Sunday, May 31, 2015

BOAT NOODLE @SUTERA MALL,JB

7:44 PM 0
Assalamualaikum wbt ...


Suka makan makanan Bangkok Thailand ? Tapi susah nak dapatkannya ? 
Pernah dengar Boat Noodle ? atau bahasa melayunya Mee Sampan ?
Haaa Lin pun mula dengar dan nampak pun dari anak, dia selalu pi makan di Empire KL sana, nampak gambar mangkuk bertengkek-tengkek, dan menyelerakan. Tanya anak, katanya sedap, harga pun berpatutan. Mengences dengo, tapi nasib baik juga, di JB ni ada cawangannya dan bolehlah Maknya mencuba dan rasa.

Dari feedback ramai yang dah mencubanya, menu-menunya memang boleh masuk selera anak tekak orang Asia, menunya tak banyak tapi setiap menu tu berlainan rasa, sebab semua bahan dalam menu tu di bawa terus dari Thailand sana, tidak di beli di Malaysia yer, sebab tu ada kelainan rasa di setiap hidangan menunya.
Dan di pendekkan cerita, Boat Noodle baru memperkenalkan kepada pelanggannya menu baru mereka dan semestinya ini menarik selera aku untuk mencubanya, hehehe tergedik-gedik tak sabar nak mencubanya.
So langkah kanan la kita kan..hehehe


Kiri tu Isma, dengan ucapan buat Isma 'Terima Kasih Daun Keladi' *sila sambung yer hehehe (special TQ bt BroFramestone).
Dan yang kanan tu, BOSS Boat Noodle cawangan Sutera Mall tu. *sori lupa plak namanya semalam Isma sebut huhuhu ..
TQ juta-juta dari kami...

Chicken Wing RM4.90

Rasa dia agak masin-masin tapi rangup, rempah perap dia yang buatkan rasa masin tu tenggelam bila dah mula makan. Better korang order lebih ye, sebab nanti mesti tak cukup hehehe..


Bangkok Omelet with 'Sood Yut' . RM11.90

Yang ni kalau korang datang time betul lapar bole order, sebab dia ada nasi didalamnya, rasa nasinya pun lain, sebab beras tu datang dari Thailand sana, so memang betul feeling makan di Bangkok gituu hehehe


Kra-Pow Chicken Rice RM11.90
Sama juga seperti menu diatas, ada nasi didalamnya, cuma dia ada telur dan ayam cincang tu, Lin suka ayam cincang tu, rasa dia spicy seperti ada bahan istimewa didalamnya yang buatkan rasanya sedap bila telan..
Yang bestnyanya pedas !


Yum Woon Sen RM13.00

Ini antara 3 menu yang label spicy. Su Uun yang ada dalam menu ni yang buatkan ianya cukup serasi dengan campuran bahan-bahan lain di dalamnya. Yup memang pedas tapi taklah berapi, cuma memang rasa pedas.
Bagi aku ok je, taklah rasa pedas sangat dan boleh juga kalau anak-anak nak mencubanya.


Yum Meatball RM8.90
 Yang ini pun sama, spicy tapi kalau makan dengan hidangan nasi tu, memang lagi sedap..
Yang suka pedas memang bole order ni..
Fishball tu pun kalau makan, ada rasa lain sikit rasanya, beza dengan menu lain.


Yun Mama RM8.50
Menu ni pun rasa spicy seperti yang atas tu, cuma beza dia ada crabstk, hotdog, dan juga seperti megi mee gitu hehehe *lupe nak tanya megi mee ke tu..hehehe


Grilled Chicken Meat Ball RM4.90
Grilled Beef Meat Ball RM5.90

 Yang ini sesuai la untuk yang family bawa anak-anak, ala-ala cucuk-cucuk gitu, cuma rasanya ada kelainan sikit disebabkan ada sos dia tu. *lupe plak nak tanya sos apa tu hehehhe


Pathumthani & Ayutthaya Thai Rice Noodle RM1.90
(Checken & Beef)


Yang beza kedua nama menu ni, yang satu kuahnya bersantan, yang satu lagi kuahnya plain gitu, macam kicap, tapi kalau tekak aku, lebih suka yang bersantan tu, rasanya macam krimer sikit, tu tekak aku le, tekak korang tak tau le..hehehe
Ini menu paling mesti le korang cuba, dah habis makan, tu yang susun mangkuk bertengkek-tengkek gituu..
Setakat ni kata Isma, rekod terbanyak yang ada, sebanyak 77 mangkuk dihabiskan, seorang bangsa cina, dan belum ada yang dapat pecahkan rekod tu, ada sapa berani ?? *kalau dapat pecahkan rekod tu, selepas 77 mangkuk, FREE makan je, tak perlu bayar heheh..
**Anak aku dua ni je makan dekat 12 mangkuk hohohoh





Ice Blended Green Tea RM8.90
Thai Ice Tea RM6.90
Ice Blended Thai Coffe RM8.90
Ice Blended Cocunut RM8.90

Dalam banyak-banyak minuman diatas tu, paling aku suka Ice Blended Coffee tu, yang ni baru, bau coffenya memang asli dari Thailand, wangi gileee tapi aku suka original, taknak blended tu, sebab tak puas rasa bila minum hehehehe.
Tapi rata-rata yang datang mereka suka order Thai Ice Tea tu, memang power, bak kata melayu 'Teh ais' leee, memang thoebaekk...




Dan inilah geng makan yang aku bawak semalam, memang happening dan sporting semua.
TQ juta-juta buat Mama Maszhull & Family, Sis Seri Kandi Jauhar & anaknya juga Ayu (dah balik awal) & Family, yang sudi terima undangan walaupun last minit aku ajak.
Bagi korang yang ingin mencubanya, korang bole cari cawangan Boat Noodle berdekatan dengan korang ok..

