Friday, September 18, 2015

10 SEBAB KENAPA SUSAH NAK KURUS

BY Sis Lin IN No comments

Assalamualaikum wbt..


Tak kurus kurus ? Ok baca dulu, nant bawah sekali baru kita gelak sesama okay ! :p


1. Tak set target. Bila tanya berapa Kg nak buang, jawapan entahlah coach. Tak kisah berapa-berapa KG pun, janji dapat turun. Bila tak set target, kita tak rasa pun urgency nak buat. So tak pe lah...

2. Target tak realistik. Nak turunkn 20KG dalam masa 2 bulan. Hello, dah 20 tahun obesity, ingat boleh buang macam tu jer ke? Nak capai tahan obesity tu pun ambil masa kan?

3. Cepat putus asa, 1 minggu turun 1KG JER katanya. Ehhh bersyukur lah, kalau tak dalam 3 hari dah naik 1KG tau.

4. Harapkan keajaiban. Kuat melantak, senaman tak pernah, air kosong tak pernah teguk asyik nak air manis je, lepas tu cari UBAT KURUS yang boleh turunkan berat badan tanpa ubah lifestyle ni. Eh kalau kurus pun korang rasa selamat ke dengan cara macam ni?

5. Tak amalkan pemakanan seimbang. Cut off carbo sebab carbo banyak kalori, start on high protein diet kononnya. Daging burger, sosej, cheese semua bedal. Tahu tak yg process food tu lagi teruk dari nasi yg korang cut off tu? Lemak dalam tu tak pikir pulak.

6. Takut nak minum air, kononnya takut gemuk air. Cuba ubah takut tu pada makanan dan minuman manis tengok. Boleh turun tak berat tu?

7. Skip makanan ambil branch. Kononnya cepat sikit nak bagi berat turun. Tahu tak bila biarkan perut berlapar lama, high potential untuk kita makan lebih banyak. Perut pun akan simpan lebih banyak lemak. Tu sebab buncit.

8. Bersenam, tapi lepas bersenam makan makanan berkalori tinggi dgn alasan harini bersenam boleh makan banyak. 1jam bersenam bakar 500calorie. 5min makan mee goreng 700calorie.

9. Masalah utama rakyat Malaysia, suka ambil breakfast yang tinggi karbohidrat. Konon nak breakfast like a king. Tapi karang baru pukul 10 dah lapar balik.

10. Tak ada ilmu, ikut membuta tuli. Kalau orang cakap nak kurus minum jer air detox 7 liter sehari, lepas tu tak payah makan apa-apa langsung kita pun ikut. Lepas tu kang ada orang kata makan ubat ni nanti cery bery buang lemak kita pun ikut. Lepas tu dengar orang cakap pakai korset sampai sesak nafas, badan sakit2 sebab kene cucuk dengan dawai corset tapi kita buat jugak, End up tak de tenaga, pengsan, masuk hospital.

Semua ni kisah benar. Memang terjadi kan? Itulah sebabnya sekarang saya offer diri sy untuk bantu korang supaya dapat capai berat idaman dengan cara sihat. Itu pun kalau korang mahu di bantu. Ambil peluang, belajar dari kesalahan orang lain. Jangan ulang, jangan lalu jalan yg sama.


Copy and Paste dari...
‪#‎onlinecoachingwithcoachnana




Yang paling kena batang hidung sendiri no-2 tu ha..hahahaha betul juga, dah bertahun tahun ternak lemak, taunya nak kurus dalam masa 2 bulan, engko ingat senang keee ?? huahuahauahaua...
Takpe laa gemuk 'sikit' jee, ada gak isi buat alas tangan mantul mantul, dari kurus sekeping, nak mantul pun tak bole, silap duduk atas tangan patah terkehel hahahaa ..






P/S: Tapi i tak suka la Abam Bochik tu kata i 'Gemuk is awesome'..huhuhu lagi jadi tak kurus di buatnya.. :p


Thursday, September 17, 2015

RESEPI MAGGI KETAM ROYALE

BY Sis Lin IN No comments

Assalamualaikum wbt..


