BANDUNG TRIP 5D 4N - DAY 2

7/26/2018 03:03:00 PM

BANDUNG TRIP 5D 4N - DAY 2 | Bersambung lagi dari kisah percutian Sis ke BANDUNG TRIP 5D 4N - DAY 1 tu, , untuk hari kedua ini, memang excited sikit, sebabnya, nak ke Trans Studio. Dia macamlah USS Studio macamtu, cumanya kat Bandung ni, tempatnya hanya indoor sahaja, kawasannya pun tak luas. Pagi-pagi lagi supir dah menunggu depan lobi untuk pickup kami berdua. Ramah supir kami ni, muda dan belum berkahwin. Tak bosan kalau di bawa berjalan, sebabnya suka berbual dan lucu bangat hahahaha.

Day 2# 
- Pick up at Hotel
- Visiting trans studio indoor theme park
- Shopping at toko tiga for hunting cheap branded denim/jeans
- Visiting saung angklung udjo
- Shopping at setiabudi factory outlets area (rumah mode, fashion world etc) 
- Dinner at Dago highland

**Okay nak bagitau dulu ye. Yang Sis bagi inttenery di atas ni dari Bandung Trip 5D 4N - Day 1 tu, itu semua plan asal dari Travel. Tapi bila dah berjalan, korang faham-faham ajelah, kadang plan asal jadi plan B. So yang Sis bagi ni plan A dari pihak Travel. 

Sama juga entri sebelum ni, kita layan aje gambar dan serba ringkas apa yang Sis ingat ye, cuma kali ni Sis belanja 3 keping gambar plak hahaha. Maklum nk cerita lebih-lebih memori dah tak berapa kuat nk ingat sejak dah umur 42tahun ni hahahaha. 
Jangan kecam Sis okay :p ..


Trans Studio indoor theme Park 
Gambar ni di depan pintu masuk Trans. Supir kata kena pergi awal, kalau lambat penuh, ramai orang. Jadi pepagi dah terpacak kat sini. Tiket semua supir dah sediakan sebab kos semua siap tiket entrance. 
Gambar ni adalah gambar pertama supir amikkan hahaha. *Panjang gile kaki Sis ko hahahaha. 


Sebelum masuk ke dalam, mata dah menjeling ini roller coaster. Eee menggigil lutut bila si Retna kata 'jom kita naik', jangan oiii buat keje, ada kang naik ambulan aku hahahaha. Rasanya ini aje satu permainan outdoor dia. Tapi nak masuk kena dari dalam juga. Aje gile ek tegak macam tu..oiii tobattt!! 


Jalan-jalan jumpa kawan-kawan ceria ni hahahaha. Adeii pose aje le dah mereka ajak bergambar sama hahaha. Banyak tempat korang bole jalan-jalan dan main dalam ni, nampak kecik, tapi bila dah masuk besar rupanya. Cuba teka, agaknya permainan apa yang Sis ko naik gan Retna, macam nak pecah anak tekak menjerit hahahahaha. 


Trans Studio Mall
Dah penat main-main kat theme park tu, masa lunch pun kami tak keluar lagi, cari makan dalam Mall tu je. Supir dah pesan jam 2pm mesti keluar dari sini, so kita makan aje sekali. 


Apa nama menunya pun dah lupa. Tapi kami berdua konon-kononnya, nak cubalah menu pelik-pelik gitu. Nasiblah juga boleh masuk dek tekak, amekkawww hahaha nak sangat kann. 


Siap lunch Supir dah tunggu dengan senyumannya hahaha. Kejap ye tengah ingat-ingat apa nama supir ni hahaha. Lupa dah. Nanti ingat Sis sebut namanya ye. Ok sekarang kita ke Saung Angklung Ujlo. 


Saung Angklung Ujlo 
Di Bandung kalau pelancung datang, travel-travel agensi kebanyakkannya akan bawa mereka ke sini. Di sini satu-satu tempatnya yang ada mempamerkan berjenis permainan angklung dan permainan muzik tradisional berkurun lamanya. Siap ada persembahan. Sebab tu Supir kata kena ada kat sini jam 3pm. 


Sebelum persembahan bermula, kami semua di beri sorang satu angklung. Nampak sama tapi rupanya berlainan jenis dan bunyi ko. Pestime baru tau tau hehehe. So agak jakun sekejap bila dah di ajar, terus boleh main jadi lagu hahahaha. 