Cawangan Boat Noodle
Empire Damansara, G03a, Heritage Lane
The School at Jaya One, P2, Same floor as Cold Storage
Ikon Cheras, G Floor 
Berjaya Times Square, Level 2
Publika, Block C5, Level G3, Lot 30a
Sutera Mall, Johor Bahru, L2-550C
Gamuda Walk, Kota Kemuning
Klang Parade, 5th Floor
D'Pulze Cyberjaya

Dan juga korang boleh dapatkan update terini dari mereka di :
FB:






P/S: Alhamdulilah.. Lepas ni bole datang lagi perabiskan baucer belanja makan di sana hehehe *bertengkek-tengkek le kita nanti hehehehe


Tuesday, May 19, 2015

RAMADHAN :BERSIAP SEDIAKAH KITA ?

12:01 PM 0
Assalamualaikum wbt ..


Ahlan wa sahlan ya Ramadhan
Tidak lama lagi kita bakal menyambut Ramadhan al Mubarak. Bersediakah kita?
Kita adalah makhluk ciptaan Allah yang tidak dapat lari daripada melakukan kesalahan sama ada dosa besar atau kecil. Sebagai makluk ciptaan-Nya, maka Allah SWT Maha mengetahui cara dan kaedah yang sesuai untuk membaiki, membaik pulih dan mempertingkatkan iman dan akhlak manusia. 
Selari dengan kelemahan makhluk-Nya itu, maka Allah menawarkan kepada umat Islam bulan Ramadhan dengan keampunan dan pahala yang berganda serta mengembalikan fitrah akhlak manusia.
Bulan yang besar dan penuh keberkatan serta banyak kelebihannya haruslah disambut dengan penuh perasaan ta’zim (membesarkan) dan mengalu-alukannya.
 Bulan Ramadhan adalah bulan yang terlalu banyak kelebihannya. Di dalamnya terdapatnya malam lailatul Qadar iaitu malam kemuliaan yang lebih baik dari 1000 bulan.
Pada bulan tersebut Allah membuka pintu syurga, menutup pintu neraka dan mengikat syaitan-syaitan untuk memberi peluang kepada manusia membersihkan diri mereka sebersih-bersihnya.

Amal-amal ibadah dan kebajikan digandakan Allah di mana yang sunat diberi pahala wajib/fardhu dan yang fardhu menyamai 70 fardhu di bulan-bulan yang lain.
Allahumma Ballighna Ramadhan –  merupakan doa dan harapan. Menjadi tanda bagi hamba-hamba yang soleh bahawa mereka mengidam dan tamakkan limpahan Allah dalam bulan ini (Rahmat, Keampunan, Pelepasan dari Neraka).
Kita mesti sentiasa berjaga-jaga agar peluang ini tidak disia-siakan atau berlalu tanpa dimanfaatkan.

Maka bagaimanakah caranya kita menyambut kedatangan bulan Ramadhan yang mulia ini? Persediaan yang rapi dan terancang sangat penting dalam menjayakan Ramdhan kali ini.
Janganlah sia-siakan peluang kali ini kerana entah-entah inilah Ramadhan terakhir buat kita.  




Mari kita rebut peluang ini!

- Firstly, sebagai muslim yang benar-benar prihatin dengan kehadiran Ramadhan, kita hendaklah menjaga kesihatan kita sebaik mungkin, supaya kita tidak terlepas peluang untuk melakukan ibadat. Bukankah ini bulan untuk mengumpul pahala sebanyak mungkin? Oleh itu, jagalah kesihatan supaya kita tidak miss melakukan ibadah seperti solat tarawikh.

- Menyemak semula hukum-hakam yang berkaitan dengan pengertian puasa, hikmah, rukun dan perkara-perkara yang membatalkan puasa agar ibadah yang dilalui tidak sia-sia.

- Mengambil tahu amalan-amalan sunat yang sangat digalakkan ketika berpuasa seperti membaca al-quran, bersedekah dan membantu golongan yang susah. Di samping itu hendaklah juga mengetahui fatwa-fatwa berkaitan dengan permasalahan semasa yang berkaitan dengan puasa.

- Menanamkan keazaman dengan penuh ikhlas untuk menumpukan sepenuhnya bulan ini dengan amal ibadah. Kehadiran ke masjid bukan kerana malu kepada orang ramai tetapi benar-benar mengharapkan pengampunan dari Allah Taala :)

- Sentiasa berdoa Allahumma Ballighna Ramadhan

- Mujahadah untuk bangun malam (beberapa kali seminggu). Supaya kita tidak liat lagi bangun malam di bulan Ramadhan

- Menjaga lidah dari perkara keji seperti mengumpat dan mencaci. Yang mana suka banyak cakap tu, eloklah mula diam dari bercakap perkara yang sia-sia. Ingat, semakin banyak percakapan kita, semakin banyak silap yang kita lakukan.

- Mengingatkan orang lain tentang kepentingan membuat persediaan menyambut Ramadhan.

Para sahabat yang bersama dengan Rasulullah s.a.w dididik menyambut dan menanti Ramadhan dengan penuh kerinduan dan kecintaan. Ini terbukti dengan doa mereka selama enam bulan sebelum Ramadhan menharap agar bertemu dengannya.
Kemudiannya, enam bulan selepas Ramadhan pula disi dengan tangisan kerana berlalunya Ramadhan.






P/S: Hati rasa hiba bila mengenangkan masa yang pantas berlalu..Allahuakbar..