Monday, October 25, 2010

Nak kurus? Sendiri mau ingatlah..

Salam semua...

Kuang kuang kuang...ada yang pagi-pagi ni makan hati dengan tajuk tu kan? opss sori tiada kaitan dengan yang hidup mahupun yang mati okey..:)
Siapa yang taknak kurus kan? semua orang inginkan badan yang langsing, ramping dan cekeding, orang Indonesia kata 'kerempeng'..hehehe
Tapi kalau nak kurus bukan mudah, kena disiplinkan diri sendiri dari segi pemakanan, jangan main melantak je sesuka anak tekak, itu bukan mudah nak kurus, lagi senang naik adalah, bukannya tak boleh makan, boleh...cuma makan banyak tapi dalam kuantiti yang sedikit, faham? lebih kurang macamni la, pagi sarapan, kowang makan sekadar alas perut, tengah hari pulak, makan makanan yang berat sikit, mee goreng ke, nasi ayam ke, bubur nasi ke, nanti petang korang minum pulak minuman tambahan contohnya oat ke, nestum ke, atau pun roti, jadi nanti malam perut tu dah kenyang tak payah ambil makanan berat lagi, memang makan malam lah yang mempercepatkan naik berat badan tu, sebabnya waktu malam, bila perut dah kenyang, kita terus tidur jadi sistem penghadaman dalam badan tak bekerja, siapa yang nak kerja malam-malam tu, korang pun syok tidur kan?..hehehehehe
Yang penting kena bersabar, takde ubat yang kita makan terus nampak kesannya, azam mesti kuat, sekarang ni pun dah macam-macam makanan diet jual kat pasaraya dan farmasi, nak tak nak je lah korang cuba, ikut kemampuan aje lah kalau nak membelinya, jangan makan dan beli yang memudaratkan diri sendiri, biar ikut diet yang sihat baru lah kesannya nampak berkekalan, nanti salah makan ubat, tak pasal-pasal, masuk muka Metro muka depan..hehehehe


*Dan yang ni adalah pemakanan dan minuman harian Lin, sekarang mr.hubby pun dah cuba-cuba nak menguruskan badan dia, semalam pergi Tesco beli untuk dia punya, nak bawak ke ofis, kan dah kata, kena ada azam baru boleh nampak kesannya, target kena ada, jangan lupa timbang dulu sebelum memulakan diet, bukannya apa, nanti tak tahu pulak turun ke makin naik ke badan tu, tak pasal-pasal marahkan ubat yang di makan pulak..huhuhuhu..
Selamat berdiet..*.*



P/S: Alhamdulilah target diet permulaan Lin sekarang telah tercapai, sekarang terus berdiet untuk mencapai target yang ideal.. :) yehaaaaaaaaa


With Love

9 comments:

  1. sis....moga berjaya yer.....

    ReplyDelete
  2. Mas: Tq Mas..insya'allah... :)

    ReplyDelete
  3. wahhh.. semangat2.. oeya dh overweight terlampau he3.. trlbih 8kg uwaaaaa..

    ReplyDelete
  4. Ohoeya:ye ye semangat mau kuat...
    8kg? dulu brp? skrg brp? ermmmm

    ReplyDelete
  5. he3 malu.. malu.. dlu 54 skg 62 kui3..
    psssstttt sis.. rahsia taw.. jgn bgtau owg hahahahaha :D

    ReplyDelete
  6. Ohoeya: ooo ermm tapi byk tu naik berat bdn tu, so tak diet? xpe jgn paksa diri, berdiet ni kdg2 ikut ketahanan antibodi msg2, klu mmg bdn dh serasi dgn berat yg sedia ada skrg, diet mcmmana pun dia x kan turun, jnji mkn seimbang dn sihat walafiet ye..:)
    tp klu diet, sis doakan semuga berjaya..!

    ReplyDelete
  7. mmg dok asik plan nk start.. tp anak tu asik mtk msk tu ini.. dh maknye xleh tahan hahaha :D

    ReplyDelete
  8. Ohoeya: hehe mmg mcmtu le dugaan nak berdiet..sbb tu sis kata azam mesti mau kuat..hehe :)

    ReplyDelete

Penafian :
Blog ini hanya blog personal, hanya cerita Saya, family Saya, kawan Saya dan juga resepi masakan Saya. Dan juga ada sesetengah entry tu Saya C&P dari blog kawan-kawan juga dari carian google.
Tiada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.
Saya izinkan jika anda ingin share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Saya disalah gunakan, AWAS !.

TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988..
Sekian terima kasih.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com