasih atas ajarmu—
--cinta tak wujud
--ah, tak pernah.

Dan dengarkan jeritku;
jujur tak terfitnah,
kau hanya bagiku—
suatu yang pernah.

Takkan ada apa—
yang mampu untuk buat kau pulang,
bila sudah tiada rasa—
bikinlah apa, tetap kau terbang.

Takkanku pujuk kau jangan pergi,
takkan ku minta kau fikir lagi,
takkan ku paksa renung semula,
takkan ku suruh apa2.

Takkan ku izin tubuh dibuka,
takkan ku pamer reput di dada,
takkan ku rebah,
takkan ku goyah,
takkan ku biar tubuh di darah.










P/S: Buat masa sekarang memang duk shuffle shuffle aje lagu album Fynn Jamal ni, tanpa jemu ! 


Friday, October 16, 2015

PASAR RAYA ISLAMIK

12:28 PM 0
Assalamualaikum wbt..


Pasaraya pertama berkonsepkan islamik yg akan di buka, mencari peniaga/usahawan Islam yg berminat untuk turut serta memasarkan produk anda.
Sesiapa yg berminat , bole hubungi no tertera di bawah..
Alhamdulilah...




Alhamdulilah syukur, satu berita dan khabar baik jika benar satu hari nanti akan di buka Pasar Raya berkonsepkan Islamik begini. Bukan takde di Malaysia ni Pasar Raya yang menjual barang barang halal dan produk muslim, tapi masih belum boleh di kategorikan sebetul betulnya Islamik, sebabnya masih ada lagi menjual arak dan Non Halal di dalam Pasar Raya tersebut. Jadi dengan adanya PasarRaya Islamik macam ni, semua barangan yang di jual di dalam Pasar Raya tersebut, InsyaAllah terjamin halal dan boleh di beli dan di makan tanpa was was.
Kita doalah bebanyak mudah mudahan usaha kerja ini berjaya dan akan di panjang panjangkan ke negeri negeri lain juga kan.. Syabas Telaga Biru !!


Jika ada yang berminat bolehlah hubungi ..

Encik Nor Azri 013-388 8826
atau
Encik Syed Ahmad 011-21117522
   
nfo dari page Fb Telaga Biru 





P/S: Kalau di JB ada buka satu, akulah orang pertama nak mohon kerja hahahahahaa :p


Monday, October 12, 2015

17 MENU BERPANTANG WANITA BERSALIN

8:00 AM 0
Assalamualaikum wbt..


Hari ini tetiba nak google share cari resepi berpantang wanita bersalin. Dalam bulan lepas bulan ini dan bulan bulan akan datang, ramai benar kawan kawan yang bersalin dan bakal melahirkan, jadinya tu datang idea nak share kongsi resepi menu berpantang kat blog Lin. Cari yang simple simple aje, supaya senang nanti nak buat. Akan datang bole bukak blog sendiri buat rujukan anak cucu cicit hehehe..
Resepi berpantang yang ini sesuai untuk ibu selepas bersalin, samada bersalin normal, caesar atau pembedahan. Menu yang sesuai dan senang disediakan. Suami yang menjaga isteri dalam pantang pun boleh sediakan menu yang senang ini.


17 Resepi Pantang Selepas Bersalin Normal & Pembedahan


Gambar ihsan google ..


1. Ikan Masin Lada Hitam

Bahan-bahan:
-Ikan masin (Digoreng tanpa minyak)
-Lada hitam

Cara-cara:
-Tumbuk bahan tersebut dan jika suka boleh ditambah perahan limau
Gaulkannya sebati.


2. Ikan Tenggiri Kering

Bahan-bahan:
-1 keping ikan tenggiri kering
-2 biji lada besar
-½ biji bawang besar dihiris

Cara-cara:
-Ikan digoreng layur bersama hirisan halia.
-Kemudian ditumbuk bersama lada besar dan bawang tapi jangan hancur.
-Hidang bersama nasi panas


3. Sambal Tok-tok Lada Hitam

Bahan-bahan:
-Bawang merah
-Bawang putih
-Ikan bilis
-Lada hitam

Cara-cara:
-Goreng layur bahan tersebut dan tumbuk campur sikit garam
Hidang bersama nasi panas


4. Ikan Masin Goreng Asam Jawa

Bahan-bahan:
-Isi ikan masin (Kurau @ Talang)
-1 labu bawang besar
-5-6 tangkai cili kering
-3 ulas bawang putih
-½ inci halia
-Sedikit air asam jawa & gula

Cara-cara:
-Tumis semua bahan yang dihiris.
-Bila agak garing, masukkan air asam jawa, garam dan sedikit gula .
-Akhir sekali masukkan ikan masin yang telah digoreng terlebih dahulu.


