RESEPI KEK MINYAK KUKUS

6/18/2014 07:30:00 AM

Assalamualaikum wbt..

Lalalala jangan mara haaa, inilah jadinya bila mood ngajin tu datang, keje asyik nak buat sesuatu je, asal tekak rasa nak makan, selongkar je laci dan peti ais, mana ada bahan, kita belek resepi, dan inilah jadinya.
Lama dah nak cuba resepi ni, dapat pun dari kawan yang share kat group whatsapp, tak tau dari mana dia amik, sebab takde tulis dari mana, tapi kalau tengok kat fb memang banyak juga rupanya yang share resepi ni, cuma banyak versi je..
Yang Lin buat ni senang dan mudah, semua kira sukat cawan2 je, tak guna timbang metrik, sonang ajee kan..bahan pun rasanya memang kowang sedia ada kat uma, cuma tambah sikit2 aje..hehehe
Kek kalau kukus memang rasa moist sangat, lembut dan tak kering, jadi kalau masuk molot, kejap je hilang, tapi kena kunyah le, jangan telan, kang terbekik plak hahaha :p
Ok jom Lin share resepinya ye..


KEK MINYAK KUKUS

Bahan-bahannya:
- 1 cawan minyak masak
- 1 cawan susu pekat
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 sdk ovallete
- 5 biji telur..
- sedikit esen vanilla..
*blender semua bahan2 di atas..

Dah siap blender, masukkan ke dalam mangkuk dan gaul bersama bahan di bawah..
- 2 cawan tepung gandum.
- 1 sdk baking powder..

Bahagikan ikut warna kesukaan anda..(Kalau nak sedap lagi, kowang guna perisa pandan/koko/atau pewarna yang berperisa la)
*Panaskan kukus terlebih dahulu..
* Kukus selama 45 minit..


*Lin lebur semua sekali dalam blender kecuali tepung dan baking powder..hehehe

*Tuang sesenduk di tengah2 loyang, pastu amik lagi sesenduk color lain tuang lagi atas yang lapisan tadi, pastu tuang lagi sesenduk atasnya, buat le sampai habis. (hanya tuang di tengah2 saja)

*Kukus 45 minit, cucuk lidi keluar bersih, dah masak le tu...(Lin tutup kukus dengan kertas foil, tak tutup pun takpe, kena rajin ngelap tutup pengukus ye).

Resepi senang, kowang mesti pandai punya..
Terima kasih buat tuan punya resepi asal..memang sedap!
Selamat mencuba.. :)





P/S: Huhuhu ada yang bertanya, sori saya tak jual, saya buat makan sendiri aje... :)


4 Comments

  1. Mana kek aku x sampai2 lg ni :p

    ReplyDelete
  2. Salaam sis Lin...

    Menangis Zebra tengok kek sis Lin ni. Belang dia hitam putih je, belang kek sis lin kaler kaler gitu! Hehehehe...

    ReplyDelete
  3. :'( kita ikot resepi awak,tapi keknya bantat,,kenapa eia?..

    ReplyDelete
  4. @Nurul Shahmimi ermm kenapa plak ye jd gitu? Sis lagi la guna blender, xguna mixer, kukus pun mcm biasa...pelik jgk tu,sebab sis pun ikut respi ni juga dr kawan..ermmm

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com