Header Ads


AKU RINDU NAK TRAVEL! #KEMANAKAHKITA?


AKU RINDU NAK TRAVEL! #KEMANAKAHKITA? | Rindu banyak erti rindu, travel banyak jenis travel, keduanya maksud berbeza. Tapi pada tajuk Sis tu lebih tertumpu kepada travel 'Me Time' untuk diri sendiri setiap tahun. Yaa setiap tahun Suami beri keizinan dan 'sponsor' pergi bercuti bersama kawan ke luar negara. Hampir dah 6 tahun kot rasanya Sis pergi bercuti menghabiskan masa 'Me Time' tu.

Dan sepatutnya untuk tahun 2020 ni, Sis dan kawan travel Sis,Retna akan bercuti ke Tokyo & Osaka, Jepun pada bulan September nanti selama 8 hari 7 malam. Tapi di sebabkan gejala wabak Covid19 ni, kami terpaksa dan dalam keterpaksaan merelakan aje tiket kapal terbang kami ANA Air tu burn macam tu aje. Retna dah cuba nak claim, tapi takde rezeki kami nak dapat pulangan wang kembali.

Malas juga nak fikir, lagi fikir lagii sedih hati kita huwaaa :(( ..

Takpelah, ada hikmahnya juga, kang tak memasal main redah aje, bawa penyakit plak balik Malaysia kan. Nasib juga semua pintu keluar dan masuk ke Malaysia masih lagi di tutup. Semakin menular keadaan sekarang, walaupun nampak grafik status wabak di Malaysia menurun, tapi di luar sana, masih lagi dalam keadaan bahaya dan berjaga-jaga, so kita ni Malaysia kena sentiasa alert dan berhati-hati dengan pendatang asing.

Gilerr tak rindu... best tau jenjalan ke negara orang, satu pengalaman yang sukar di lupakan. Last travel 'Me Time', Sis ke Medan,Danau Toba bersama geng Blogger & influencer. Meriah huru hara di buatnya. Masa tu Covid19 masih lagi di gelar Corona, tapi kawalan pergerakan dah mula di periksa sana sini. Tiap kali nampak kastam imegresen, berdebor jiwa rasa hahaha.

Untuk tahun ni dan mungkin tahun depan juga, terpaksa hold dulu plan atau segala percutian ke luar negara, kasi reda dulu keadaan barulah boleh fikir balik nak sambung travel mana.

Untuk lepaskan rindu, harini Sis nak flashback/throwback balik, antara semua negara yang dah Sis pergi. Walau tak banyak mana pun, tapi syukurlah, di beri kesempatan untuk pergi melawat negara orang. Terima kasih buat Suami Sis yang sentiasa support Sis. Alhamdulilah.

#KeKoreaKita 2015 (Januari)
Sis pergi 5 hari 4 malam, bersama Retna dan kawannya Retna,Sri Salwani. Jakun pestime sampai, sebab sampai aje terkejut dengan kesejukan dan mulut berasap hahahaha. Tapi tu le, takde rezeki nak jumpa salji turun..

Yang tak dapat di lupakan : Pertama kali merasai kesejukan yang buat diri sendiri terkejut! Sampai jakun tengok mulut keluar asap. Kemudian jakun plak nampak salji yang dah jadi ais tu di tepi-tepi jalan hahaha..



#KeKoreaKita 2015 (December) 
Bayangkan tahun 2015 sampai dua kali Sis ko ke Korea hahaha awal tahun dan hujung tahun. Cuma beza geng travelnya aje lain. Kali ni Azlinda plak ikut. Lagi riuh!. Dan trip yang ni kami singgah bermalam di Busan dulu naik keretapi then esoknya baru ke Seoul.

Yang tak dapat di lupakan : Geng travel kali ni banyak nau gelak sampai nak terkencing di buatnya. Si Azlinda tu le, memang suka buat lawak hahahaha. Dan lagi satu terus dapat satu negara advance (transit) yaitu Vietnam, sempat soping bagai kat sana hahaha.



#KeBandungKita 2016 
Trip ke Bandung ni memang best! Syurga soping oii hahahaha, pergi satu bag, balik berbag-bag jadinya hahaha. Trip kali ni Sis hanya berdua aje dengan Retna. So lebih ringkas dan senang di urus, cuma kali ni kami amik travel agent di sana. Kenalah rushing sikit sebab ikut time dia.