Sehari ke sehari aku nak makan megi ketam yang berdekatan dengan rumah aku ni, tapi ada je halangannya. Kebetulan pulak ada kawan baru makan kat sana, katanyaa laaaah, harga agak mahal dan rasa kurang pada tekak dia, ermmm..Ok aku tak nak komen apa apa sebab aku sendiri tak rasa lagi. Jadi nak di pendekkan entri aku ni, incik suami ke pasar ada membeli ketam, besar besar ketamnya. Dan dengan tiba tiba idea datang nak buat megi ketam, lagi pulak ada pulak stok maggi royale korea tu kat rumah, so apalagi projek berjalan dengan lancar hehehehe...




Bahan bahannya..
(Hidangan untuk 2 orang)

- Semestinya laa ketam.
- Maggi. (tak kisahlah maggi apa brand pun, janji maggi.) Aku guna yang ni kunun ala ala Korea ..
- Selabu bawang besar
- Seulas bawang putih
- Sayur sayuran. (ikut suka korang la nak guna sayur apa)
- Udang. (Pun ikut suka korang nak letak ke tak)
- Lada merah atau cili hjau.
- Air secukupnya.



Cara caranya..

- Rebus masakkan maggi tu dulu dan toskan. Ketepikan.
- Rebus udang atau sayur yang agak lambat lembutnya.
- Hiris bawang besar dan putih juga lada. Kemudian tumiskan hingga wangi dalam kuali.
- Setelah itu masukkan air secukupnya. Dan masukkan perencah maggi yang dalam bungkusan maggi tu dan masukkan juga ketam kedalamnya.
- Masak mendidih hingga ketam masak.
- Bila ketam dah masak, Masukkan mee yang dah di rebus tadi ke dalam kuali beserta udang dan sayur sayur, kacau kacau sebentar.
- Dan tutup api, sediakan magkuk hidangan, angkat mee dahulu ke dalam mangkuk dan kemudian angkat ketam tu dan tuangkan kuah megi tu dalam mangkuk.
- Hiaslah ikut suka korang.
Dah siap makanlah sampai kenyang..hehehe
Sonang je kann...






P/S: Maggi Royale Korean Spicy ni memang sedap meenya. Memang agak mahal sebungkus tu, tapi berbaloi kesedapannya hehehe

Thursday, September 10, 2015

SAHABAT DALAM TUBUH - MAWI & FILSUF

BY Sis Lin IN , 1 comment

Assalamualaikum wbt ..


LIRIK LAGU SAHABAT DALAM TUBUH - MAWI &  FILSUF


Sahabat siapa yang bergelar sahabat
Yang di depan kita hanyalah sebagai syarat
Sahabat siapa yang sebenar sahabat
Sukar nak dicari payah juga nak mendapat

Satu jiwa dalam tubuh yang berbeza

Ya cinta, ya nyawa
Ya rindu, ya kalbu

Siapakah kita di dalam kita

Kamu adalah aku tapi aku bukanlah kamu
Kamu menjadi aku yang sebenar-benarnya aku
Kita sentiasa bersama tapi tidak pernah bersua
Kamu selalu di sisi aku yang selalu mencari

Siapakah kita di dalam kita
Siapakah kita di dalam kita
Cubalah kita pejamkan mata
Adakah kita sudah bersedia

Siapakah kita di dalam kita
Cubalah kita pejamkan mata
Tinggalkanlah sejenak dunia

Siapakah kita di dalam kita
Cubalah kita pejamkan mata
Sambil kita bertanya
Siapalah kita di dalam kita

Orang Arab balik Arab berjubah labuh
Teman jauh jangan harap cari sabahat dalam tubuh
Orang Arab balik Arab berjubah labuh
Teman jauh jangan harap cari sabahat dalam tubuh