5. Ikan Bilis Goreng Aroma

Bahan-bahan:
-100g ikan bilis putih
-3 batang serai (Dititik @ dihiris ikut suka)
-1 biji bawang besar dimayang
-2cm halia dimayang
-6 helai daun limau purut dihiris @ dikoyak kasar
-6 biji cili padi diketuk
-Minyak

Cara-cara:
-Goreng ikan bilis hingga ranggup
-Kemudian masukkan bahan hirisan


6. Ikan Bilis Dengan Cili Mesin

Bahan-bahan:
-Sebiji bawang besar dimayang
-Ikan bilis
-Jeruk lobak
-Sebiji telur
-Cili mesin 1 sudu

Cara-cara:
Goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan.
Kemudian tumiskan cili mesin hingga masak, masukkan jeruk lobak & ikan bilis.
Akhir sekali masukkan telur & kacau hingga sebati.


7. Pegaga Masak Lada Hitam

Bahan-bahan:
-Ulam pegaga
-Sedikit santan pekat
-Lada hitam (lebihkan)
-Ikan bilis putih
-Kunyit hidup
-Halia
-Garam

Cara-cara:
-Lada hitam, halia & kunyit hidup ditumbuk.
-Kemudian masukkan santan direneh bersama bahan tumbuk. Biar pekat.
-Masukkan pegaga dan ikan bilis serta bahan-bahan perasa.


8. Hati Masak Limau Purut

Bahan-bahan:
-1/2kg hati lembu direbus dan dipotong kecil
-5 helai daun limau purut dipotong tengah dan dikoyakkan
-6 tangkai cili kering (Dalam pantang boleh diganti dengan lada hitam secukupnya)
-3 labu bawang besar
-4 ulas bawang putih
-2cm hirisan halia muda
-½ camca ketumbar
-½ camca jintan manis
-½ camca jintan putih
-Garam & gula secukup rasa
-Minyak untuk menumis

Cara-cara:
-Cili/lada hitam, bawang besar, bawang putih halia, jintan dan ketumbar dimesin halus.
-Tumis hingganaik bau/garing kemudian masukkan hati dan daun limau purut. Jika suka boleh tambah air untuk berkuah.
-Setelah itu, masukkan perasa. Ok.Boleh diangkat dan dihidang.


9. Hati Goreng Lada

Bahan-bahan:
-600g hati lembu direbus dan dipotong
-4 sudu besar lada putih
-2 sudu besar serbuk rempah
-2 sudu besar minyak
-1 sudu besar air asam jawa
-½ sudu serbuk jintan putih
-1 sudu serbuk kunyit
-2 labu bawang besar
-Garam/ Ajinomoto secukup rasa
-1 batang daun bawang untuk hiasan

Cara-cara:
-Gaulkan hati yang telah dipotong bersama rempah-rempah tersebut
-Tumiskan ia, agak kira okay bolehlah dimasukkan air asam jawa
-Taburkan hirisan daun bawang


10. Ayam/Daging Bakar Cicah Air Asam Lada Hitam

Bahan-bahan:
-Ayam/Daging
-4cm halia muda
-3cm kunyit hidup
-Garam secukupnya (Kesemua bahan ini dikisar dan diperap)

Cara-cara:
-Bakar ayam/daging dengan bahan perap.
-Hiriskan dan boleh dihidang dengan pencicah iaitu 2 sudu lada hitam, hirisan bawang besar dan perahan asam jawa


11. Sambal Tok-tok

Bahan-bahan:
-Ikan bilis
-Cili padi
-Bawang

Cara-cara:
-Bahan tersebut ditumbuk kasar dicampur bersama perahan limau.


12. Daging Goreng Halia

Bahan-bahan:
-Daging batang pinang dihiris nipis
-Halia dimayang halus
-Bawang Putih diketuk
-Bawang besar dihiris bulat
-1 biji lada benggala/ ketukkan cili padi kalau nak pedas
-Sedikit sos tiram
-Sedikit kunyit hidup/kunyit serbuk, Garam/ Serbuk Perasa
-Jika nak berkuah, bancuhkan sedikit tepung jagung dan air@ bagi lebih perisa masukkan sedikit air asam jawa.

Cara-cara:
-Panaskan minyak, masukkan daging yang telah diperap sebentar dengan kunyit dan garam.
-Agak lembut , tumiskan bawang putih dan halia, masukkan juga sos tiram dan bahanperasa mengikut kesesuaian.
-Akhir sekali masukkan , lada benggala ataupun cili padi dan hirisan bawang besar.
-Jika nak berkuah boleh juga ditambah dengan bancuhan tepung jagung.


