Friday, July 12, 2013

PUDING AGAR-AGAR ICE CREAM OREO

BY Sis Lin IN 14 comments

Assalamualaikum wbt..

Di sebabkan ramai yang PM  bertanya resepinya, maka Lin kongsikan juga resepinya, nak ikutkan kalau search aje kat google tu ada resepinya, dah ramai yang cuba, tapi takpe, Lin rajin harini, Lin taip dan kongsikan di sni ye..
Resepi asal Lin amik copy dari teman FB Zahana Roy.


*gambar dah potong tak sempat nak tangkap, hehehe..

Puding Agar-agar Ice Cream Oreo~

Bahan2:
25g agar2 bertali ( dipotong kecil2)
1250ml air
1 Tin susu cair
1 cup Gula
1 Sudu teh esen Vanila 
1 Biji telur

1 Bungkus Biskut Oreo ( dikisar halus)
1 cup Ice Cream ( 5/6 scoop ice cream)
** apa2 perasa ice cream pun boleh**

Cara membuat:
Masak Agar2 bertali dengan 1250ml air tadi hingga larut...
kemudian masukkan gula...kacau sebati.
Blendkan Telur, susu cair , Ice Cream, & Esen Vanila 
Kemudian satukan dengan adunan agar2 yang dimasak tadi....
Kacau rata , & akhir sekali masukkan Biskut Oreo yang telah dikisar...kacau lagi biar sebati ye...dah sebati, tutup api...
Sediakan Loyang...Tuangkan adunan & sejukkan dalam Freezer...dah siap!

Selamat mencuba..!




P/S: Memang sedap, lemak, lembut, bahan pun simple...anak2 mesti sukee.. :)


Tuesday, July 09, 2013

HARAPAN RAMADHAN

BY Sis Lin IN , , 2 comments

Assalamualaikum wbt..

Harapan Ramadhan – Raihan ft Man Bai

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar

Ku memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah
Dengan rahmatMu oh Tuhanku
Ku tempuh jua







P/S: Salam Ramadhan dari Sis Lin sekeluarga, mohon maaf atas silap dan khilaf..
Moga Ramadhan kali ini membawa satu sinar baru menuju ke jalanNya buat kita semua..Aamiinn...