Siapakah kita di dalam kita
Siapakah kita di dalam kita

Kamu adalah aku, aku bukanlah kamu
Kamu menjadi aku yang sebenarnya aku

Dia yang dapat merasa apa yang kita rasa
Apabila kita sedih apabila kita duka
Apabila kita pilu apabila kita hiba
Tapi pernahkah kita bertanya kepada dia
Setiap hari pabila kita sedang mencerminkan diri ini
Apa khabar kamu apa khabar hati
Apa khabar jiwa dan seluruh tubuh ini
Jikalau masih ada yang belum faham dan mengerti
Mawi marilah kita bicara dari dalam hati ke hati

Ya cinta, ya nyawa
Ya rindu, ya kalbu

Dapatkah aku terima dengan hati yang terbuka
Andai sudah sampai waktu Kau berada di depanku
Mungkin di kiri kananku mungkin di depan belakangku
Mungkinkah aku bersyukur ataupun menunduk malu

Orang Arab balik Arab berjubah labuh
Teman jauh jangan harap cari sabahat dalam tubuh
Orang Arab balik Arab berjubah labuh
Teman jauh jangan harap cari sabahat dalam tubuh

Siapakah kita di dalam kita









P/S: Tiap kali hantar anak sekolah pagi mesti terdengar lagu ni di ikim ke hotfm ke, sungguh menyentuh hati walaupun rentak dia agak hentak kaki sikit hehehehe


Wednesday, September 09, 2015

JAPANESE TEA VILLAGE @BUKIT TINGGI

BY Sis Lin IN , , , , No comments

Assalamualaikum wbt..


Okay bersambung dari entri percutian aku ke Bukit Tinggi sebelum sebelum ni, ini sambungan selepas aku naik ke atas Colmar Tropicale tu. Selepas korang turun keluar dari Colmar tu, waktu nak turun ke bawah, korang akan melalui dua simpang, simpang ke kiri untuk turun ke bawah dan simpang ke kanan tu ada signboard ke Japanese Tea Village. Sebelum ke Japanese Tea Village tu, tepi tu korang nampak ada satu tempat untuk beriadah lasak gak, memanah dan flying jump tu, ntah apa kebenda namanya tu ntah..hahahaha
Tapi masa kitaorang sampai tu, dah tak bole masuk, maybe ada waktunya kot, so kalau korang nak kena datang awal sikit ye. Ok lepas korang belok ke kanan tu, korang terus naik ke atas, sampai la jumpa simpang masuk ke Japanese Tea Village tu. Kereta semua parking bawah. Yang bestnya ingatkan tempatnya situ situ ajalah kan, sekali hahahaha sila tarik napassss dalam dalam hahahah...




Haaa tu diaaa, korang kena naik tangga berlapis lapis tu haaa hahahahaha..Senak weii, nak taknak dah sampai naik aje le, ayuh kitaaa !!




Ha ni pemandangan dari atas, tu baru sampai setengah tangga dari gambar atas tu, hahaha semputt dah hahaha. Patut aku nampak makcik mak cik ramai duk tepi tepi tu, agak tak larat nak daki tangga tu..huhuhu




Lepas dah habis naik tangga tu, haaa berjalan naik pulak ke atas, perghh memang terbakar lemak lemak semua, nasib baik juga cuaca sejuk berangin, tak le keluar peluh bacin.hehehe




Haa dah nampak dah, nak sampai dah, pheww legaaaa.. Dari tangga pastu berjalan pulak, baru le sampai atas nuu...agak rumah Jepun kat Jepun sana tinggi tinggi gini ke haaa ???




Yeay sudah sampai, tengok tu kat atas tu 3500 tingginya dari aras laut, punyalah tnggi kann..
Apaa ?? Belum sampai lagii ?? Naik bukit pulak keee..erkkkkk




INgatkan dah sampai dah ke, rupanya kena naik lagi atas, tu nampak tu lorong tu, haaa kena lalu situ naik bukit baru sampai ke kampung Jepun tu, waduh cobaannn...




Tapi kan, nasib baik juga, sepanjang masuk dalam ni, sambil naik bukit tu, pemandangan hijau dia sangat cantik, ada kolam ikan dan taman taman bunga dan suasananya nyaman sangat, hilang penat segalaaa....