13. Daging Goreng Lada Hitam (Marinated)

Bahan-bahan:
-Daging hihiris halus
-Lada hitam secukup rasa
-Halia
-Bawang besar
-Bawang putih
-Sos Cili/Cili mesin
-Sos tomato
-Sos tiram
-Kicap pekat
-Garam/serbuk perasa

Cara-cara:
-Perapkan daging bersama halia , bawang putih dan bawang besar yang telah dikisar. Termasuk bahan sos terlibat.
-Panaskan minyak, masukkan daging bersama bahan perap, tambahkan air mengikut keperluan bagi memastikan daging lembut.
-Setelah empuk, boleh ditambah dengan garam dan serbuk perasa mengikut keperluan dan juga hirisan bawang besar.


14. Ayam Panggang Selera Pantang

Bahan-bahan:
-Ayam
-1 batang serai dititik
-1 sudu jintan manis
-½ sudu jintan putih
-1cm kunyit hidup
-1cm lengkuas
-1cm halia
-4 ulas bawang merah
-2 ulas bawang putih
-garam
-Air asam jawa
-½ cawan air

Cara-cara:
-Ayam dilumur dengan garam & sedikit bawang merah, halia, bawang putih & kunyit tumbuk juga lengkuas.
-Panggang ayam
-Tumis bahan tumbuk yang lebih tadi, masukkan jintan tumbuk, air asam jawa juga garam. Tambah sedikit air untuk berkuah. Dan bolehlah disiram
ayam panggang tadi dengan kuah tersebut.


15. Ayam Percik Chinese Style

Bahan-bahan:
-1 ekor ayam
-Daun salam dan daun kunyit

Bahan A:
-Bunga Lawang
-Bunga Cengkih
-Kulit Kayu Manis
-Jintan Manis
-Lada Hitam
-Serai & Halia
-Gula Melaka – dicincang halus
-Lemon – diperah
-Santan
-Garam
-Bawang putih dan bawang merah ditumbuk halus
(Jika suka boleh ditambah sedikit cili padi)

Cara-cara:
-Masukkan daun salam & daun kunyit ke dalam ayam.
-Panggang @ goreng dalam minyak penuh (deep fried)
-Tumis bawang merah dan putih. Masukkan bahan-bahan A, masukkan juga perahan lemon, gula melaka, garam.
-Masukkan santan cair biar mendidih di atas api perlahan. Bila dah pekat masukkan santan pekat.
-Bila dah pekat, boleh disiram ke ats ayam panggang tersebut


16. Lengkuas Muda Masak Lada Merah
(Petua baik diamalkan memperbaiki rahim wanita atau dengan lain perkataan mengetatkan lagi organ wanita selepas bersalin)

Bahan-bahan:
-Lengkuas muda dihiris nipis ~ direbus sehingga kering utk buang pahit & maung lengkuas
-Sedikit ikan bilis
-Bawang merah
-Bawang Putih
-Lada merah

Cara-cara:
-Lada ikan bilis, bawang putih & merah ditumbuk dan ditumis dengan sedikit minyak.
-Masukkan garam dan lengkuas yg telah direbus tadi dan kacau agar ia sebati.



17. Turi Masak Asam Rebus
(Bagus Utk Menambah Susu Ibu).

Bahan-bahan:
-Daun Turi
-Ikan Bilis
-Asam Keping
-Bawang merah
-Kunyit Hidup
-Ikan Bilis
-Lada merah

Cara-cara:
-Bahan iaitu bawang merah, lada merah, ikan bilis, kuntit hidup ditumbuk kemudian direbus.
-Masukkan garam, asam keping dan daun turi biarkan sehingga mendidih kemudian bolehlaa diangkat.



Selamat Berpantang.
Hahaha resepi persiapan untuk aku ? Tidakk leee, klang dah tutup weiii..tunggu anak cucu cicit je nanti hahahaha :p
**Copy dan paste dari sana sini carian google**
Mohon halalkan ye resepinya..






P/S: Orang tak berpantang pun bole buat ni, senang dan berkhasiat !


Thursday, October 08, 2015

TIPS MEMILIH GAUN MAXI

2:57 PM 0
Assalamualaikum wbt...


Tahukah anda terutama kaum hawa diluar sana bahawa kita mempunyai bentuk badan yang berbeza? 
Untuk mendapatkan ukuran baju yang menarik dan 'kena' dengan tubuh badan amat menjadi kepentingan untuk kita terlebih dahulu mengetahui dan mengenali jenis bagaimana bentuk tubuh kta. 
Sejak akhir-akhir ini, ramai wanita lebih gemar tampil bergaya dengan mengenakan koleksi gaun maxi atau juga dikenali sebagai dress Muslimah. Apa yang menarik, gaun maxi seperti ini boleh digayakan untuk ke mana sahaja dan kini sering dilihat dipakai oleh ramai wanita ketika ingin menghadiri majlis-majlis istimewa. Jika dahulu, kaum wanita biasa nya memakai baju kurung untuk menghadiri majlis perkahwinan atau menyambut Hari Raya, namun kini mereka juga dilihat memilih untuk menggayakan koleksi gaun seumpama ini ketika majlis-majlis tersebut. Bukan itu sahaja, koleksi gaun maxi ini juga boleh dipakai sebagai pakaian ke pejabat dan pakaian kasual di hujung minggu. Namun, tahukah anda bahawa setiap rekaan dan potongan gaun Maxi adalah berlainan dan ia harus dipadankan dengan bentuk badan si pemakai untuk kelihatan cantik dipakai. 




