BANDUNG TRIP 5D 4N - DAY 4

8/01/2018 03:07:00 PM

BANDUNG TRIP 5D 4N - DAY 4 | Okay sambung lagi kisah percutian Sis ke Bandung masuk hari yang ke 4 ya. Dari kisah Bandung hari-1, hari-2 dan hari-3, alhamdulilah bag masih belum lagi beranak pinak, masih lagi kontrol hahaha. Tapi masuk hari ke-4 ni, alamakkkk. Pak Supir bawak pi soping sehari suntuk, makanya terbelilah segala macam benda dan ole-ole untuk di bawa balik esoknya. Ingatkan cukuplah bag yang sedia ada, sekali waduh, semua tempat yang di bawa, semua ada sale dan semua harga jauh murah dari di Malaysia. Takkan ko nak tengok je kan hahahaha. 

Day 4# 
- Pick up from hotel
- Shopping at Pasar baru trade center
- Shopping at Riau factory outlets area 
- Lunch
- Shopping at Dago fatory outlets area
- Visiting farm house lembang
- Dinner at Sapu lidi
- Transfer to hotel

**Okay nak bagitau dulu ye. Yang Sis bagi inttenery di atas ni dari Bandung Day 1Day 2 dan Day 3 tu, itu semua plan asal dari Travel. Tapi bila dah berjalan, korang faham-faham ajelah, kadang plan asal jadi plan B. So yang Sis bagi ni plan A dari pihak Travel. 

Kalau sapa yang ikuti kisah percutian kami dari awal, mesti korang dah tau kan, plan A kami tukar ke Plan B, atas sebab yang tak dapat kami elakkan, jadi kalau ikut plan Travel, seperti di ataslah yang dari mula Sis tulis, tapi sebab kami dah bertukar plan, maka dah jadi lain lah ceritanya hehehe.


Exceli dah lupalah nama kedai kain ni, rasa macam dalam Pasar Baru tu, tingkat bawah sekali. Kat sini jual kain-kain sulam dan kain pasang macam-macam jenis. Harga dia makk aiii gile murah ko. Dari Sis ko ni yang taknak beli, jadi membeli hahahaha. Kalau Retna bukan membeli lagi, tapi memborong hahahaha. 


Orang pun ramai, berlanggar-langgar punggung nak memilih. Ramai orang Malaysia. Dan yang paling ramai orang beli dan cari kat sini kain lace. Macam-macam design dan color, harga serius Sis cakap murah. kalau tak fikir nak membawanya, Sis borong gak uii hahahaha tapi fikir kang over limit plak..
Tapi jadilah dapat juga beli sepasang kan. Cantik gilee ko hahahaha. 


Pasar Baru Trade Centre 
Lepas dah soping kain, kami di bawa pulak masuk ke dalam Pasar Baru ni. Supir dah pesan, pegang bagnya rapat-rapat dan jangan pergi jauh-jauh dari dia, ikut aje kemana dia pergi, sebab di sini ramai pencopet (penyeluk saku) jadi kena berhati-hati. Supir pun siap ada bawa sorang lagi untuk eskot kami. Memang terbaek ar servis travel derang, memang derang pastikan keselamatan kami berdua. 


Di sini kami borong barang makanan, seperti kerepek, biskut, dan macam-macamlah yang tidak ada di Malaysia dan benda yang memang mesti orang beli untuk bawa balik ke Malaysia. Korang kena pandai tawar menawar, memang dia bagi murah gile ko. Banyak lagi tempat dan suasana meriah dalam pasar ni, tapi kami tak dan le nak amik gambar, orang sesak, kami jadi takut juga jalan bergesel-gesel, makanya bila dah stop satu tempat, barulah Sis kuarkan handphone kamera amik gambo hehehehe. 


Kemangi Ayam Penyet
Lepas dah soping semua di Pasar Baru tu, waktu lunch pun kami lunch kat dalam tu je, kami di bawa ke satu tempat yang memang femes orang makan. Pemilik dia pun mesra, pernah masuk tv kat Malaysia untuk promo nasi ayam penyet dia, dah lupalah nama tuan punya kedai tu.


Tuan punya kedai yang rekemen kami order nasi ayam penyet ni. Sekali menunya sampai, makk aii terkejut kami, ayamnya sekor oi hahahaha. Aje kenyang makan berdua hahaha. Dia siap set, ada sayur, taugeh dan juga ulam-ulaman sebakul hahahaha. 


Caya tak caya, kami habis makan berdua sekor ayam ni hahahaha. Puas ko, kenyang sepanjang hari, kebetulan pagi tu pun kami makan maggi mee aje hehehe. 


Lepas dah soping dan makan tengah hari, supir bawa kami ke Mall sekitar bandar Bandung. Aku tak beli apa pun dan tak tau nak beli apa, nak belikan anak-anak pun, ermm cerewet kemain. Paling tak belikan Suami aje. 


Retna macam biasa, kemana aje dia pergi, mesti dia akan belikan untuk anak sedara dia. Baguskan, nak jadi anak sedara boleh tak Nina hahahaha..