Haa jadi le tepek sekeping sini hahahaha
Hait hait ! Hahahaha naik atas punya tnggi nak pakai kimono je, kata hubby kakakakaah !! Memang lawak leee..tapi takpe, puashati !!
Sampai atas nu, ada satu rumah kecil di mana korang bole sewa baju kimono tu dengan harga rm20 selama 20minit. Nanti dia pakaikan bajunya dan korang bole amik gambo sekitar situ, dan juga dalam rumahnya.. Ermm aku rasa macam tak sampai 20 minit pakai, aunty tu sombong gileee...macam lipas kudung tolong amikkan gambo, eeeee 
*takyah nak gelak sangat tengok aku yang montel sihat tu yee hahahahaha




Memang takde apa yang nak di ronda ronda atas tu, cuma rumah kecil gitu, dan pokok pokok, batu batu dan juga air air kolam hahahaha..So feeling syok sendoro amik gambo sudah le..hihihik
Okay settle dah, moh le kita balik ye, kita duduk sat hilangkan penat, yang ayahnya sibuk le melayan anak dara tu amikkan gambo hahaha layan kan ajeee...
Berbaloi ?? Ermm bagi aku setakat nak jalan jalan naik atas tu, bergambar gambar, ok la, lepas ni takyah sewa pakai kimono tu, bazir jee, dah tu sombong plak aunty tu...grrrrrr ...
Lepas kitaorang keluar dari situ, terus kitaorang balik hotel, dah petang, memasing nak terjun kolam mandi plak, hehehe so tunggu laa next entri pulak ye..
Daaa..cau !


Located 3,500 feet above sea level, the Japanese Village is the first of its kind outside Japan. The garden was designed by renowned Japanese architect, Kaio Ariizumi and built by a team of 22 skilled craftsmen from Japan. A tranquil and relaxing retreat, this garden is enclosed within a lush tropical rainforest and features attractions such as Japanese Tea House, Tatami Spa, Botanical Garden, Ryo Zan Tei Japanese Restaurant and Ume Tatami Suite. Guest can choose to participate in the Tea Ceremony (4 sessions daily) where one will learn a little more about the Japanese culture or to rent a kimono for a picture or two.
Kimono Rental
Japanese Tea Ceremony Hours: Daily 11am until 4.30pm
km 48, Persimpangan Bertingkat Lebuhraya Karak, Colmar Tropicale, Bukit Tinggi, 28750 Bentong, Pahang, 28750, Malaysia
Phone:+60 9-288 8888






P/S: Jejak sekali jadi la, jangan tidak katanya kan...tapi enjoyyyy!!!


Saturday, September 05, 2015

GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN

BY Sis Lin IN No comments

Assalamualaikum wbt...


Alhamdulilah akhirnya dapat juga masakkan untuk diri sendiri dan makan puas puas hingga licin periuk hehehe..
Memang nak kata peberet tu jugalah gulai tempoyak ni, tambah tambah lagi ikan patin tu, jarang sangatlah membelinya kat pasar kalau tak beriya. Tapi sejak dua menjak ni, tekak ni asyik laa terasa terasa nak makannya, sampaikan ngikut incik suami ke PD sana pun duk mencari gulai tempoyak. Tapi kalau mana mana singgah makan lunch, kalau ada patin tempoyak ni, memang ini menu utama Lin serbu, hehehe tak tau kenapa, memang menggila sikit kalau nampak ...
Nak jadi cerita, mimpi apa ntah incik suami ke pasar bole belikan Lin sekor ikan patin ni, fresh lagi, dah siap bersih di nyiangkan dah. Apalagi suka tak terkata le, dan mulalah misi mencari tempoyak heheh.
Nasib bak juga dalam Geng Setaman tu ada seorang tu ada menyimpan tempoyak, alhamdulilah dapatlah merasa nak masak Gulai Tempoyak Ikan Patin..




Ok ini dia bahan utamanya.
*Ikut resepi aku la ye, ada tu aku tambah tambah sikit..