Menyentuh mengenai bentuk badan wanita, berikut merupakan 4 jenis bentuk badan yang berlainan. Ada wanita yang mempunyai bentuk badan seperti jam pasir, ada juga seperti buah pear dan epal dan segelintir wanita mempunyai bentuk badan yang lurus. Oleh itu, apakah rekaan gaun Maxi yang sesuai dipakai berdasarkan bentuk badan di atas?




Bagi wanita yang mempunyai bentuk badan bagaikan jam pasir, ia merupakan suatu bonus! Ramai wanita mengidamkan bentuk badan seperti ini kerana ia tampak menawan dengan apa jua jenis potongan pakaian! Untuk menyerlahkan lagi bentuk yang sempurna ini, tampil bergaya dengan rekaan gaun Maxi potongan mermaid seperti berikut.




Untuk gaun Muslimah berpotongan payung seperti di atas, ia adalah pilihan ideal untuk wanita yang bertubuh pear. Potongan skirt yang kembang dapat menyembunyikan bahagian pinggul yang lebar. 




Seterusnya, bagi pemilik tubuh badan yang berbentuk epal, sarungkan gaun Maxi dengan potongan kaftan atau Jubah seperti berikut untuk penampilan yang lebih sopan dan menawan.




Seterusnya pula adalah rekaan flowy maxi dress seperti berikut yang sememangnya pilihan terbaik untuk wanita yang bertubuh petite atau lurus.






P/S: Aku pun tengah duk fikir ni, apa bentuk tubuh badan aku ek ..huhuhuhu


Monday, October 05, 2015

CATS CAFE @JOHOR BAHRU

9:41 AM 0
Assalamualaikum wbt..


Salam Oktober buat semua...
Waa lama juga takde cerita di sini ye, heheh maklum mood jerebu hehehe..
Ok la harini nak cerita aktiviti Lin bersama anak anak juga adik dan anak sedara waktu mereka pulang bercuti Aidiladha lepas. Memasing memilih nak ke Cats Cafe, lagi pulak memang nak bawak si anak sedara debab tu,Mia ke sana, dia paling suka kucing, tak kisahlah apa haiwan, memang dia suka, sampaikan ular pun dia belai belai..errrrr




Cat Cafe yang ni memang jauh bezalah dengan yang aku masuk masa ke Korea tu, kat sana, kucing banyak sekali wei, nak jalan pun kucing sana sini dan kat sana juga takde hidangan menu, cuma bayar pas masuk dan free air, tu je, tapi kat sini Cats Cafenya bole makan dan minum hehehe. Bau ? Memang langsung takde, siyes cakap memang takde bau.




Sebelum korang masuk ke dalam, korang kena cuci tangan dan sinitizer semua, bukak kasut baru bole masuk, dan bila dah dapat tempat duduk, derang akan di tanya, pernah datang atau pertama kali, haa nanti akan di terangkan syarat syarat sebelum nak bermanja dengan kucing semua. Tu ha korang baca la yer. Dah sudah tu baru korang bole order menu nak makan.




Kucing kucing adalah tak sampai 10 ekor yang bermain di sekitar tu, ada yang di letak di bilik khas, yang mana kucing baru sampai, so nak bagi serasi di asingkan dulu. Ada yang tido di atas, ada yang ke hulu ke hilir ntah cari apa, ada yang buat muka bodoh je nengok gelagat orang, ada yang dalam tandas tak keluar keluar, yang makan pun tak henti henti, macam macam le aksi kucingnya hehehe 




Kalau si debab ni memang tak puashati betul tengok kucing tu tak datang dekat gan dia, seboleh boleh dia nak masuk dalam tu juga. Yang itu tempat kucing makan, dalam tu kucing kucing akan masuk makan. Kalau kita nak bagi makan kat kucing kucing tu, bole beli makananya di kaunter, cuma rm1 sahaja..




