Asam rebus mentimun & Sayur 3 warna.

12/03/2010 04:29:00 PM

Salam semua..

Whoaaa jap-jap anda bukan salah blog, betul le ni blog 'Bisikan Hati' bukan blog 'Dapur Tanpa Sempadan' tu..hahahahaha
Dan ini juga bukan tayangan perdana ye, ini adalah tayangan pertama untuk makan tengah hari harini,hehehe. Ye harini agak 'RAJIN' oke mau masak hingga 2-3 jenis, cuma yang ni menu pertama dulu, nanti malam menyusul pulak menu yang seterusnya ye,kekeke..
Menu apa? of course le pencuci mulut pulak, eskrim potong ka, eskrem no-3 ka, eskrem puding susu ka..itu rahasia..tunggu nanti tayangannya yek..hahahahaha


*Respi ni senang je, ye la masuk semua bahan dalam periuk pastu terus rebus atas dapo, cuma kena lebihkan kunyit aje sikit, baru sedap, asam pun kena lebih, baru ada kick..
Bahan-bahan yang lain tu, ikut suka hati kowang le, cuma Lin suka kalau asam rebus letak timun, anak-anak pun suka, cuma kalau hubby ada je dia tak berapa gemar, sebab dia tau timun tu buat ulam aje makan mentah..hehehehe. Kalau kowang nak tau rasanya, cuba le sekali buat letak timun ye nanti ..:)


*Sayur 3 warna, ermm nama resepi ni ikut suka hati mata aku je. Yang Lin nampak cuma ada 3 warna, oren, hijau, dan putih, merah tu sikit aje, tu pun lada merah..hehehe.
Nak kata capcai tidak sempurna sayur-sayurnya, ni masak mana yang ado dalam peti ais aje, lagipun masak banyak-banyak sapa nak makan? anak-anak dapat telur dengan kicap dah cukup sedap bagi derang, Lin je harini yang TERingin dan TERajin sikit harini nak masak..kekekeke :p
So jemput makan semua..hehehehe Bismillahirrahmannirrahim...




P/S: Memang sejak-sejak ni jarang ke dapur, anak-anak tak berapa makan, asyik bantai telur je dengan makan roti, masak nasi 2 pot pun kadang-kadang bazir aje..huhuhu.


With Love

You Might Also Like

10 Orang Komen

  1. dah alang-alang ko rajin tu, tolong masak sket kat umah ako...

    ikan, daging ayam ada dalam peti, xde sape nak masak hehe

    ReplyDelete
  2. tu dia..

    rajin kak lin ku ini
    semalam berwayang..hari nie memasak
    terbaiklah..

    layan asam pedas wajib ada sayur kering...ala2 chap cai tu..

    sedapnya

    ReplyDelete
  3. Retna: hahaha sabo je le..rasanya dh 2 hr sms tu..x masak2 jgk ke? kekekeke

    ReplyDelete
  4. Ayu: hehehe..smlm duit dh byk abs dok wayang dn makan2..
    hrni masak kt uma plk..kasi seimbang..hahahahaha

    ReplyDelete
  5. best dan sangat menyelerakan....:)

    ReplyDelete
  6. salam lin..sodap2 lauk tu..ujan2 ni perot lapo je..ko masak lauk, kak lela skang ni gilo masak kuih je resepi kwn ko..cmg.abih..ase buat je jadikk.. ase jadi je buat..hehehe...

    ReplyDelete
  7. Ilham: Thankx..klu dh rajin semuanya nampak sedap kan..:)

    ReplyDelete
  8. Ellans: Ooo kak..agak2 bila dh jd tu, bila lg nak menjamu kita..kekeke

    CMG tu mmg kreatif bab masak memasak ni..bg dia ikan bilis pun boleh jd rendang tau..kekekeke

    ReplyDelete
  9. "itu die cik jah.. cik jah semua... resepi dari sis lin dalam rancangan masak2 mingu ni...." Chef Two...

    nampak sedap.. tapi serious, ade trick pembaharuan yg saye blaja (saya minat jugak klentang-klentung kat dapur ni sis)... masak asam letak mentimun tu... selalu kalau masak asam ni kite letak sayur bendi or terung kan.. ni serious baru...
    sayur wth udang tu nampak berseri... minat snagat dengan brocolli tu sis.... kalau dapat kat saye brocolli tu, paling simple la, saya blanch je... makan ngn home made black pepper sauce... tak pun buat cream og brocolli soup... huh.. meriah.. makan ngn garlic toast... hmm.. cite makan ni sampai esok pun tak habis sis... kang lapar lak malam2 ni...

    p/s: sis, ade entry baru dari saya di thetimelines... jemput la berkunjung kalau sudi....

    ReplyDelete
  10. SMBenjamin: fuyoo ha ko skli chef Zul dh komen, jegil bijik mato nak abs bacanya..hehhe

    oo tau gak ye mkn asam rebus, hehehe tang brocoli tu mmg betul, kasi kukus cecah sos blck pepper sauce mmg dh terlebih sedap..:)
    tp yg ni masakan TERrajin sbb tu meriah sikit..kekekekee

    wokey..bru dok bc nie..lum smpt nk BW nie..huhuhu letih blk dr bercamping ni...

    ReplyDelete

Penafian .
Blog ini adalah blog peribadi, hanya cerita/aktiviti harian Sis bersama family, kawan-kawan juga resepi masakan Sis sendiri. Dan juga ada sesetengah penulisan tu Sis Copy dan Paste dari carian Google juga blog kawan-kawan.
Semua penulisan di dalam blog ini, TIADA kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.

Sis izinkan jika ada yang ingin copy dan share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Sis disalah gunakan, Awas! TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988 .
Komen anda, tanggungjawab anda.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com
Terima kasih atas kerjasama anda.