Ada apa pada JARI..?

4/09/2012 06:45:00 PM

Assalamualaikum wbt..

"Apa ada pada jari anda...apa rahsia jari anda...apa guna jari anda...????

*image search dr en.google


1- Cuba tengak jari anda.Genggam kuat2 & angkat ke atas sambil laung..."Allahu Akhbar". Itulah Rukun Islam yg mesti dijunjung.

2- Straight kan jari ke depan dlm keadaan terbuka & renung dalam-dalam. Itulah kewajipan solat lima waktu jangan kita abaikan.

3- Put ur hand on the table, perhatikan. Start dari jari kelinking yg kecil & kerdil, macam manusia & apa benda pun akan start dari kecil then membesar & terus membesar. Itulah fitrah insan dan alam seluruhnya. Whatever we do semua start dari kecil. Kegagalan mendidik pada usia muda akan beri impact/kesan yang besar pada masa depan.

4- Then tengok jari kedua, jari manis. Macam tu jugak la dengan usia remaja..semuanya sweet..manis macam jari manis. Masa remaja kita selalu di duga dengan cabaran & dugaan. Hanya iman & takwa akan tunjukkan jalan kebenaran.

5- Jari ketiga jari yg paling tinggi, jari hantu ibarat alam dewasa kita. At 30's kita dah punya status,ekonomi & career yg stabil but kita kena careful sebab masa ni lah banyak "hantu2 pengacau" yg datang menggoda. Hantu dengki,hantu ego,hantu tamak, dan macam2 hantu lagi. Kalau gagal kawal emosi khuatir kita masuk perangkap nafsu dan syaitan.So,kita kena la lipat gandakan ibadat.

6- Jari telunjuk - Jari nilah yg mengungkap satu dan esanya Allah SWT ketika solat.Genggam kesemua jari kecuali telunjuk see how gagahnya telunjuk sbg penunjuk arah,jadi contoh & tauladan pd jari2 sebelum ini.Macam tu juga dengan kita perlu jadi role model to the new generation... jadi pebimbing yg kaya dengan idea bernas & a great mind.

7- Lastly, renung la ibu jari...besar/gemuk & pendek compare to the others but it shows kematangan & kehebatan yg membanggakan.Kalau ada ibu jari semua urusan lancar tapi bayangkan kalau takde ibu jari... nak genggam/pegang something cukup susah.Nak pegang sudu pun susah. To young generation,nak buat apa2 rujuk la pada orang tua/berpengalaman.Kalau kita mereka,then boleh la kita say "good" or "yes" sambil thumbs up itulah rahsia kejayaan kita.

See all ur fingers and renung/fikir dalam2. Di mana kita sekarang?





P/S: Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara... :)


You Might Also Like

2 Comments

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com