Ini menu yang aku makan. Siap ada nama menu muntah kucing, kemain gelak aku haritu membacanya , geli sey baca tapi cuba gak order hahahaha *gambar atas sekali tu ha..
Harga ? Ermm memang agak mahal, tapi pinggan mangkuk cawannya besar besar. So memang makan kenyang le. Tapi aku syorkan, kalau korang nak datang, baik korang makan dulu la, nanti korang beli air dan snack aje, so bole lebih masa bersama kucing. Ye la kata Cafe kan, nak santai santai, ni macam korang datang nak melantak plak hahahahah




Bagi aku okaylah, tempatnya bersih, masuk pun taklah menunggu lama tempat duduk, layanan pun bagus, menu pun sedap..Tak rugilah kalau datang tu, nak bawak anak anak ke bole sangat..


Korang leh view kat sini or cari kat facebook CATS CAFE.

Alamat : 31A Jalan Abdul Samad Lorong 2C
80100 Johor Bahru
Contact : +607-2070399 
Waktu operasi : 1 pm - 10 pm (tutup hari Rabu)

Ok daaa..sambung nanti okay!..






P/S: Tak sangka terjumpa blogger hebat Malaya Mr.Jocko di sana hehehehe ,,


Friday, September 18, 2015

10 SEBAB KENAPA SUSAH NAK KURUS

9:30 AM 0
Assalamualaikum wbt..


Tak kurus kurus ? Ok baca dulu, nant bawah sekali baru kita gelak sesama okay ! :p


1. Tak set target. Bila tanya berapa Kg nak buang, jawapan entahlah coach. Tak kisah berapa-berapa KG pun, janji dapat turun. Bila tak set target, kita tak rasa pun urgency nak buat. So tak pe lah...

2. Target tak realistik. Nak turunkn 20KG dalam masa 2 bulan. Hello, dah 20 tahun obesity, ingat boleh buang macam tu jer ke? Nak capai tahan obesity tu pun ambil masa kan?

3. Cepat putus asa, 1 minggu turun 1KG JER katanya. Ehhh bersyukur lah, kalau tak dalam 3 hari dah naik 1KG tau.

4. Harapkan keajaiban. Kuat melantak, senaman tak pernah, air kosong tak pernah teguk asyik nak air manis je, lepas tu cari UBAT KURUS yang boleh turunkan berat badan tanpa ubah lifestyle ni. Eh kalau kurus pun korang rasa selamat ke dengan cara macam ni?

5. Tak amalkan pemakanan seimbang. Cut off carbo sebab carbo banyak kalori, start on high protein diet kononnya. Daging burger, sosej, cheese semua bedal. Tahu tak yg process food tu lagi teruk dari nasi yg korang cut off tu? Lemak dalam tu tak pikir pulak.

6. Takut nak minum air, kononnya takut gemuk air. Cuba ubah takut tu pada makanan dan minuman manis tengok. Boleh turun tak berat tu?

7. Skip makanan ambil branch. Kononnya cepat sikit nak bagi berat turun. Tahu tak bila biarkan perut berlapar lama, high potential untuk kita makan lebih banyak. Perut pun akan simpan lebih banyak lemak. Tu sebab buncit.

8. Bersenam, tapi lepas bersenam makan makanan berkalori tinggi dgn alasan harini bersenam boleh makan banyak. 1jam bersenam bakar 500calorie. 5min makan mee goreng 700calorie.

9. Masalah utama rakyat Malaysia, suka ambil breakfast yang tinggi karbohidrat. Konon nak breakfast like a king. Tapi karang baru pukul 10 dah lapar balik.

10. Tak ada ilmu, ikut membuta tuli. Kalau orang cakap nak kurus minum jer air detox 7 liter sehari, lepas tu tak payah makan apa-apa langsung kita pun ikut. Lepas tu kang ada orang kata makan ubat ni nanti cery bery buang lemak kita pun ikut. Lepas tu dengar orang cakap pakai korset sampai sesak nafas, badan sakit2 sebab kene cucuk dengan dawai corset tapi kita buat jugak, End up tak de tenaga, pengsan, masuk hospital.

Semua ni kisah benar. Memang terjadi kan? Itulah sebabnya sekarang saya offer diri sy untuk bantu korang supaya dapat capai berat idaman dengan cara sihat. Itu pun kalau korang mahu di bantu. Ambil peluang, belajar dari kesalahan orang lain. Jangan ulang, jangan lalu jalan yg sama.


Copy and Paste dari...
‪#‎onlinecoachingwithcoachnana




Yang paling kena batang hidung sendiri no-2 tu ha..hahahaha betul juga, dah bertahun tahun ternak lemak, taunya nak kurus dalam masa 2 bulan, engko ingat senang keee ?? huahuahauahaua...
Takpe laa gemuk 'sikit' jee, ada gak isi buat alas tangan mantul mantul, dari kurus sekeping, nak mantul pun tak bole, silap duduk atas tangan patah terkehel hahahaa ..






