IKAN KURAU MASIN MASAK CILI PEDAS

5/25/2018 02:03:00 PM

Assalamualaikum wbt.

IKAN KURAU MASIN MASAK CILI PEDAS | Baca aje tajuk dah mengenceskan, apalagi kalau tengah memasak, lagi le bersin-bersin dan menyerap ke dalam lobang hidung. Dugaan betul kalau masak time puasa kan, iman kena kuat, dan akal kena waras, sebab apa, sebab ko tak boleh rasa, masin ke tawar ke, jadinya kena redha aje la. Kalau nak ikutkan ada berpendapat kata, boleh merasa masakan kita walau berpuasa, tak batal puasa, kita hanya merasa di hujung lidah, tapi jangan le ko rasa macam nak menelan pulak, tu bukan rasa, baik ko bukak puasa terus hahaha.

Harini masak apa ha korang ? Nasi kerabu ke ? Lontong ke ? Laksa Sarawak ke ? hahaha tu menu sedang hangat di perkatakan semalam, jangan memain update, sekali sekampung dia bawak datang komen hahahaha. Aje benggong #JDTblogger hahaha. Kalau nak tau apa citenya yang Sis cakap ni, semalam ada up status kat Facebook, pergi la baca kalau fren, kalau tak fren, dah buat tak tau je la. Abaikan..
Okaylah jom laa semak, apa resepi Sis nak share harini, korang kena cuba, memang sedap, lagi pulak kalau makan dengan lempeng, tu memang peberet Suami Sis. Setengah kilo nanti tepung di kerjakan buat lempeng, dia sorang boleh makan cecah dengan lauk ni. 


Mohon bertabahlah ye, harap tidak ada yang menjilat skrin hengpong atau laptop hahaha.
Kalau nak masak menu ni, ikut suka koranglah, nak beli yang isi ke, tulang ke, kalau Sis memang pilih tulang, sebab Suami yang suka, tang isi dia ada campur sikit. Sis beli yang paket tu je, dalam tu dia dah campur-campur dengan tulang dan isi. Sepaket je dah cukup banyak. 


IKAN KURAU MASIN MASAK CILI PEDAS

Bahan-bahannya:

Sepaket besar isi atau tulang ikan kurau masin 
15 biji cili padi (di tumbuk)
5 ulas bawang kecil  (di tumbuk)
3 ulas bawang putih (di tumbuk)
Pes asam jawa (jadikan kuah- agak-agak saja untuk seimbangkan masin dan masam)
Garam dan gula secukup rasa 


Cara-caranya: 

Ikan kurau masin dipotong kecil dan nipis. Tapi biasa beli paket tu, dah okay saiznya, tak potong pun takpe.
Cuci dan di rendam dengan air suam dalam 15 minit atau setengah jam. (untuk hilangkan masin ikan tu sikit)
Kemudian di toskan.
Tumis bahan yang di tumbuk sehingga naik baunya, dan garing.
Kemudian masukkan ikan asin, dan gaul sebati.
Letak air sedikit, agak-agaklah airnya ye, jangan terlalu berkuah, nanti tak sedap.
Kemudian masukkan pes asam jawa sedikit.
Masukkan garam dan gula secukup rasa dan rasakannya (kalau tak puasa boleh rasa) secukup masin, masam dan pedasnya. 
Gaul-gaul dan biarkan sekejap, kemudian tutup api , hidang.

Selamat mencuba.






P/S: Bila Suami ajak beli baju raya. Jeng jeng jeng... hahahaha


You Might Also Like

6 Orang Komen

  1. Ya allah ngences nyer akak..ni maunya makan bertambah ni..hari ni SA berbuka kat Federal Hotel dengan anak- anak yatim

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann memang sedap sangat @Amanda, kalau makan bertambah-tambah. Alhamdulilah seronok dapat makan beramai-ramai macamtu...

      Delete
  2. Replies
    1. Cuba dulu baru tau terliur ke tidak @Hernee...

      Delete
  3. Replies
    1. Hahahaha selalunya begitulah Kak @SeriKandi, masak lebih kepada permintaan hahahaha

      Delete

Penafian .
Blog ini adalah blog peribadi, hanya cerita/aktiviti harian Sis bersama family, kawan-kawan juga resepi masakan Sis sendiri. Dan juga ada sesetengah penulisan tu Sis Copy dan Paste dari carian Google juga blog kawan-kawan.
Semua penulisan di dalam blog ini, TIADA kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.

Sis izinkan jika ada yang ingin copy dan share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Sis disalah gunakan, Awas! TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988 .
Komen anda, tanggungjawab anda.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com
Terima kasih atas kerjasama anda.