Tuesday, January 17, 2017

WANITA TERAKHIR - FATTAH AMIN

BY Sis Lin IN , 7 comments

Assalamualaikum wbt..


Menjelang hari-hari bahagia kita
Ku bayang wajah indahmu bersamaku
Di sisiku kau ukir senyum manismu
Kau masih belum milikku lagi

Sambutlah cintaku duhai sayang
Cinta kita untuk selamanya
Biarku sentuh hatimu ini
Sendiri

Selamat malam Wanita Terakhir
Tak mungkin ku kan temu seindah ini
Sampai bila ku harus menanti
Untuk kau menjadi milikku

Oh... sayang
Sungguh sempurna
Tiada lain ku mahu

Sambutlah cintaku duhai sayang
Cinta kita untuk selamanya
Biarku sentuh hatimu ini
Sendiri

Dan aku renangi lautan sepi
Menukil kembali bayangmu di sini
Dalam pelukanku selamanya

Sambutlah cintaku duhai sayang
Cinta kita untuk selamanya
Biarku sentuh hatimu ini
Sendiri

Terimalah cinta ku kekasihku
Ku impi bersamamu hingga ke syurga
Biar kita bahagia untuk selamanya
Abadi

Sambutlah cintaku duhai sayang
Cinta kita untuk selamanya
Biarku sentuh hatimu ini
Sendiri

Selamat malam Wanita Terakhir
Tak mungkin ku kan temu seindah ini
Sampai bila harus ku menanti
Untuk kau menjadi milikku








P/S: Alaaa sweetnya suara Abam Patah ni hehehe. Korang ngase lagu untuk siapa ni hehehe 



Thursday, January 12, 2017

KLUANG RAILCOFFEE

BY Sis Lin IN , 5 comments

Assalamualakum wbt..


Yee akhirnya jejak juga aku kesini, korang dah sampai ? 
Ye la bukan apa, sebab sebelum ni asyik la nengok kawan pergi dan upload gambo aje, pastu tertanya-tanya apa laa yang best sangat kat situ. Tapi bila dah sampai dan merasainya sendiri, barulah tahu kenapa orang suka kesitu dan sanggup beratur dan tunggu lama semata nak minum dan makan kat situ..
Sebenarnya kebetulan aku ke Kluang masa Krismas tahun lepas, tu pun sebab nak melawat kawan Laki aku yang wife dia baru bersalin, so dari Jb aku dan kawan Laki aku, terus gerak ke sana dan stay di Hotel Imperial, sebab kitaorang sampai pun dah petang, so esok pagi baru ke rumah kawan Laki aku tu. Pusing-pusing juga cari hotel, akhirnya dapat betul-betul di tengah bandar, memang tengah bandar dan dekat sangat dengan Kluang Rail ni. 



Pagi esoknya kitaorang terus checkout dan terus ke Kluang RailCoffee untuk bersarapan di situ, dah alang-alang sampai kan, nak gak mencubanya. KItaorang sampai aje, kuss semangat punyalah ramai orang, sampai full tempat duduk, tu pun ada yang sampai menunggu depan meja. Sama juga dengan kitaorang, tabah dan sabar menunggu, alang-alang seluk pekasam, biar sampai dapat tempat duduk hahahaha. 



Setelah hampir setangah jam menunggu, akhirnya dapat juga tempat duduk, kena sabar ye. Dalam pada aku menunggu tu, aku perhatikan gak konsep kedai dia, dan juga servis dia. Kedai dia berkonsepkan kedai dahulu kala, kayu semua, kalau korang tengok kedai dulu-dulu, haa macam tu le konsepnya. Kedainya pulak memang betul-betul stesen keretapi Kluang ye, so kalau korang dari Jb naik keretapi memang akan berhenti kat sini, sebab tu ramai gak kawan-kawan aku saje berjalan bawak anak-anak naik keretapi ke Kluang, sebabnya memang stop ditengah bandar Kluang, jadi tak susah nak cari makan ke atau nak gerak ke sana sini.
Servis dia pun tip top, korang duduk je terus derang datang amik order, pastu sekejap tu sampai dah order, walaupun ramai pelanggan tapi cepat dan mesra alam .