P/S: Tapi i tak suka la Abam Bochik tu kata i 'Gemuk is awesome'..huhuhu lagi jadi tak kurus di buatnya.. :p


Thursday, September 17, 2015

RESEPI MAGGI KETAM ROYALE

10:10 AM 0
Assalamualaikum wbt..


Sehari ke sehari aku nak makan megi ketam yang berdekatan dengan rumah aku ni, tapi ada je halangannya. Kebetulan pulak ada kawan baru makan kat sana, katanyaa laaaah, harga agak mahal dan rasa kurang pada tekak dia, ermmm..Ok aku tak nak komen apa apa sebab aku sendiri tak rasa lagi. Jadi nak di pendekkan entri aku ni, incik suami ke pasar ada membeli ketam, besar besar ketamnya. Dan dengan tiba tiba idea datang nak buat megi ketam, lagi pulak ada pulak stok maggi royale korea tu kat rumah, so apalagi projek berjalan dengan lancar hehehehe...




Bahan bahannya..
(Hidangan untuk 2 orang)

- Semestinya laa ketam.
- Maggi. (tak kisahlah maggi apa brand pun, janji maggi.) Aku guna yang ni kunun ala ala Korea ..
- Selabu bawang besar
- Seulas bawang putih
- Sayur sayuran. (ikut suka korang la nak guna sayur apa)
- Udang. (Pun ikut suka korang nak letak ke tak)
- Lada merah atau cili hjau.
- Air secukupnya.



Cara caranya..

- Rebus masakkan maggi tu dulu dan toskan. Ketepikan.
- Rebus udang atau sayur yang agak lambat lembutnya.
- Hiris bawang besar dan putih juga lada. Kemudian tumiskan hingga wangi dalam kuali.
- Setelah itu masukkan air secukupnya. Dan masukkan perencah maggi yang dalam bungkusan maggi tu dan masukkan juga ketam kedalamnya.
- Masak mendidih hingga ketam masak.
- Bila ketam dah masak, Masukkan mee yang dah di rebus tadi ke dalam kuali beserta udang dan sayur sayur, kacau kacau sebentar.
- Dan tutup api, sediakan magkuk hidangan, angkat mee dahulu ke dalam mangkuk dan kemudian angkat ketam tu dan tuangkan kuah megi tu dalam mangkuk.
- Hiaslah ikut suka korang.
Dah siap makanlah sampai kenyang..hehehe
Sonang je kann...






P/S: Maggi Royale Korean Spicy ni memang sedap meenya. Memang agak mahal sebungkus tu, tapi berbaloi kesedapannya hehehe

Thursday, September 10, 2015

SAHABAT DALAM TUBUH - MAWI & FILSUF

8:00 AM 1
Assalamualaikum wbt ..


LIRIK LAGU SAHABAT DALAM TUBUH - MAWI &  FILSUF


Sahabat siapa yang bergelar sahabat
Yang di depan kita hanyalah sebagai syarat
Sahabat siapa yang sebenar sahabat
Sukar nak dicari payah juga nak mendapat

Satu jiwa dalam tubuh yang berbeza

Ya cinta, ya nyawa
Ya rindu, ya kalbu

Siapakah kita di dalam kita

Kamu adalah aku tapi aku bukanlah kamu
Kamu menjadi aku yang sebenar-benarnya aku
Kita sentiasa bersama tapi tidak pernah bersua
Kamu selalu di sisi aku yang selalu mencari

Siapakah kita di dalam kita
Siapakah kita di dalam kita
Cubalah kita pejamkan mata
Adakah kita sudah bersedia

Siapakah kita di dalam kita
Cubalah kita pejamkan mata
Tinggalkanlah sejenak dunia

Siapakah kita di dalam kita
Cubalah kita pejamkan mata
Sambil kita bertanya
Siapalah kita di dalam kita

Orang Arab balik Arab berjubah labuh
Teman jauh jangan harap cari sabahat dalam tubuh
Orang Arab balik Arab berjubah labuh
Teman jauh jangan harap cari sabahat dalam tubuh

Siapakah kita di dalam kita
Siapakah kita di dalam kita

Kamu adalah aku, aku bukanlah kamu
Kamu menjadi aku yang sebenarnya aku

Dia yang dapat merasa apa yang kita rasa
Apabila kita sedih apabila kita duka
Apabila kita pilu apabila kita hiba
Tapi pernahkah kita bertanya kepada dia
Setiap hari pabila kita sedang mencerminkan diri ini
Apa khabar kamu apa khabar hati
Apa khabar jiwa dan seluruh tubuh ini
Jikalau masih ada yang belum faham dan mengerti
Mawi marilah kita bicara dari dalam hati ke hati