Yang tak dapat di lupakan : Sis ko naik roller coaster indoor dalam tu, kena paksa dek Retna teman dia. Ingat biasa-biasa aje kan, sekali Ya Allah macam nak tanggal kepala duk menjerit aje.. serik!



#KeHongKongKita 2018 
2017 kitaorang rest setahun, kesihatan tak mengizinkan. Then sambung 2018 plak, kami ke Hong Kong. Sis pergi berdua juga dengan Retna aje. Habis satu Hong Kong kami pusing selama 4 hari 3 malam. Paling puashati, Sis dapat pergi ke Disneyland!! Best giler.. hahahaha..

Yang tak dapat di lupakan : Semestinya laa berjimba dalam Disneyland ni. Wishlist dari kecik sampai laa dah besar tak sangka dapat jejak sini! Sakan Sis ko enjoy dalam tu. Sakit lak hati tengok gambo time kurus tu ek hahahaha..



#KeBangkokKita 2019 
Yeah, plan last minit, akhirnya menjadi juga, jejak juga Sis ko ke Bangkok. Bila kata nak ke Bangkok aje, apalagi, dalam kepala ni nak soping dan nak massage hahahaha..memang yeee, betul-betul kami soping dan juga massage kekeke puashati!.

Yang tak dapat di lupakan : Makan sesaja masa ni kat sana. Dan apalagi puas soping juga hehehehe.



#KeDanauTobaKita 2020
Yang ni travel secara 'surprise', tetiba geng blogger, Tatie tu ajak, then minta izin Suami, dapat plak keizinan dan ada rezeki dari duit simpanan tabung kecil, Sis guna duit sendiri untuk bayar tiket dan penginapan. Suami hanya 'sponsor' Sis duit belanja aja, alhamdulilah. Tapi trip yang ini, kuss semangat, muntah hijo nengok gambo hahahaha..

Yang tak dapat di lupakan : Banyakkk! Sampai tak tertulis kalau nak tulis. Sebab setiap detik, mereka ni sangat menghiburkan dan sporting habis. So memang 24jam kami semua seronok bersama hahaha.



Semuanya punya kenangan manisnya tersendiri. Walaupun berkali-kali ko pergi bercuti dengan orang yang sama. Ye laa sebab kita pergi di tempat yang berbeza kan, so mestilah setiap kenangan tu ada lainnya dari sebelumnya. Bermacam ragam, dan macam-macam hal pun ada okay hahahaha..

Yang penting, setakat ni geng travel yang Sis pergi sama, semuanya okay dan awesome. Lagi-lagi Retna. Dialah paling sabar dan buat dekk je dengan perangai Sis ko yang kekadang kalau dah penat, mulalah malas nak bercakap hahahaha... tapi enjoy tu tetap puas! Tak pernah balik dengan ketidak kepuasan.

Alhamdulilah, ada rezeki kita travel lagi.. rindu dah sama korang-korang semua.
Next #KemanakahKita? Jeng jeng jeng..


P/S: Ada lagi tempat 'luar negara' Sis pergi, tapi tu bukan 'Me Time', tu atas urusan kerja sebagai 'blogger' dan juga 'Family Holiday' ..

40 comments:

  1. alhamdulillah, tumpang gembira tengok gambaq luar negara semua tu ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa kalau belek balik semua gambar, sakit plak hati, sebab dulu kurus hahahaha

      Delete
  2. Tak pe Sis.Tunggu semuany betul-betul ok..in semula me time tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa PC, kita round Malaysia dululah kann..

      Delete
  3. pasti ada hikmahnya.. next time boleh bercuti lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti...satu hari nanti, sambung balik cuti-cuti 'Me Time' tu hehehehe

      Delete
  4. semoga ada lagi rezeki kita untuk travel, ramai yg jangka 2023 situasi yang betul2 selamat untuk travel, lam alagi uiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaamiinn Kak, and mana tau dapat lagi kita cuti sesama kan...

      Delete
  5. Dalam banyak-banyak negara - Rawlins paling gemar berulang alik melawat Bangkok. Entahlah kenapa. Tapi rasanya 2022 kot baru berani travel hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh sama juga Sis laa..Bangkok Sis suka makannan seafood dia, then barang dia murah sangat..soping banyak wooo hahahaha

      Delete
  6. Seronok kan kalau dapat travel. Hilang segala beban dalam kepala ni. Rasa relaks je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa kepala free aje tak fikir hal lain, nak happykan diri aje, walau anak dan Suami takde di sisi... kata 'Me Time' kan..heheheh

      Delete
  7. kaki travel memang rindu nak mengembara. tapi tu lah, rasanya malaysia dan new zealand je yang paling selamat sekarang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Nik.. tapi apakan daya, terpaksa laa cancel dan tunggu laa semuanya kembali reda dan selamat...