- Seekor ikan patin
- 2/3 sudu tempyak (lagi banyak lagi sedap)
- 10 batang cili padi merah (nak pedas tambah lagi)
- Segenggam daum kesum
- Sebiji bawang besar (ada orang tak letak, tapi aku letak nakkan rasa manisnya sikit kuah tu)
- 2 bijik bawang putih (Pun ada orang tak letak, tapi aku letak untuk tambah perasa dalam kuah)
- Secubit belacan
- 2 keping asam keping.
-Air (untuk kuahnya)
- Garam dan serbuk perasa
*Ikan tu korang cuci dengan asam jawa dan garam, lumur dan biarkan sekejap, pastu cuci, untuk hilangkan hanyir ikan.




Cara caranya..

- Belender halus tempoyak, cili padi, bawang besar, bawang putih dan belacan.
- Masukkan ikan patin yang telah di cuci tadi kedalam periuk.
- Tuangkan bahan blender tu ke dalam periuk, dan masukkan asam keping juga daun kesum dan masukkan air (air agak agak korang ye, jangan terlalu banyak air, nanti cair pulak gulai tu)
- Masukkan garam dan serbuk perasa dan didihkan atas api sederhana.
- Jangan terlalu kacau ikannya, takut hancur.
- Mendidih saja, bau pun dah semerbak satu rumah, tutup api dan hidangkan..
*kompom makan tak toleh kanan kiri hehehe




Tadaaa...Gulai Tempoyak Ikan Patin versi aku..heheh
PUas makan seperiuk ! Kalau makan kedai, mahal juga sekeping tu tau...
Dah pandai masak ni, lepas ni bole masak lagi, cuma nak cari tempoyak tu kemain susah huhuhu..
Ok selamat mencuba ye korang !..

Kalau nak cuba versi Gulai Tempoyak lain bole try menu istimewa dari Mat Gebu ni.







P/S: Lepas ni beli durian buat tempoyak simpan stok setahun hahahaha


Friday, September 04, 2015

COLMAR TROPICALE @BUKIT TINGGI

BY Sis Lin IN , , , , , No comments

Assalamualaikum wbt...


Okay bersambung dari entri aku sebelum ni, tempat yang menjadi tumpuan dan salah satu impian aku nak jejak adalah di sini Colmar Tropicale. Walaupun tak dapat tidor di atas sana, tapi puashati juga dapat naik ke atas sana akhirnya. Orang memang ramai tapi alhamdulilah perjalanan kami semuanya dipermudahkan.
Dari Berjaya Hills tempat aku menginap tu memang tak jauh nak naik ke atas tu, cuma jalannya agak berselekoh selekoh, kalau mana yang mabuk memang le mabuk muntah ijo hehehe.




Pass masuk ke dalam tu adalah rm13, tapi sebab aku check in di Bukit Tinggi so dapat free 4 tiket free, just tambah lagi 1 tiket, 1 bilik dapat 2 tiket free. Jangan berkira sangat, rm13 tu berbaloi dengan pemandangan dan suasana kat atas tu, macam macam ada, puashati !




Kalau dah sampai sana, di sediakan tempat parking khas bagi pengunjung, yang menginap kat situ di sediakan tempat khas lain juga. So korang jangan bimbang. Gambar atas ni adalah bangunan tempat parking kereta. Banyak tempat parkingnya, sampai ke atas nu, parking free dah termasuk sekali dengan bayaran tiket rm13 tu yer.




Yehaaaa akhirnyaa sampai jejak juga aku ke sini. INi adalah pintu masuk depan Colmar tu, kalau korang pandai tangkap gambo, mesti lagi cantik hasilnya. Baguskan aku, tak de la sangat nak mimpi ke luar negara tu, dapat ke sini pun dah ala ala macam kat luar negara ko. Cuaca nampak panas memang tapi berangin sejuk je udara, so takde la ketiak tu berpeluh bacin hehehehe...
i excited u !




