Kerabu Jantung Pisang Sambal Ikan Bilis.

10/28/2011 12:00:00 PM

Assalamualaikum wbt...

Semalam adalah hari 'rajin' ke dapur, ala biarpun menu guna rencah segera tapi janji berasap dapur aku tu kan..hehehe. Kelmarin Mak Lin datang bagi jantung pisang, Mak memang tau, Lin suka makan jantung pisang, so dalam kepala otak dah plan nak buat kerabu aje, cuma kali ni buat kerabu ringkas dan mudah saja..
Puas belek2 buku respi zaman tok adam dulu, berhabuk dalam laci tu, hahahahha last2 jumpa juga respinya. Respi ni asal dari respi Lin sendiri, dulu suka cuba bermacam2 respi, bila jadi, Lin terus tulis sendiri dalam buku, so tak le nanti lupa bila nak buat lagi..heheheh *ala2 buku masak Sis_Lin ni :p


Jeng jeng jeng....alaaaa gambar tak berapa cantik, maklum le guna tel cap ayam jek..:p
Tapi takpe janji nampak le jantung pisang tu kan..hehehhe
Ok meh sini Lin kongsi respi 'pondok-pondok' Lin sendiri ni yek..hehehehe

Bahan-bahan:
-1 Jantung pisang(owang panggil apa ek? biji eh?)
-20 tangkai cili kering.(ikut suka)
-Segenggam ikan bilis(ikut suka)
-6 ulas bawang merah kecil.
-Sedikit belacan.
-Garam dan serbuk perasa..

Caranya:
-Jantung di rebus tapi jangan terlalu lembik ye.
-Cili + bawang + belacan di kisar(jangan terlalu halus)
-Panaskan kuali dan goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan,
-Tumis semua bahan yang di kisar dengan api perlahan hingga naik bau.
-Potong/hiris jantung pisang yang di rebus tadi.
-Masukkan jantung pisang ke dalam kuali bersama bahan kisar yg di tumis tadi, kacau perlahan.
-Masukkan ikan bilis, garam dan serbuk perasa, kacau hingga sebati dan tutup api.
Sedia untuk di hidang...

*Mudahkan...janji ada jantung pisang...hehehehe :p
Sapa yang nak cuba...Selamat Mencuba :)




P/S: Entry autoupdate: Melarikan diri dari rumah.. :p


You Might Also Like

6 Comments

  1. Wah! Kerabu u.. jujur nokkk, makkk tak penah masak jantung pisang hik3 :D

    ReplyDelete
  2. Oh Oeya: Kekekeke cer try cedapppp nokkk....cer cuba cer cuba... :p

    ReplyDelete
  3. hai sis.. inilah yang dipanggil as... TERBAIK!!!! num.. nyum... terliur la...

    ReplyDelete
  4. This is my fav also and looks good.

    ReplyDelete
  5. SM: Haii SM..hehehhe cuba dulu baru tau camne terbaik ke terlingkup ke rasanya..hehehhehe :p

    ReplyDelete
  6. Nava.K: Mee too...thankx dear :)

    ReplyDelete

Penafian .
Semua penulisan dalam blog AKU Sis Lin ini TIADA kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.

Sis izinkan jika ada yang ingin copy dan share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau teks Sis di salah gunakan, Awas! TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988 .
Komen anda, tanggungjawab anda.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com