Family Planning-Implanon

4/28/2010 07:59:00 AM






Salam semua..

Selamat sejahtera all, dah sarapan? yok bekfes yok, hehehe nak makan apa ek? roti? nasi lemak? mee goreng? ermmm yg penting konyang..kekekeke..
Ok le en3 kali ni Lin saje nak berkongsi cerita dgn kowang semua, salah satu cara family planning yg Lin gunakan, Implant atau Implanon, kowang pernah dengar? masuk kali ni, Lin dh gunakan 2 kali, so kira dh 6 tahun Lin amalkan family planning kaedah yg nie, alhamdulilah masih dlm 'kuarantin' kekekekeke. Bukan Lin tak nak ada anak lagi, tp rasanya 3 org ni dah cukup kot, terpulanglah ikut hak masing2, hidup ni mesti ada perancangan, tak kira yg miskin mahupun yg kaya, kalau asyik beranak pinak je, tp tak terjaga dan terurus, nak buat apa, kesian anak2 tu, juga bertambah kesian kat ibubapa tu sendiri, yg bapa kerja keras mencari rezki, yg ibu plk kesian sampai tak terjaga badan sendiri, kita owang pompuan kena jaga, biar le bg rahim kecut dulu kembali normal bru le proses lagik, jadi apa2 nnti sendiri yg susah..betul x? hehehehehe
So pada 1hb Mei ni nanti, tempohnya abs selama 3 tahun dok dalam tangan Lin, dah buat appoinment jumaat ni dan Lin akan bukak yg lama ni dan di gantikan dengan yg baru, ala kena potong sikit jek, pastu jahit 1 jahitan, kena bius tak rasa sakit ler, cuma ubat bius masuk tu yg sakit tu..huhuhu
Sebenarnya Lin lebih suka amalkan kaedah merancang yg ni berbanding makan ubat pil perancang atau IUD, simple dan mudah, cuma kosnya je mahal sikit berbanding yg lain, ntah ek Lin rasa makan pil byk risikonya, kalau terlupa je, haa dah jadi 'accident' pelanggaran sperma telor, parah le kang, yg IUD plk Lin rasa mcm segan nak dok 'mengangkang' masukkn ke dalam rahim tu, lagi le kalau kena doktor lelaki ke..eeeee malu ar ahakkks..rasa seksa jek..huhuhu
Sebenarnya ikut keserasian masing2 la, ikut kesesuaian hormon dlm bdn wanita tu sendiri, kalau ada sesetengah tu, bila gunakan mana2 kaedah family planning, ada yg kurus, ada yg gemuk, tp Lin setakat guna yg ni, kira 5% le kegemukannya, dan aturan kedatangan haid tak menentu..kan dah kata ikut hormon masing2..so sebelum guna, dapatkan khidmat nasihat dr doktor pakar anda semua yek..



P/S:Kalau nak yg free of caj, guna kaedah family planning sendiri 'pancutan di luar'...lagi byk risikonya..huhuhu 


With Love

12 Comments

  1. Satu nasihat dari pn lin untuk puan-puan kat luar tu..... sila ambil perhatian tau. :)

    ReplyDelete
  2. Tok Nabe: hahaha sabo je ler..betul x kita cakap tu Cikgu? kekek takut salah intonasi..hahahaha

    ReplyDelete
  3. Baru dapat first baby, so nak jumpa doktor utk bincang pasal family planning. Rasa macam nak guna gak Implant ni.

    Kalau kita decide nak bukak even tak sampai three years boleh jugak ke?

    And mahal tu how much ya?

    ReplyDelete
  4. Sue: o ye ke..thaniah...

    Yup..boleh..cuma agak rugi ler kan..dh bkk dh x boleh guna..tp kebanyakannya mmg serasi,cuma ramai bimbang haid tak menentu,klu sis setakat ni ok aje,mmg haid x menentu..tp makan le jamu kan..

    3thn lepas sis pakai bru rm390..now after 3 thn dh jd rm500,siap upah masuk dn keluar..ada jahit kan.

    tanya doktor dulu ye sue..

    ReplyDelete
  5. hari tu haz tgk kat tv (nona kalau tak silap)
    ada kaedah baru
    lebih senang & berkesan
    heee

    ReplyDelete
  6. yup, bagus cara yang ini, selamattt!!! :) hahahah!!! memang terjamin kan :)

    ReplyDelete
  7. ira just makan pil jer sis.... setakat nie alhamdulillah lagi la belum terbabas......

    ReplyDelete
  8. sis...huhuhu....tk sakit ke???ingat nk wat gak tp takut....

    ReplyDelete
  9. oo ada gak cara implant ni yerk..
    nak suggest kat wife la..
    RM500 waa.. agak mahal jugak..
    tp klu RM500 utk 3 tahun, mgkin berbaloi la kot..

    ReplyDelete
  10. Hye, terima kasih atas info.. cuma i ader terbaca... kalau pakai ni jerawat banyak naik.. betul ke eks?

    Pls advise...

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com