Terminal Tas.
Dan bila kau dah soping sana sini tak ingat muatan, makanya kenalah beli bag juga hahahaha. Memang dah agak mesti beranak pinak punya bag. Sis pun beli gak bag tapi beli yang biasa aje, bukan apa, nak letak jajan-jajan tu adeiii.. pening tau fikir masa tu, kan Retna hahahaha. Dan akhirnya beli jugaa.


Fikir punya fikir, nak beli ke taknak ke, last-last beli juga sebiji bag hahahaha. Tapi sini harga murah weii. Ada yang branded ada yang biasa. Katanya ada gak artis datang membeli kat sini hehehehe. 


Tahu Sumedang
Selesai semua, sebelum balik ke Hotel, kami minta supir bawa ke tempat orang jual Tahu Sumedang. Kat Bandung sini katanya ramai jual tahu ni, sedap. Makan dengan cili padi panas-panas. Ada dua jenis, satu jenis tahu sumedang ni kosong aje, satu lagi tahunya ada inti. 


Unik dan kreatif kan, tahu sumedangnya di bungkus macam ni. panas-panas lagi, siap dengan cili api. Tapi kalau kat Malaysia makan dengan sambal kicap, perghhh sedapnyaaaaa...


Sampai di Hotel, terpaksalah adik hotel ni tolong kami tolak troli hahahaha. Agaknya dia pun kata, banyaknya soping hahahaha. Haa tu le bag baru si Retna, dalam tu macam-macam ado tu hahahaha. Dah macam bag doraemon hahaha. Sis punya yang gantung-gantung tu je hahahahaa. 


Malam tu kami memang balik awal ke Hotel dan rehat. Makan dinner pun kami order dari Hotel aja. makan kat dalam bilik. Nak siap-siap kemas-kemas bag semua. Termenung masing-masing nengok bag dan barang sendiri hahahaha. Bukan beranak pinak lagi, dah macam beranak kembor semuanya hahahaha.
Esok pagi-pagi lagi dan nak kena checkout dan nak balik Malaysia. 

Okay itu saja untuk hari ke-4, nanti kita sambung lagi untuk hari terkahir di Bandung ya.
Terima kasihlah korang sudi membaca, walaupun dah basi ceritanya hahaha.
Best tak best, inilah pengalaman Sis. 
Nak Sis update cerita Korea pulak tak? Haaaa tepukkkkk dulu hahahaha..






P/S: Dah jadi perkara biasa, tiap kali pergi bercuti mesti bag akan beranak, jadi lepas ni, kenalah sesiap tambah muatan luggage yer, hahahaha 


18 Comments

  1. Beg tu pun dah hancur lebur ms g korea baru2 ni.. jadi begbbaru aku ada lag made in korea hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa ye ke @Retna, ganas gak ko eh hahahahaha

      Delete
    2. Bukan ako yg ganas.. dah org kat airline tu main campak2 je beg smp tertanggal roda.. pecah beg..

      Delete
    3. Kannn @Retna, selalu bag pecah sebab tu laaa...Kena beli bag besi gamaknya ni hahahaha

      Delete
  2. hahahhahahaa..termenung masing2 nengok beg sendiri..hahahhaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau takpe @Farahain, termenung nengok bag hahahaha

      Delete
  3. syoknya prgi bandung semua..kena tunggu anak besar, mak nak jalan-jalan juga..hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye @Nadia, Sis dulu pun anak kecik-kecik tak kemana juga Nadia, sekarang ni je la baru ke sana sini, dah tu buhsan plak sengsorang kat rumah huhuhu

      Delete
  4. Bestnya shopping sakan, nak jugak lace kat sanaa..lama teringin dah.huhu...
    Tak pa sis, bukan selaluu bawak balik sebanyak tuu..kakaka~
    Ui, part makan pom best uiiii~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jommm @Nona, kita buat rombongan Kak Kiah hahahaha...Ko bayangkan gegar bumi Bandung tu kang hahaha

      Delete
  5. Kain2 sulam yg kubelj kat bandung sume dah tak muat pakai Lin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lorr, meh sini bagi kita je Kak @seri pakai hahahahaha *kalaulah muat juga hahahaa

      Delete
  6. rambang oii kalau tengok handbag banyak² ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau takpe @Rohaida, macam-macam branded ado hahahaha

      Delete
  7. Bandung kalau pergi tak shopping tak sah kan...SA kalau pi sini memang la tahan jer tengok kawan2 lain shopping..diri sendiri shopping ala kadar je..sebab memang perangai pi luar malaysia lebih nak tengok budaya org

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Amanda, kadang Sis gitu gak, konon taknak beli, sekali tak boleh tahan tengok, last-last beli jugaaaa hahahahaha

      Delete
  8. perghhh kuat menyoping jugak kak retna ni..hahaha..kalo saya sampai ke bandung, boleh ke tak agaknya nak tahan diri dari menyoping

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha kalau belum sampai, jangan cakap apa-apa, nanti dah sampai sana, haaa baru ko tau @Sunah hahaha segala mak nenek nak belinya hahahaha

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com