Haa nampak tu, itu menunjukkan bukti yang aku dah sampai sini, dan itulah masa dan waktunya aku jejak situ. Nak tempek gambo aku tapi aaa takyah le kang meluat lak nengok hahahahaha 




Suasana dan kedaan sekeliling di dalam sana. Yang rumah rumah tu semua tu adalah hotel. Bestkan kalau dapat menginap dalam ni, siap ada show dan persembahan pemuzik jalanan lagi. Kedai makan pun banyak kat sana. Harga berpatutan dan standard le dengan keadaannya. Tempat untuk anak anak main game ke dan tonton theater 6D pun ado. 




Memasing memang kelaparan sebab hanya makan sarapan pagi saja dari rumah dan terus ke sini so memang le laparkan. Rata rata kedai makan sana semuanya adalah western tapi ada satu kedai tu jual pelbagai aneka mee tapi terletak di hujung sana, sebab tu kurang sikit yang makan situ, sebab suasana suram sikit, beza dengan kedai yang aku makan ni, meriah ko, sebelah pentas show, so sambil makan sambil boleh dengar persembahan. Cuma kalau time ramai orang, korang kenalah bersabar tunggu tempat kosong yer. Kalau servis takde masaalah, tiptop! Harga menunya agak sama semua kedai, dalam rm26-48 satu set. Aku n family makan set yang rm26 tu, ala ala western tapi sedap bole laa...Kalau korang rasa mahal, makan le kenyang kenyang dulu yer..hehehe
*Aku lupa plak nama kedai ni hahaha tapi betul betul sebelah pentas tu.




Di sebelah luar sana pulak ada taman tasek yang tempatkan burung bangau *ke angsa ek* gitulaaaa...JInak, korang bole pegang dan usap usap dia cuma tak bole bagi makan saja yer,.hehehe
*Abaikan si montel anak dara aku tu hahaha




Bagi korang yang tak pernah datang, bagi aku sesuailah kalau nak bawak family cuti cuti Malaysia ke sini, walaupun hanya nampak rumah gitu gitu je, tapi cukup cantik feel ala kat begara omputih gitu. Setakat nak bawak bercuti tu, ok la sangattt..Nanti dah keluar dari Colmar tu ada perkampungan Jepun pula..haaa yang tu nanti aku cite next entri okay!
So cau duluu..daaaa


Berjaya Hills Resort is a hill resort in Bukit Tinggi, Pahang, Malaysia near the Genting Highlands. It is known for its French-themed village, Colmar Tropicale. 
Address: KM 48 Persimpangan Bertingkat, Lebuhraya Karak, Bukit Tinggi, 28750 Bentong, Pahang, Malaysia
Phone: +60 9-288 8890







P/S: Yang selalu bercuti ke luar negara tu nak tanya juga, dah sampai sini ke ? This is Malaysia okay!! hahahahaha


Wednesday, September 02, 2015

ANIMAL PARK @BUKIT TINGGI

BY Sis Lin IN , , , No comments

Assalamualaikum wbt...


Okay antara tempat menarik yang boleh korang pergi kalau ke Bukit Tinggi iailah Animal Park. Tempatnya terletak tak jauh dari Berjaya Hills tu. Kalau korang drive menuju ke atas tu korang mesti jumpa punya Animal Park ni. Macam aku dah alang alang stay kat Berjaya Hills tu so tak lepaskan peluang la singgah, lagipun anak dara aku tu yang beriya sangat mengajak tengok rabbit.
Masa aku sampai ramai juga pengunjung kat situ, warga tempatan juga pelancong dari luar. Keluasan tempat tu tak la besar mana, tapi nampak meriah kalau nampak dari luar, lebih lebih lagi kalau turun dari bukit Berjaya Hills tu, canik sangat pemandangannya.



Yuran masuk ke dalam tu tak la mahal beno, cuma rm4 untuk dewasa dan juga rm4 untuk kanak kanak.
Harga mampu bayar katanya. Dan berbaloi le dengan apa yang kita.
Kat dalam tu pun semua binatang lepas bebas, ada beberapa ekor je yang dikurung dalam kandang, tapi still bole lihat dari dekat.
Yang aku nampak dan tahu nak sebut, ada arnab, rusa, ayam, dan juga keldai *eh betul ke keldai? erkkkkkk




Ini rusa kan ? Betul ke rusa ?? Punyalah lawak aku cakap dengan anak aku unta !! hahahahaha tak ke jadi bahan lawak tak pasal pasal kena gelak dek anak anak..hahahahahhahaa adeiiii Mak konpius okay! 
Korang nampak kan, binatang situ memang lepas bebas, bole dekat dekat dan bole pegang pegang kalau korang berani hehehe...




