Thursday, August 11, 2011

Apa nama sayur ni ye? ermmm

Assalamualaikum wbt...

Semalam lepas balik berbuka rumah Mak, mr.hubby ajak ke Pasar Malam, ok juga tu sebab nak cari sayur. Waktu nak pilih2 sayur tu, ternampak sayur 'tak tau nama' *seperti gambar dibawah*, amik dan pegang2 saja, terus nyonya tu kata, 'ye amoi ini sayur manyak shedap, goleng(goreng) sama ulang(udang), manyak(banyak) manis wooo'..terus Lin amik dan masuk bakul, memang agak familiar sayur ni, tapi lupa pulak nak tanya apa nama sayur ni, ermmmm eh eh bukan, ini bukan asparagus, asparagus lain....huhuhu
So harini mau cuba masak ini sayur sama udang, kebetulan mr.hubby ke pasar haritu ada beli udang..


Hurmmm ada sesiapa tau apa nama sayur ni? nak kata kacang? pun bukan, nak kata species daun bawang? jauh sekali, kata nyonya tu, kulitnya jangan di siat buang, potong2 terus goreng, bunga yang kat depan tu, kopek kasi buang kulit luar, ermmm kalau atok cina Lin ada, boleh gak le tanya, sebab atok yang selalu masak sayur ni goreng cap cai...ermmmm
Oooo Mat gebu..ko tau ke apa nama sayur ni?????
Menu harini: Tomyam seafood, sayur *tak tau nama* goreng udang dan juga ayam goreng ala2 KFC *segera punya* :p





P/S: Sayur apa pun, kalau masak sedap, jadi sedap le kan...layannnn


17 comments:

  1. yg last tu setuju gak..

    nama sayur ni tak tau la pulak.. tak pernah jumpa pun lagi..

    ReplyDelete
  2. Yang saya bingungkan itu sayur apa ya??

    hehe

    Yg jelas pasti rasanya sangat enak, hehe

    ReplyDelete
  3. "sis lin,itu sayur asparagus tu...kalau tak silap lah..tp rasa2 mmg tak silap lg..buat goreng2 sedap tu...campur ngan udang..."

    ReplyDelete
  4. Tu bukan ke batang daun bawang ke? ke silap tgk ni. haha kalo tau nama dia blh g cari gak, then goreng sama ulang jgak. :-p

    ReplyDelete
  5. masa dok JB dulu, kerap sungguh mak ako msak capcai..

    tapi kat sini mcm org2 nya x familiar sayur tu so dah jarang masak...

    erkk sayur capcai tu kat JB je ke yg ada ek?

    ReplyDelete
  6. Yuhuuu.. ketinggalan manyakkk awk punyer post Lin adeiii..

    Wokey sayur ni sblom puasa kita ade masak heheh.. ini sayur Oeya panggil 'bunga kucai'.. u know 'kucai' babe heheh.. ya btol masak dgn udang (kopek kulit).. bahagi 2 bahgian hujung dgn pangkal sayur.. sebab yg pangkal agk keras.. bahan nk buat sedap bawang putih (chopped) aje..

    tumis bawang putih smpi kuning.. masukan udang (jgn lama sgt sbb nak kan air udang).. masukan sayur yg sebhgian pangkal dulu.. agak2 cukup lembut baru masukan sebhgian hujung sbb yg ni cepat masak.. then tmbh garam..

    ni aje yg kita tau.. mgkin ade org lain yg lbih maklum :)

    ReplyDelete
  7. sayur itu membingungkan kpla wootak syaya..hehe

    ReplyDelete
  8. itu sayur sayuran la...

    apa lah kau orang nie. he he he

    ReplyDelete
  9. Arief: hehehehe kannn sayur apa pun, klu pandai masak mesti sedap...

    tapi sayur apa ek namanya???ermmmmmm

    ReplyDelete
  10. Rozita: Sebab tu le Sis tanya ni..kita pun tak tau namanya....huhuhuhu

    ReplyDelete
  11. Pia: Bukan asparagus Pia....dia macam sayur daun bawang tapiiiiiiiiiiii....ermmmm namanya tu apa ek????

    ReplyDelete
  12. Hana: ye ye macam batang daun bawang...cuma nak panggil sayur apa tu yg tak tau..huhuhuhu

    ReplyDelete
  13. Retna: Apa plk ..sayur capcai kat KL pun ada le..hrtu aku makan kat Klang kan sedappppppp! dia letak asparagus tauuu..sepinggan rm7..hehehehhee

    ReplyDelete
  14. Oh Oeya: Yup dear...mana pegi? soping baju raya kaaa? hehehehe

    Rasanya mcm tu la..daun bawang punya batang kot...nyonya tu kata masak goreng udang pun sedap..tu yg nak test ni..hehehehe

    rasanya letak sos tiram sedap ek...

    ReplyDelete
  15. Mizzkechique: huhuhu sama ar..tak tau nak panggil sayur apa ni..huhuhu

    ReplyDelete
  16. Shaizhar: mmg ar sayur sayuran tp namanya apa sayur tu? huhuhuhu :p

    ReplyDelete

Makluman .
Blog ini hanya blog personal, hanya cerita harian Sis, Family, Kawan-kawan dan juga resepi masakan. Dan juga ada sesetengah entry tu Sis Copy dan Paste dari blog kawan-kawan juga dari carian google.
Tiada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.
Sis izinkan jika anda ingin share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Sis disalah gunakan, AWAS !.

TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988 .
Sekian terima kasih.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com