Ya cinta, ya nyawa
Ya rindu, ya kalbu

Dapatkah aku terima dengan hati yang terbuka
Andai sudah sampai waktu Kau berada di depanku
Mungkin di kiri kananku mungkin di depan belakangku
Mungkinkah aku bersyukur ataupun menunduk malu

Orang Arab balik Arab berjubah labuh
Teman jauh jangan harap cari sabahat dalam tubuh
Orang Arab balik Arab berjubah labuh
Teman jauh jangan harap cari sabahat dalam tubuh

Siapakah kita di dalam kita









P/S: Tiap kali hantar anak sekolah pagi mesti terdengar lagu ni di ikim ke hotfm ke, sungguh menyentuh hati walaupun rentak dia agak hentak kaki sikit hehehehe


Wednesday, September 09, 2015

JAPANESE TEA VILLAGE @BUKIT TINGGI

9:31 AM 0
Assalamualaikum wbt..


Okay bersambung dari entri percutian aku ke Bukit Tinggi sebelum sebelum ni, ini sambungan selepas aku naik ke atas Colmar Tropicale tu. Selepas korang turun keluar dari Colmar tu, waktu nak turun ke bawah, korang akan melalui dua simpang, simpang ke kiri untuk turun ke bawah dan simpang ke kanan tu ada signboard ke Japanese Tea Village. Sebelum ke Japanese Tea Village tu, tepi tu korang nampak ada satu tempat untuk beriadah lasak gak, memanah dan flying jump tu, ntah apa kebenda namanya tu ntah..hahahaha
Tapi masa kitaorang sampai tu, dah tak bole masuk, maybe ada waktunya kot, so kalau korang nak kena datang awal sikit ye. Ok lepas korang belok ke kanan tu, korang terus naik ke atas, sampai la jumpa simpang masuk ke Japanese Tea Village tu. Kereta semua parking bawah. Yang bestnya ingatkan tempatnya situ situ ajalah kan, sekali hahahaha sila tarik napassss dalam dalam hahahah...




Haaa tu diaaa, korang kena naik tangga berlapis lapis tu haaa hahahahaha..Senak weii, nak taknak dah sampai naik aje le, ayuh kitaaa !!




Ha ni pemandangan dari atas, tu baru sampai setengah tangga dari gambar atas tu, hahaha semputt dah hahaha. Patut aku nampak makcik mak cik ramai duk tepi tepi tu, agak tak larat nak daki tangga tu..huhuhu




Lepas dah habis naik tangga tu, haaa berjalan naik pulak ke atas, perghh memang terbakar lemak lemak semua, nasib baik juga cuaca sejuk berangin, tak le keluar peluh bacin.hehehe




Haa dah nampak dah, nak sampai dah, pheww legaaaa.. Dari tangga pastu berjalan pulak, baru le sampai atas nuu...agak rumah Jepun kat Jepun sana tinggi tinggi gini ke haaa ???




Yeay sudah sampai, tengok tu kat atas tu 3500 tingginya dari aras laut, punyalah tnggi kann..
Apaa ?? Belum sampai lagii ?? Naik bukit pulak keee..erkkkkk




INgatkan dah sampai dah ke, rupanya kena naik lagi atas, tu nampak tu lorong tu, haaa kena lalu situ naik bukit baru sampai ke kampung Jepun tu, waduh cobaannn...




Tapi kan, nasib baik juga, sepanjang masuk dalam ni, sambil naik bukit tu, pemandangan hijau dia sangat cantik, ada kolam ikan dan taman taman bunga dan suasananya nyaman sangat, hilang penat segalaaa....




Haa jadi le tepek sekeping sini hahahaha
Hait hait ! Hahahaha naik atas punya tnggi nak pakai kimono je, kata hubby kakakakaah !! Memang lawak leee..tapi takpe, puashati !!
Sampai atas nu, ada satu rumah kecil di mana korang bole sewa baju kimono tu dengan harga rm20 selama 20minit. Nanti dia pakaikan bajunya dan korang bole amik gambo sekitar situ, dan juga dalam rumahnya.. Ermm aku rasa macam tak sampai 20 minit pakai, aunty tu sombong gileee...macam lipas kudung tolong amikkan gambo, eeeee 
*takyah nak gelak sangat tengok aku yang montel sihat tu yee hahahahaha




Memang takde apa yang nak di ronda ronda atas tu, cuma rumah kecil gitu, dan pokok pokok, batu batu dan juga air air kolam hahahaha..So feeling syok sendoro amik gambo sudah le..hihihik
Okay settle dah, moh le kita balik ye, kita duduk sat hilangkan penat, yang ayahnya sibuk le melayan anak dara tu amikkan gambo hahaha layan kan ajeee...
Berbaloi ?? Ermm bagi aku setakat nak jalan jalan naik atas tu, bergambar gambar, ok la, lepas ni takyah sewa pakai kimono tu, bazir jee, dah tu sombong plak aunty tu...grrrrrr ...
Lepas kitaorang keluar dari situ, terus kitaorang balik hotel, dah petang, memasing nak terjun kolam mandi plak, hehehe so tunggu laa next entri pulak ye..
Daaa..cau !