      Delete
  8. bestnya tengok gambar2 sis lin semuanya best-best pengalaman ke tempat orang. semoga murah rezeki sis lin pergi travel tempat lain pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best Farhana, ada kesempatan dan peluang pergi laa, tak kisahlah negara mana pun... banyak pengalaman kita dapat bila berada di negara orang ni..

      Delete
  9. samalah! rindu nak pergi oversea tapi rasanya kena tangguh dulu sampai keadaan semua okay. buat masa ni travel dlm malaysia jelah dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..ayuhlah kita melancing dalam negera kita dulu, kasi puas-puas pusing satu Malaysia dulu kan..

      Delete
  10. Wah bes nyer.. Seronok dapat tgk tempat org.. I suka jugak tengok gambar2 org pergi travel..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah, seronok... dari mula tengok gambar travel oranglah, nanti kita pun jadi nak ikut sama..ada rezeki, jom laaa melancong..

      Delete
  11. Banyka juga tempat yang sisi lin dah travel kan. Seronok jalan jalan di negara orang ni. Tapi tuhlah disebabkan Covid-19 ni terpaksa pendamkan niat nak travel tu. Sama sama doa harap pandemik ini lenyap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu aje laa yang ado, sebab satu tahun sekali aje offer dari Suami.. nanti tunggu rasa dah selamat, sambung balik hehehe

      Delete
  12. bestkan dapat travel. insyaALlah sampai masa semoga selamat kita boleh travel

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best sangat..ada rezeki dan peluang, pergi je laa, walau negara jiran sebelah aje hehehe

      Delete
  13. Haihh rindunya nak travel, kami sepatutnya travel tp sbb pandemik covid19 ni kan xberani juga. Tggu reda2 sikit. Mujurlah boleh refund tidak menangissss 🤣

    yanmie
    http://www.yanmieonline.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita Yan, Sis dah cancel dah untuk travel Jepun tahun ni...janji kita selamat dah le..nanti boleh sambung cuti lagi...

      Delete
  14. Seronokkan travel, sedihlah trip terpaksa di batalkan tahun ni... rasa sedih yang teramat, harapnya cepat-cepatlah covid 19 ni nyah dari muka bumi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedih Bonda, tapi redha aje laa... janji kita selamat dan tidak jadi pembawa wabak kan...

      Delete
  15. iena pun rindu nak travel jugak..tp now tak boleh travel luar negara. Travel dalam negara je..tapi lepas gv umum PKPP ni banyk pulak kerja..sebelum ni work from home mcm biasa je..bila da mula work from office gilir2 home..mmg banyak jugak keje..tak boleh nak ambil cuti dalam masa terdekat utk travel :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. KIta stay dalam negara kita dulu Iena, mau-mau 2 tahun juga..nanti dah ookay, kita gerak balik semula bercuti..

      Delete
  16. Tak apa lah butn pun sbb duit boleh cari to kesihatan itu kebih penting...ada hikmah tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat setuju, itulah yang otak ni fikir positif..ada hikmahnya kan..

      Delete
  17. Makan hati kita tengok meriah dapat pergi merata-rata tempat menarik hehehe Bandung ada Korea ada, Bangkok ada hurmmmm kita nak pergi juga lepas PKPP ni bila Malaysia dah buka semula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rezeki ada tu Maha, dapatlah travel, kalau takde, kita menabung je dulu, tunggu di beri peluang kan...Jom ke Bnagkok Maha..

      Delete
  18. Seronoknya kita tengok akak boleh merata pergi. Tak apankak dah redanpsl covid ni nanti akak boleh pergi kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa Zarra, cuma tahun ni je laa stop jap.. nanti dah okay semua, kita smabung balik..

      Delete
  19. Syioknyaaaaaa...teringin gak.... Saya baru buat passport last year, baru gi Singapore, this year berehat gamaknya... Moga covid 19 hancur semua dengan segera , tak tinggal sisa dah lagi... AMIN

    ReplyDelete
    Replies
    1. Singapore pun jadi laaa Nona..janji ado..Sis teringin nak pi USS ni hehehe

      Delete
  20. orang kata, friends who travel together will forever stay together..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Sunah begitulah...macam aku gan ko juga kann hehehehe

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.