Monday, April 27, 2015

RESEPI KERABU MENTAH PERIA KATAK

Assalamualaikum wbt ..


Alhamdulilah datang juga idea nak update post entri terbaru di sini hehehe
Bukannya malas tapi no idea laaa, padahal cerita macam-macam ada dalam kepala ni tapi nak menulis tu adeii satu hal jadi kaku jari..
Tapi semalam sebab ramai sangat yang PM kat FB nakkan resepi kerabu mentah peria katak tu, so dapat idea Lin update menulis di sini supaya senang siapa-siapa yang nakkan resepinya Lin suruh aje ke sini baca dan salin, adilkan hehehe...
Untuk makluman, resepi ni Lin copy aje ye dari dalam buku resepi Kak Hanieliza 1 Hari 1 Resepi (m/s170) cuma, ada sedikit bahannya aje yang Lin tambah dan ada yang Lin tak guna, kira lebih kurang aje la resepinya tapi rasa tetap sama.
Serius memang sedap, buat makan dengan nasi ok, meratah pun ok, rangup sangatt!
So jom kita tengok resepinya yee...


RESEPI KERABU MENTAH PERIS KATAK..




BAHAN-BAHANNYA..
5 Bijik peria katak
5 biji lada merah (Lin tak letak)
3 biji cili hijau (Lin tak letak)
5 biji cili merah 
1/2 batang lobak merah (Lin tak guna)
1 biji labu bawang merah
1 pokok daun ketumbar (Lin gantikan dengan daun bunga kantan)
3 biji limau kasturi 
1 sudu makan gula (Lin tak guna)
Garam (Lin tambah serbuk lada hitam sedikit)
**Lin tambah ikan bilis goreng..


CARA-CARANYA..
Peria dihiris bipis dan direndam ke dalam air garam buat seketika
Kemudian toskan
Semua bahan di atas di hiris halus nipis
Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk dan gaul sebati..
Perahkan air asam limau dan tambahkan garam dan serbuk perasa..
Gaul dan siap di hidang..

Nampak enak sedapkan, memang sedap...cubalah !






P/S: Kenapa ye panggil peria katak ??? Erkkkk 


No comments:

Post a Comment

Makluman .
Blog ini hanya blog personal, hanya cerita harian Sis, Family, Kawan-kawan dan juga resepi masakan. Dan juga ada sesetengah entry tu Sis Copy dan Paste dari blog kawan-kawan juga dari carian google.
Tiada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.
Sis izinkan jika anda ingin share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Sis disalah gunakan, AWAS !.

TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988 .
Sekian terima kasih.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com