Tapi apa yang bestnya, persembahan mereka. Dari anak kecil, dewasa hinggalah kepada ketua penaungnya (berbaju hitam depan), memang hebat sekali, tepuk tangan sekuatnya yang Sis ko bagi tau. Sangat enjoy dan korang tau, siap Sis ko di panggil menari ke depan sesama di akhir waktu perpisahan hahahaha. 


Okaylah kasi satu lagi gambar hahaha. Sebab geramkan tengok bebudak kecik ni main angklung sambil buat persembahan. Lagu-lagu dia plak kemain rancak ko. Kira macam persembahan musical gitulah. Comel tak comel? Yee Sis ko memang comel hahahaha :p


Kedai Belacan Indonesian Cuisine
Keluar dari Saung Angklung tu dah lewat petang nak Maghrib, jadi supir kata, kita terus dinner dan balik hotel terus berehat.. Esok nak keluar seawal pagi lagi. Jadi pilihan supir malam tu, ke Kedai Belacan. Ini bukan kedai jual belacan ye, ini kedai makan hahaha. 


Ini menu pilihan Sis malam tu. Di sebabkan siang tadi tak makan nasi, jadi malam kita makan nasi. Sedap nasinya, itu yang Sis boleh kata, apa namanya dah tak ingat. Retna makan Mee Bebek ke apa ntah namanya, tapi memang namanya macamtu. Dan kami syak Retna makan mee tu laa, yang malamnya dia kena keracunan makanan.huhuhuhu. So korang lain kali kalau pergi memana bercuti, jangan makan yang pelik-pelik, takut tekak boleh terima tapi perut tak boleh..


Sambil makan ada persembahan live band. Kalau nampak macam kita aje kat situ kan hahaha. Dah macam special occasion plak khas untuk kami hehehe. 
Retna tu dia tengah video call anak buah dia hahahaha. 


Balik hotel, sesiap mandi solat, teringat tadi ada beli minyak angin.
Kebetulan tengah makan tadi ada orang jual minyak angin roll on ni. Sedap baunya, jadi Sis beli laa. Bila guna sedap weiii, lagi-lagi badan letih kan, sapu kat bahu dan tempat lenguh, nyamann sih...Dan sekarang minyak angin ni dah merata jual kan kat Malaysia. Harga rm7 sebotol. Sis suka bau lavender, segar gitu. 

Dan pada malam tu, kasihan Retna, dia kena keracunan makanan, muntah-muntah dan sakit perut. Yang aku pulak dah penat sangat, tido agak keras tak sedar, sampai termimpi-mimpi orang muntah, sekali rupanya si Retna adeiii.. Nak pergi klinik manalah kita tau, jadi tunggu waktu siang esoknya, minta ubat sama supir.

Okay yang tu nanti kita sambung Day 3 pulak yer. 
dah habis baca? Haaa tepukkkkkk...






P/S: Makanan kat Bandung ni memang pelik-pelik, sampaikan kadang nak makan pun ngeri. Dua kali bagusnya juga kalau kat Korea hehehe. Korea? nanti kita update hahahaha .


10 Comments

  1. hahha x igt dah nama kedai belacan rupanyaaa..
    sebab tu ke eh ako sakit perut? yg kita gi makan bakso tu bila?
    korea???? eheeemmmm aje gatal tangan nk beli tket weii.... rate turun menjunam skrg ni hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaah yang Bakso tu esoknyaa @Retna..masa kita sekali gi soping Toko Tiga tu hahahaha
      Korea? Jangan memacam, update Korea pun sangkut lagi ni hahahahaha

      Delete
    2. Kalau byk duit..mmg aku tukar duit dl sementara tgh rendah ni hahaha

      Delete
    3. Duit apa yang turunnya @Retna? Korea ke HK ke ?

      Delete
    4. Korea laaaa.... Kn citer korea ..mn dtg nya HK HAHA

      Delete
    5. Oooo hahahaha @Retna..Korea ajoomm hahahaha menabung dulu ..

      Delete
  2. hahhahhaaa...sampai termimpi2...rupanya betul2..bukan cobaann..hahhahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulaaa penangan keletihan sangat, mimpi dulu baru tersedar, rupanya betul jadi @Farahain huhuhu

      Delete
  3. uik...riso jugak kalo keracunan makanan ke sakit ke di tempat orang ni kan..riso termasuk dalam mimpi partner travel..hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yee @Sunah, hati-hati kalau nak makan ...

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com