Aku pun nak juga selfie gan dia ni. Hehehe sporting gile ko binatang ni, aku datang je nak bergambo, terus yang lain lain pun duk lepak nak menumpang sekaki hahahahahaha 




Haa yang ni pulak taman arnabnya. Bersebelah dengan rusa tadi tu. Sama juga macam binatang lain, arnab arnab kat situ semua bebas berlari, memasing buat hal sendiri. Agaknya masa time aku datang mungkin time arnab ni untuk tido, sebab rata rata semuanya duk lepak duk celah celah membuta. Ada yang beberapa ekor je la duk lari sana sini. Korang nak jalan pun kena hati hati takut kang terpijak lak arnab tu. Kalau korang nak pegang bole, cuma kena hati hati. Ada cara dan syarat untuk dekat dan pegang arnab tu, bukan main tarik telinga dan bulu dia je, sian tauu!!




Cute gileee geram aku !!!
ADa lagi binatang lain tapi tak sempat amik gambo, ayam dalam reban, itik pun ada, ada satu lagi jenis binatang tu aku tak tau le namanya, badan dia cantik, macam rusa gak tapi bukan rusa, ntah lee, nak kena bukak kamus ni, nak tengok apa la namanya hahahahahhaa...
Korang jangan gelakkan aku okay! hahahahaha..
Ok tu je nak update hari ini, apa apa pun kalau korang ke Bukit Tinggi singgah le ke sini, ok sangat setakat nak bawak anak anak. Ada juga mini cafe kat situ, jual makanan goreng goreng. harga aku tak survey pulak, sebab tak duduk minum kat situ. Padahal memang memasing kebulur, tapi sebab hanya ada goreng goreng aje, so kitaorang bertahan lapar dulu hehehe nak cari nasi nasi nasi ! heheheh
Ok sambung lagi nanti okay...Cau...







P/S: Bau ? Dah nama pun macam mini zoo, ada ke najis tak bau ? ermmmm 


Tuesday, September 01, 2015

BERJAYA HILLS @BUKIT TNGGI

BY Sis Lin IN , , , , , No comments

Assalamualaikum wbt...


Salam kemerdekaan yang ke-58 buat semua pembaca. 
*Kita doa dan  mohon hajat sendiri dalam hati aje la ye untuk negara kita Malaysia, nak cakap komen lebih kang terlalu sensitif sekarang.
Dan juga selamat menjalankan tugas buat semua yang dah mula bekerja setelah 3 hari bercuti, tapi aku cuti 4 hari hahahaha *Ahad anak monteng, syyhhh :p
Ok lah harini update nak cerita di sini pasal percutian aku & family juga di temani seorang teman baikku, Retna ke Bukit Tinggi. Percutian yang tidak di rancang, tetiba hangin mood incik hubby nak bawak bercuti, apalagi ambik kesempatan le ajak pi tempat yang belum pernah aku dan family pergi, iaitu Bukit Tinggi.
Ikutkan nak stay kat Colmar Tropicale tu, betul betul di tempat peranginan Bukit Tinggi tu, tapi semua full house ko, maklumlah cuti panjang kan, memasing dah book awal awal, yang aku ni last minit baru nak book cari hotel, nasib baik juga Retna survey dapatlah kat Berjaya Hills Golf Resort ni.
Hari Khamis kita dah book 2 bilik untuk Sabtu & Ahad. Harga ok la, mahal sikit ebab ada charge tambahan weekend kan tapi free brekfes dan juga free entrance tiket masuk ke Colmar tu.



