SELAMAT HARI GAWAI 2021

Sis Lin
8
SELAMAT HARI GAWAI 2021 | Hari Gawai Dayak merupakan pesta tahunan yang disambut oleh orang Dayak di Sarawak, Malaysia dan Kalimantan Barat, Indonesia pada 31 Mei dan 1 Jun. Pesta ini merupakan cuti umum di Sarawak dan majlis keagamaan dan sosial yang diiktiraf sejak 1957. 

Gawai bermaksud festival dan Dayak nama kolektif untuk orang pribumi di Sarawak, Kalimantan dan pedalaman Borneo. Bila tibanya pagi 31hb Mei, orang ramai akan turun mencari bahan makanan dari hutan atau kebun terutamanya umbut yang sedap dimasak sup dengan daging haiwan. Ikan, haiwan liar dan sayuran hutan juga dicari untuk lauk-pauk sebelum gawai.

Kira-kira jam 6 petang 31hb Mei, gong akan dipukul untuk mengumumkan permulaan upacara sambutan Gawai Dayak kepada semua orang.

Acara ringkas membuang roh hantu yang dipanggil "Antu Rua" oleh kaum Iban akan dilakukan dengan mengheret sebuah penampi oleh dua orang budak atau lelaki supaya setiap keluarga boleh membuang sesuatu barang yang tidak berguna lagi untuk roh itu supaya ia tidak mengganggu perjalanan perayaan pesta gawai seterusnya selepas barang-barang itu dipersembahkan untuknya.

Seterusnya akan dilakukan upacara sajian dan penyembahan, yang dipanggil "miring" atau "bedara" oleh kaum Iban, di setiap bilik keluarga secara bergilir-gilir dari bilik ke bilik sepanjang rumah panjang atau kampung. Upacara ini bertujuan sebagai tanda kesyukuran untuk tahun yang telah berakhir dan memohon panjang umur, kesihatan dan rezeki pada tahun akan datang.

Pada keesokan harinya, setiap bilik dalam sesebuah rumah panjang atau kampung akan bersedia untuk acara rumah terbuka kepada orang ramai dengan menghidangkan makanan dan minuman di bilik atau di ruai mereka. Orang Dayak akan terus berpesta sambil bersukaria sesama sendiri.

Penutupan Gawai Dayak akan diadakan dengan acara simbolik menggulung tikar yang dipanggil ngiling bidai oleh kaum Iban. Acara ini merupakan maljis kecil atau sederhana di mana jamuan diadakan, pokok ranyai yang lebih kecil boleh didirikan, diikuti tarian ngajat dan tuak peruk mungkin dihidangkan. 

Tuak peruk disediakan daripada hampas nasi pulut yang tinggal dalam tempayan setelah air tuaknya hampir habis diminum. Jadi, tuak peruk selalunya berwarna putih. Akhir sekali, sebuah tikar yang dipanggil bidai akan digulung untuk menandakan berakhirnya perayaan Gawai Dayak.

Sumber penuh : Wikipedia 

Selamat Hari Gawai

Selamat Hari Gawai kepada semua suku kaum dayak dan rakyat Negeri Sarawak keseluruhannya. 

'Selamat Hari Gawai Dayak'
Gayu guru, gerai nyamai
Lantang senang ngereja pengawa
Chelap lindap nguan menua
Betuchung baka bukit,
Bekebung baka langit,
Bepunchak baka jala,
Bulih reta bulih tengkira.


P/S: Ada nampak kat TV nasi yang mereka makan ketika Hari Gawai tu, apa entah namanya, nampak sedap benoo... 
Tags

Post a Comment

8Comments

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging.

 1. selamat hari gawai.. eh eh lupa ko x celebrate heheh...
  psstt camne rupa nasi tu?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahahaha semua raya kita nak raya ekk Hahahaha

   Delete
 2. Selamat meraikan.. kepada mereka yang menyambutnya

  ReplyDelete
 3. mcm kita jugak... ini tahun ke-2 kaum dayak meraikan gawai dlm norma baharu... elok jugaklah dibuat pkp time ni.. spy x berulang kluster raya hari tu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dan kali ni tahun ni mesti meriahkan ...

   Delete
Post a Comment

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !