Friday, January 16, 2015

KOSAKATA BAHASA KOREA YANG SERING DIGUNAKAN

Assalamualaikum wbt...


Kosakata Bahasa Korea yang Sering digunakan..
Sebelum kita ke negara Korea mari kita belajar asas2  bahasa Korea. Bila berkunjung ke Korea dapatlah belajar dan praktis lebih banyak tapi asas yang selalu derang guna sahaja dan faham je aku sharekan di sini ye..
Ada orang lagi pandai tapi just nak share mana yang sempat aku gugel dan copy paste kat sini, bukannya apa, untuk rujukan diri sendiri dan juga buat simpanan di blog sendiri..heheheh
Layankan aje laa ye entri aku yang sejak2 ni asyik cite Korea je..hehehehehe


* Annyong hasimnika ? : Apa kabar ? Selamat Pagi, Siang, Petang, Malam 
* Annyonghi Gaseyo : Selamat Jalan 
*Annyonghi Gyesipsiyo : Selamat Tinggal
* Annyonghi Jumuseyo : Selamat Tidur
* Oso Oseyo : Selamat datang / Silakan Masuk 
* Deuro Gaseyo : Silakan Masuk * Yang menyuruh berada diluar 
* Ottokhe Jineseyo : Bagaimana Kabar anda ? 
* Cal Cineyo : Baik – baik saja 
* To Mannapsida : Sampai Jumpa lagi
* Sile Hamnida : Tumpang lalu
* haseyo : Silakan
* Pan gapseumnida : Senang berjumpa anda
* Kamsa hamnida : Terima kasih
* Chon mane mal seumnida : Terima Kasih kembali
* Cwe song heyo : Mohon maaf 
* Mian hamnida : Maaf
* Kwe chan ayo : Tidak apa-apa
* Cap deuseyo : Silaakan makan
* Siksa haseyo : Selamat makan 

* Oneul jeul gowo seumnida : Hari ini sangat menyenangkan

* Coahyo : Bagus
* Gayophsora : Kasihan
* Geureyo : Bagus?
* Kojitmal : Bohong
* Gwa yon : Kemudian
* Ye : Ya
* A, Ne : O, ya
* Anio : Tidak
* Mulon Imnida : Tentu saja

* chingu : teman ( biasanya utk yg lebih dekat )
* babo : bodoh
* mianhamnida : maaf ( lbh formal, biasanya digunakan pd org yg lebih tua )
* annyeong haseyo : halo ( ucapan salam, di gunakan untuk menyapa / memberi salam )
* annyeong hi-gyeseyo : selamat tinggal
* sillyehamnida : tumpang lalu

* hyung : kakak laki2 ( di gunakan untuk laki2 memanggil kakak laki2 )
* noona : kakak perempuan ( di gunakan untuk laki2 memanggil kakak perempuan )
* eonnie : kakak perempuan ( di gunakan untuk perempuan memanggil kakak perempuan)
* oppa : kakak laki2 ( di gunakan untuk perempuan memanggil kakak laki2, biasanya jg kpd pacar )
* eomma : ibu ( biasanya untuk umur yg msh di bawah remaja )
* appa : ayah
*ahjussi : pak cik

* kansahamnida : terima kasih ( formal )
* cheonmaneyo : sama – sama
*saengil chukkahamnida : selamat ulangtahun
* yeoboseyo : halo ( di gunakan saat mengangkat telepon )
* ne / ye : iya
* aniyo : tidak
* andwae : bukan / tidak
* wae : kenapa ?
* onje : bila ?

* jigum / chigum : sekarang
* haengbokhaeyo : bahagia
* jakku : lagi
* imi : siap

* jeongmal / chongmal : benar / sungguh / kenyataan
* jebal : tolong / please
* nun : mata
* mori : kepala
* moriga : sakit kepala
* shimjang : hati
* yonin : pasangan

* sir-yon : sakit hati
* ije / ijen : sekarang
* nul : selalu
* nae : saya
* hamkke : bersama
* saram : orang
* no : kamu 

* sarang : cinta
* hwa jang sil : toilet
* eotteokhae : bagaimana ?
* mwo : apa ?
* nugu : siapa ?
* odi : dimana ?




Ok itu aje kot yang dapat aku share, puas gugel copy sana sini..huhuhu..kalau kowang rasa ada lagi perkataan yang lain, bole komen ye, jangan lupa tinggalkan sekali maksudnya, senang nak buat rujukan hehehe 
Kamsahamnida..






P/S: Terseliuh lidah nak menyebutnya weii...ooo oo oo daaa daaa daaa  hahahahahahha


No comments:

Post a Comment

Makluman .
Blog ini hanya blog personal, hanya cerita harian Sis, Family, Kawan-kawan dan juga resepi masakan. Dan juga ada sesetengah entry tu Sis Copy dan Paste dari blog kawan-kawan juga dari carian google.
Tiada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.
Sis izinkan jika anda ingin share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Sis disalah gunakan, AWAS !.

TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988 .
Sekian terima kasih.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com