SAMBAL TUMIS KUPANG DAUN LIMAU

9/08/2017 02:52:00 PM

Assalamualaikum wbt ..

Hai apa kabar semua ? Lama sungguh tak mengupdate menulis di sini. 
Terima kasih juga yang masih  sudi singgah di sini membaca ye. Maklum laa mood nak menulis kelaut sejak laptop meragam. Ini pun pinjam jap laptop anak, sebab datang mood ngajin nak update menulis resepi untuk kali ni.
Lepas ni ntah bila plak nak update lagi hehehehe..
Harini Lin nak share satu resepi mudah dan senang, iaitu Sambal Kupang Daun Limau .
Meh jum tengok respi hehehe.





SAMBAL TUMIS KUPANG

BAHAN-BAHANNYA 

300 gram kupang, dibersihkan..
3/4 cawan cili kering kisar
1/3 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa 
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih*
1 inci belacan*
**kisar bersama cili kering
Daun limau purut di hiris.


CARA MEMBUATNYA 

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga garing. Masukkan jus asam jawa, gula secukup rasa dan sedikit garam. Kacau rata.
Masukkan kupang dan bawang besar, masak hingga pekat, tambah sedikit serbuk perasa. 
Kacau dan matikan api.
Hiris daun limau purut dan tabur di atasnya.
Sedia di hidang ..

Selamat mencuba .





P/S: Ok, tunggu update seterusnya ye hehehe...



You Might Also Like

22 Comments

  1. uih..memang mables kak,ni kalau dapat sepinggan kat rumah best ni..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha @KIsahSiDairy hahaha bak meh pinggan hahaha

      Delete
  2. Replies
    1. Tengok balik ni pun dah kecur balik @Hernee hahaha

      Delete
  3. gemuk2 kupang tu Lin, puas makan tmbh msk sambal ni mmg selera laaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gemuk macam tuannya juga Kak @seri hahaha

      Delete
  4. sedapnya kupang! Dah lama tak makan kupang. Terima kasih share resepi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama @Azhafizah hehehe nanti bole cubaa

      Delete
  5. Heheh tak berapa suka kupang tumis. suka masak halia.. sedap. lagipun bukan makan selalu.. tak boleh.. tk tau kenapa. sekali sekala boleh nk rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha Sis segala kupang suka, masak laa apa pun semua bedal @Lisa

      Delete
  6. mcm best tngok.. ni yg rasa nk try buat utk bini.. huhuhu

    ReplyDelete
  7. sedap ni.. lama dah tak makan kupang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn kita pun nak cari gak laa, nak buat lagi @Mia

      Delete
  8. Tak pernah cuba masak sendiri kupang. Makan yang kat kedai je. Sedapnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti bole cuba @CikRose, memang sedap, lagi kalau dapat kerang besar-besar macam ni..

      Delete
  9. Tak pernah cuba masak sendiri kupang. Makan yang kat kedai je. Sedapnya.

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com