Tanaman Hijau 'Bibik'.

3/21/2011 02:31:00 PM

Assalamualaikum wbt..

Takde kerja dia cari kerja, tapi kerja dan xtvt yang mendatangkan hasil ok..
Sebenarnya Lin kalau bab nak menanam ni memang 'panas', tangan tak boleh serasi dengan tanah dan pokok, kalau cucuk benih dan tanam, memang takkan hidup punya, ntah kenapa tak tahu, apa yang panas dan apa yang sejuk tak tahu ler.
Tapi yang beria2 sangat nak bercucuk tanam ni, si 'bibik' merangkap 'teman' dirumah tu yang nak sangat menanam, dia minta belikan benih dan juga poly bag tu untuk di buat ala2 tanaman hijau di tepi rumah Lin, dulu memang banyak tanah untuk di semai, tapi sekarang semua dah jadi tanah 'batu', tak boleh nak cangkul, kena le tanam dalam poly bag tu.
Anggaran katanya bibik dalam 3 bulan dah nampak hasilnya, ermmm ntah subur ke tidak, kita tunggu aje yek..:)


Tanah di gaul2 dengan baja 'taik ayam', katanya lagi cepat subur dan membesar sebelum di pindahkan ke bekas yang besar.


Mcam2 benih ada, lada, daun ketumbar, cili api dan terbaru Lin belikan benih terung.


Daun sup, daun bawang juga daun kesum pun ada..


Siap sudah, itu baru pandangan sisi kiri, yang kiri kanan pun penuh jugak, ermmm kalau lah menjadi hasilnya, dah macam kebun le gamaknya..hehehehe


Yang tak tanam ye, goreng sendiri..kekekekke
'Tongkeng ayam' dan juga nugget ayam untuk minum petang dan santai di luar rumah setelah penat berkebun. Sedapppp!...




P/S: Sampaikan jamu 'temu kunci' pun di tanamnya..hehehehehe

With Love

You Might Also Like

1 Orang Komen

  1. untung dapat bibik yang rajin sebegini kak.Pandai pula menjimatkan wang majkannya..

    ReplyDelete

Penafian .
Blog ini adalah blog peribadi, hanya cerita/aktiviti harian Sis bersama family, kawan-kawan juga resepi masakan Sis sendiri. Dan juga ada sesetengah penulisan tu Sis Copy dan Paste dari carian Google juga blog kawan-kawan.
Semua penulisan di dalam blog ini, TIADA kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.

Sis izinkan jika ada yang ingin copy dan share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Sis disalah gunakan, Awas! TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988 .
Komen anda, tanggungjawab anda.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com
Terima kasih atas kerjasama anda.