Friday, August 20, 2010

Cerita 7 dan 8 Ramadhan.

Salam semua..

Aduh maaf ya ibu2 bapak2 semua, agak kebizian sedikit sampai x update cerita Ramadhan nie, hehehehe
Ala bukan buat kek ke, biskut ke, tp saje dok bizi kan diri mengadap game kat FB, muahahahaha
Ok le, kowang camne? dah prepare ke utk raya? dh beli baju raya? langsir baru? biskut, kek, kerepek semua dah order? fuyooo byk tuh budget nak pakai ek, botak separuh rambut klu dok memikir kan..huhuhuhu
Masih lagi nak cite pasal puasa nie, ye la mcm biasa le edisi menu berbuka le..kekeke tapi kali ni agak lain sikit, selalu masuk gambar yg dh masak, kali ni Lin kasi tkr sikit, bg yg mentah plk..muahahaha
Jom layannn..


*Ha amik ko, kepala ikan merah, besau x le besau yg penting dah siap di bersihkan, Lin ni tang nak menyiang kepala ikan tu, maaf le, ada kang hancur di buatnya, hehehehe
Ikan ni hrtu Lin masak kari, anak2 suke, Lin campur dgn bendi, tgglkan seketul buat sahur...:)
Harga ikan skrg ni mahal yek?..ermmm



*Dan yg ni bubur sum-sum, ntah ek, ada rupa ke? hrtu terasa nak makannya plk, sedangkan Lin x minat nak makan bubur sum-sum nie, selalu tgk kat blog Kak Ct tu, tp tak teringin nak membuatnya, last2 puasa ke 8 hrtu, teringin plk nak makannya, tp Lin buat ikut mana yg ada dlm simpanan jek, cuma tepung beras dgn santan, ingt nak ltk daun pandan ke, pes pandan ke, cantik sikit tp stok xde so guna mana yg dpt, janji x kempunan..hehehehe
Tu cara Lin, terus tuang je gula merahnya terus simpan dlm peti, mak Lin kata, ikutkan nak makannya baru letak gulanya..xpe yg ni keje malas..hehehehehehe
Respi palaing senang nak buat, kowang nak try? ni respi dr mak, x tau le sama ke dgn kowang punya..:)

Bahan tepung:-
1 cawan tepung beras,
3 cawan santan (guna cawan yg sama).
secubit garam.
*semua dimasak hgga jd pekat, ikut suka le nak pekat mana ye*

Gula merah/perang sebungkus, (ala sebungkus rm2 tue)..
*Masak dgn air, klu nak wangi letak daun pandan, manis ikut kemanisan masing2*

Senang kan, yg ni Lin buat itu le dia dpt 4 mggkuk tue..jd le buat makan sendiri. Kalau bulan pose ni, mmg mcm2 je yg nak makan kan, ishhhh cmne nak kurus ni, silap2 kang baju raya x muat, sendat! ayoooo..



P/S: Bila la mau makan buka pose rumah mak nie, windu sama asam pedas dan nasi serainya..huhuhuhu


With Love

6 comments:

  1. oh no...
    bubur sum2.. alahai...

    aku pn bab siang kepala ikan ni pn.. hihi.. ;) hancos.. makan ikan leneyek nnt org d umah

    ReplyDelete
  2. Adreynieelisya: hehehe itu sbb teringin kena le buat..keke tau xpe, ikan lenyek sedap jgk yek..hehehe

    ReplyDelete
  3. Kepala ikan merah bes jugak buat kari, tapi yang lagi bes kepala ikan kurau! Dah masak tu perah sikit ngan asam limau, bes nyerrrrr!

    ReplyDelete
  4. Anuar Zain: Whooaa ikan kurau mmg sedapp, hubby sukaa cuma kena ke pasar besar bru dpt jumpa..perah asam limau?? ermm nnti boleh cuba tue..thankx :)

    ReplyDelete
  5. nasib baik tgk mlm, dah buka. kalau siang? meleleh air liur :D

    ReplyDelete
  6. Ch@: ala biasa2 aje tu ch@, x le pronya bubur sum-sum tu, 1st time bikin tue..hehehehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Daun Keladi .
Komen Anda Amat Sis Hargai .

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com
Thank You again..