Earth Hour'12 @Johor.

3/26/2012 03:54:00 PM

Assalamualaikum wbt..

Kempen Earth Hour merupakan acara tahunan kempen alam sekitar antarabangsa yang dianjurkan oleh Tabung Alam Sedunia atau World Wide Fund for Nature (WWF) sejak tahun 2007. Kempen ini disambut pada hari Sabtu terakhir pada bulan Mac yang mahukan kediaman dan pejabat untuk memadamkan lampu dan peralatan elektrik yang tidak digunakan selama satu jam untuk membangkitkan kesedaran orang ramai terhadap isu perubahan iklim.


Serba ringkas mengenai fakta Earth Hour :
  • Earth Hour adalah acara global anjuran WWF (World Wide Fund for Nature).
  • Aktiviti utama : Memadamkan lampu selama 60 minit.
  • Tujuan: untuk meningkatkan tahap kesedaran dalammenangani isu perubahan iklim.
  • Tahun 2011- sebanyak 18 Billion Penduduk mengambilbahagian.
  • Tahun 2010 - 4,616 bandar daripada 126 negaramengambil bahagian.
  • Tahun 2009 - 2,100 bandar daripada 35 negara dan 1 billion penduduk mengambil bahagian
  • Tahun 2008, -400 bandar di seluruh dunia dengan 6.5juta penduduk.
  • Bermula tahun 2007, seramai 2.2 juta penduduk diSydney mengambil bahagian.
Negeri Johor julung kalinya telah menganjurkanKempen Earth Hour pada tahun 2010.
10 buah agensi kerajaan dan NGO telah mengadakanpameran sempena kempen tersebut.
Mendapat sambutan seramai 2,500 orang pengunjung.

Lakukan peranan anda untuk menyelamatkan dunia kita ..
Sokonglah Program Earth Hour Johor, di mana kerajaan Johor dan Rakyat bersama-sama membuat kenyataan tentang kebimbangan perubahan iklim dengan memadamkan lampu mereka selama satu jam!
Dengan mendaftar di SINI .





P/S: Baru 2 tahun ni Lin menyokong Earth Hour dirumah..tahun ni ingat mau lepak di Sutera Mall la.. :)


You Might Also Like

8 Comments

  1. baiklahhh...saya nak daftar ni~~~

    ReplyDelete
  2. Sunah Sakura: Hehehe OK..Jom ramai2 mendaftar..

    ReplyDelete
  3. Sama-samalah kita ya Lin :-)

    ReplyDelete
  4. Terima kasih atas information Sis Lin. Syida dari blog abg ben terloncat ke sini. BW and follow here

    ReplyDelete
  5. Oh Oeya: Waaa nak lepak sana gak..Yokkkkk kita.. :)

    Daftar dulu yee ;p

    ReplyDelete
  6. Syida: Sama2..alaa blog biasa2 aje..moga dpt menfaat ye...
    Thankx Syida..nnti sis dtg singgah ye.. :)

    ReplyDelete
  7. kita menyokong drpd rmh je sisLin. tgk je la rmh lain bergelap. best. kalau org btl2 support mesti bergelap sejam bumi malaysia ni kan?

    ReplyDelete
  8. Cha: hehehe tp klu betul2 nak menyokong tu, bt hari2 selama 1jam..tak payah nk tggu Earth Hourr..kekekeke

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com