Zakat Fitrah Dalam 2 Harga?

8/01/2009 10:34:00 PM


Salam semua...

Tiba2 td kt tmpat yassin, terfikir plk cite2 zakat fitrah bg thn 2009 ni, erm,mcmmana la keihklasan kita nak membandingkan makan beras yg murah dgn beras yg mahal, ye la thn ni harga zakat bg negeri Johor di tetapkan dgn 2 harga...so fikir dan dan tunaikan kewajipan anda dgn ihklas dan jujur...

Johor tetapkan dua kadar bayaran zakat fitrah

Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ) menetapkan dua kadar bayaran zakat fitrah bagi tahun ini iaitu RM5 atau RM7.50 seorang berbanding RM6.50 seorang tahun lalu. Pengerusi Jawatankuasa Agama Johor, Datuk Zainal Abidin Osman berkata, kadar itu ditetapkan mengikut harga pasaran semasa bagi dua jenis beras seperti yang ditetapkan dalam hukum syarak.

''Bayaran boleh dibuat mengikut kesedaran sendiri iaitu bagi mereka yang memakan beras biasa maka bayaran zakat fitrah ialah RM5 seorang, manakala bagi mereka yang memakan beras mahal maka dikehendaki membayar RM7.50 seorang," katanya.



P/S: So..sejauh mana keikhlasan kowang? nak byr yg murah atau ikut kesedaran/kewajipan?..

'Lu fikir la sendiri'...



You Might Also Like

4 Orang Komen

  1. salam...singgah.

    bila baca entri ni, bermakna tak lama lagi dah posa dan raya..

    :)

    ReplyDelete
  2. kalo semua org islam bayo zakat ma rasa teda org miskin dlm malaysia ni.. :)

    ReplyDelete

Penafian .
Blog ini adalah blog peribadi, hanya cerita/aktiviti harian Sis bersama family, kawan-kawan juga resepi masakan Sis sendiri. Dan juga ada sesetengah penulisan tu Sis Copy dan Paste dari carian Google juga blog kawan-kawan.
Semua penulisan di dalam blog ini, TIADA kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.

Sis izinkan jika ada yang ingin copy dan share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Sis disalah gunakan, Awas! TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988 .
Komen anda, tanggungjawab anda.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com
Terima kasih atas kerjasama anda.