Located 3,500 feet above sea level, the Japanese Village is the first of its kind outside Japan. The garden was designed by renowned Japanese architect, Kaio Ariizumi and built by a team of 22 skilled craftsmen from Japan. A tranquil and relaxing retreat, this garden is enclosed within a lush tropical rainforest and features attractions such as Japanese Tea House, Tatami Spa, Botanical Garden, Ryo Zan Tei Japanese Restaurant and Ume Tatami Suite. Guest can choose to participate in the Tea Ceremony (4 sessions daily) where one will learn a little more about the Japanese culture or to rent a kimono for a picture or two.
Kimono Rental
Japanese Tea Ceremony Hours: Daily 11am until 4.30pm
km 48, Persimpangan Bertingkat Lebuhraya Karak, Colmar Tropicale, Bukit Tinggi, 28750 Bentong, Pahang, 28750, Malaysia
Phone:+60 9-288 8888






P/S: Jejak sekali jadi la, jangan tidak katanya kan...tapi enjoyyyy!!!


Saturday, September 05, 2015

GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN

10:08 AM 0
Assalamualaikum wbt...


Alhamdulilah akhirnya dapat juga masakkan untuk diri sendiri dan makan puas puas hingga licin periuk hehehe..
Memang nak kata peberet tu jugalah gulai tempoyak ni, tambah tambah lagi ikan patin tu, jarang sangatlah membelinya kat pasar kalau tak beriya. Tapi sejak dua menjak ni, tekak ni asyik laa terasa terasa nak makannya, sampaikan ngikut incik suami ke PD sana pun duk mencari gulai tempoyak. Tapi kalau mana mana singgah makan lunch, kalau ada patin tempoyak ni, memang ini menu utama Lin serbu, hehehe tak tau kenapa, memang menggila sikit kalau nampak ...
Nak jadi cerita, mimpi apa ntah incik suami ke pasar bole belikan Lin sekor ikan patin ni, fresh lagi, dah siap bersih di nyiangkan dah. Apalagi suka tak terkata le, dan mulalah misi mencari tempoyak heheh.
Nasib bak juga dalam Geng Setaman tu ada seorang tu ada menyimpan tempoyak, alhamdulilah dapatlah merasa nak masak Gulai Tempoyak Ikan Patin..




Ok ini dia bahan utamanya.
*Ikut resepi aku la ye, ada tu aku tambah tambah sikit..

- Seekor ikan patin
- 2/3 sudu tempyak (lagi banyak lagi sedap)
- 10 batang cili padi merah (nak pedas tambah lagi)
- Segenggam daum kesum
- Sebiji bawang besar (ada orang tak letak, tapi aku letak nakkan rasa manisnya sikit kuah tu)
- 2 bijik bawang putih (Pun ada orang tak letak, tapi aku letak untuk tambah perasa dalam kuah)
- Secubit belacan
- 2 keping asam keping.
-Air (untuk kuahnya)
- Garam dan serbuk perasa
*Ikan tu korang cuci dengan asam jawa dan garam, lumur dan biarkan sekejap, pastu cuci, untuk hilangkan hanyir ikan.




Cara caranya..

- Belender halus tempoyak, cili padi, bawang besar, bawang putih dan belacan.
- Masukkan ikan patin yang telah di cuci tadi kedalam periuk.
- Tuangkan bahan blender tu ke dalam periuk, dan masukkan asam keping juga daun kesum dan masukkan air (air agak agak korang ye, jangan terlalu banyak air, nanti cair pulak gulai tu)
- Masukkan garam dan serbuk perasa dan didihkan atas api sederhana.
- Jangan terlalu kacau ikannya, takut hancur.
- Mendidih saja, bau pun dah semerbak satu rumah, tutup api dan hidangkan..
*kompom makan tak toleh kanan kiri hehehe




Tadaaa...Gulai Tempoyak Ikan Patin versi aku..heheh
PUas makan seperiuk ! Kalau makan kedai, mahal juga sekeping tu tau...
Dah pandai masak ni, lepas ni bole masak lagi, cuma nak cari tempoyak tu kemain susah huhuhu..
Ok selamat mencuba ye korang !..

Kalau nak cuba versi Gulai Tempoyak lain bole try menu istimewa dari Mat Gebu ni.







P/S: Lepas ni beli durian buat tempoyak simpan stok setahun hahahaha