Mee Pangsit! bukan Pelesit ok!

2/16/2009 09:06:00 PM


Salam semua...
Mee Pangsit? ye la, nape? x pernah dengar ke? pelik kan namanye, memang pun, mee ni asal dari Indon, klu kita di M'sia ni panggil mee ayam la, mula2 malu gak nak masukkan dalam en3 ni, ye la tgk le tu, deco orang malas, tp sokongan dan dorongan Cik Mat Gebu tu, so Lin masukkan gambonye dan respinye..korang buat dan rase sendri je yer, tengok cam mee biase, tp kuah dia tu rase memang luar biase,keh3..:p

Bahan utama:
*Mi wantan (tp Lin guna mee kuning sbb hrni isnin x de pasar).

Bahan untuk kuah:
*1/2 ekor ayam (dipotong kecil-kecil).
*10 ulas bawang merah.
*10 ulas bawang putih.
*seketul halia(ikut ler besar jari kaki korang tu).
*1 paket rm1 lada putih.
*10 biji buah keras.
-Semua bahan2 di atas dikisar halus kecuali ayam.

Cara membuatnye:
*Panas minyak, tumis kesemua bahan kisar hingga wangi dan garing.
*Masukkan ayam bersama air (ikut la besar mana periuk tu,agak2 la yer).
*Biarkan didih mereneh.
*Masukkan garam dan perasa.
*Sediakan mi wantan yg telah di celur ke dalam mangkuk.
*Tuang kuah dan hidang ikut suke korang la.


P/S:Paling senang dan mudah, si bujang dan dara pun boleh bt tu..Selamat mencuba!

You Might Also Like

10 Orang Komen

  1. Sedapnyaaa.. ni ler guper mee pangsit ehh..yummyyy! ct turun jb bole hidang mee pangsit ehh lin :)

    ReplyDelete
  2. mee pangsit..unik nye nama.keke.. jari ayammmmmmmmmmmmm waaaaaaaa

    ReplyDelete
  3. CTDelima:Ermm yummy2...boleh2 nnti dtg Lin masak utk CT,senang je tu...keh3

    ReplyDelete
  4. Cemut:Unik kan,simple dan senang,jari ayam la tu sedap!!!!

    ReplyDelete
  5. mee pangsit satu..... lapou ni...

    ReplyDelete
  6. Dr.Araz:Mee Pangsit bungkes 1..SIAP!!!!keh3.

    ReplyDelete
  7. salam sis..nampak gaye mcm senang jer..tengok n bc respi terus telan air liur..nyam2..sis,tk sempat nk carik mklumat cincau tu..skrg mod tgh suke layan en3 org..nk taip en3 maleh no..ngeh3

    ReplyDelete
  8. linnn...ela mmg pernah dgr tapi lum pernah makan lagi..cam mana rase dia...

    ReplyDelete
  9. Tihara:Mmg senang je Tiha,cuba la,x pe la Tiha,bila ada mood dan free bru bt en3 tu oke...

    ReplyDelete
  10. Ela:O prnah gak dengar ye,rasenye mmg sedap lemak sbb ada buah keras dn lada putih,nnti cuba la Ela ye..

    ReplyDelete

Penafian .
Blog ini adalah blog peribadi, hanya cerita/aktiviti harian Sis bersama family, kawan-kawan juga resepi masakan Sis sendiri. Dan juga ada sesetengah penulisan tu Sis Copy dan Paste dari carian Google juga blog kawan-kawan.
Semua penulisan di dalam blog ini, TIADA kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.

Sis izinkan jika ada yang ingin copy dan share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Sis disalah gunakan, Awas! TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988 .
Komen anda, tanggungjawab anda.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com
Terima kasih atas kerjasama anda.