Aku bertolak dari Jb hari Jumaat malam, dan terus stay semalam di rumah Retna. So pepagi esoknya lepas sarapan kitaorang dah gerak ke sana. Bimbang juga takut jalan jem tapi alhamdulilah perjalanan lancar sangat cuma jem perlahan si tol Gombak tu. Aku yang memandu so tak la rasa stress takde jem. 
Dari Gombak tu terus lalu Genting Sempah terowong tu, dan akan lalu exit Genting Highlands juga Janda Baik dan terus lagi menuju ke Karak Kuantan highway, dari situ nanti nampak exit masuk ke Bukit Tinggi. 
Biasalah dah nama pun bukit kan, so gear tu memang rendah le naik bukit, pemanduan kena hati hati sebab berselisih dengan kereta yang turun dari atas. Selekoh pun agak tajam. Dan mata kena awas lihat signboard yang menunjuk arah ke Berjaya Hills tu. Kecik beno signboardnya erkkk




Akhirnya sampai juga di sana. Dari luar hotel memang suasana di kelilingi padang golf hehehe. 
Tapi tempatnya aman damai dan berangin sepoi sepoi hehehe.
Masa untuk check in ! nasib baiklah kitaorang dah booking sebab sampai kaunter receptionist kata dah full hehehe. Dan nasib juga kitaorang booking tu masuk list, kitaorang booking call je. 
Selesai urusan check in jom kita cari bilik.
Bilik kitaorang berada di tingkat bawah. Biasa bilik atas, ni bilik bawah hehehe




Taraaa not bad okay, sangat ok. 
Yang ni aku amik Deluxe Room. 2 single bed (besar juga macam queen), free brekfes dan free tiket entrance masuk Colmar. Suasana bilik ni macam deko ala rumah lama ingris, semua bertema kayu jenis gelap tu. *aku pun tak reti nak explain hehehe
Harga weekend rm285 per room termasuk gst dan tax juga tambahan hari minggu. 
Ok x ? Bolee laaaa.. :)
**Sebelah katil kanan kiri tu ada sebuah lemari besar 2 pintu, sori lupa nak tangkap gambo.




Meja makeup dan juga kabinet, tv pun ada channel astro pilihan tersedia. Juga dalam lemari tu ada peti ais.
Termasuk kelengkapan teh kopi gula dan cerek air.



Tandas dan bilik mandinya juga keluasan agak besar, siap ada tab mandi, itu memang aku shuke, syok berendam hehehehe mandi buih hehehe. 
Semua kelengkapan mandi juga tersedia termasuk cermin untuk bercukur, hair dryer dan juga air panas dan air sejuk di sinki dan bilik mandi. *sebelah kanan tu ada 2 sinki tersedia. 




Indahnya ciptaan Allah. Buka sliding door terus di sajikan dengan suasana sejuk mata memandang. Kolam renang betul betul sebelah bilik kitaorang. Tak susah le nak terjun bila bila masa je hehehe..
Kolamnya di buka dari jam 7am hngga ke 11malam.
Yang ini kolam untuk dewasa, boya mandi juga tersedia secara percuma.




Dan yang ni kolam untuk kanak kanak. Bersebelah dengan kolam dewasa. Time petang ramai budak budak juga mak pak budak mandi dan lepak, aku tak kesempatan nak mandi sebab airnya sejuk macam ais kata incik suami gan anak bujang aku, bukannya apa, aku takut demam pulak, kang ada esoknya tak berjalan kang huhuhu ..
Main celup celup kaki udah le hehehhe

Lain lain juga tersedia tempat beriadah. Tersedia satu bangunan Berjaya Hills Sport Club. Dalam tu ada tempat main bowling, snooker, gym, pingpong, tennis, badminton juga dewan untuk family day. Memang sangat best woo. KItaorang sempat le melayan gym dan juga snooker. Lain lain semua full sebab kebetulan ada family day di situ. Setiap sukan ada bayaran tersendiri kecuali gym (free).
So itu saja dulu, nanti aku sambung balik cerita aktiviti kami seterusnya okay!







P/S: Mood ngajin datang nak update hehehehe ...*Just Sharing ok !!