Menu dia ada macam-macam, tapi dalam pemerhatian aku, ramai orang order roti kaya tu haa, sebabnya kaya tu homemade buat sendiri dengarnya, memang sedap ko, patut aku nengok ada yang order penuh satu meja, macam aku ni pestime, so cuba aje le satu, sekali ermm tak cukup pulak..huhuhu. Nanti korang order lebih ok, kang tak cukup macam aku hehehe.
Menu lain ada mee sup, mee hoon bungkus dan nasi lemak bungkus, dan ada satu lagi jenis roti bakar, yang tu aku tak cuba. 
Disebabkan godaan dan cobaan melihat kepekatan air kopiO, makanya aku pun TERorder segelas, padahal aku sedang dalam proses cabaran tidak minum air manis tu, tapi pada hari itu aku minum segelas huhuhu. Sedap bak hang !!! pekat likat, dan ummphh!! Puashati sangat-sangat menunggu, berbaloi hehehe.
So korang yang belum sampai, silalah, nampak macam biasa tapi sebenarnya memang luar biasa. 
Nanti ada rezki aku nak pergi lagi, nak order roti bebanyak dan air kopiO bergelas-gelas hahahaha .
Sapa nak ikut ? Jom naik keretapi yokk hehhehe..






P/S: Tempat makan viral, kalau sendiri tak mencuba, memang ko tau komplen je, dah cuba, baru ko tau kehebatannya.. :)


Wednesday, January 11, 2017

SAKTHI FITNESS CENTRE (GYM WANITA)

BY Sis Lin IN , , , , No comments

Assalamualaikum wbt..

Selamat pagi semua. apa kabar ? Sudah sarapan ?
Alhamdulilah moga harini semuanya sihat-sihat ceria dan bahagia selalu ye.
Pagi ni aku nak share salah satu aktiviti aku sekarang, kalau takde kelas aeronik aku akan ke Gym Sakthi Fitness Centre (SFC) di Masai, tak berapa jauh dengan area uma aku, dan menjawab soalan kawan-kawan yang bertanya bila aku up gambo di Gym tu 'Eh kosong je, takde orang ke', yee memang kosong sebab Gym yang aku pergi ni dia berasingan dengan lelaki, perempuan bawah (tingkat 2), lelaki di atas (tingkat 3), so hanya perempuan sahaja dan bila time hari bekerja atau malam, memang kosong.
Ye la kan, biasa perempuan ni surirumah, takut sibuk urus anak kecil ke so tak semua ke Gym, atau ada yang bekerja, so derang datang hari Sabtu Ahad, aku pulak Sabtu Ahad tak ke Gym, lebih kepada settlekan rumah dan juga layan Laki hehehehe. 

Sebelum ni memang aku susah nak ke Gym, di sebabkan Gym tu bercampur dengan Lelaki & Perempuan, so Laki kurang nak bagi keizinan nak bagi pergi, tapi bila tahu Gym SFC ni berasingan Lelaki & Perempuan, Laki terus bagi izin, alhamdulilah. Memang selesa nak buat apa pun kat situ, sebab semua perempuan, tu pun kadang bila aku datang, hanya aku dan kawan aku,Suraya aje kat situ, dah macam itu Gym kami yang punya hahaha.
Harga macam biasa la, sama macam Gym lain-lain juga, walk in rm8-10, kalau daftar ahli sebulan rm70 + kelas Zumba lagi. Tapi sebab aku ada kelas aerobik malam setiap Isnin, Selasa, Khamis & Jumaat, so aku tak le daftar ahli, datang walk in aje. Biasa hari takde aerobik aku gan kawan aku pergi Gym. Sebab aku ke Gym waktu malam .



So lepas ni perempuan yang nak pergi Gym jangan risau ye, jom ke Sakthi Fitness Centre ni, ada Gym khas untuk wanita sahaja . Badan sihat kita dapat juga aurat terpelihara.

Sakthi Fitness Centre (Masai) - sebelah restoran habib/bank rakyat.
No. 41-03, Jalan Suria 3, Bandar Baru Seri Alam,
Masai, Johor, Malaysia
Waktu Operasi :- 8.30Pagi sampai 11.00malam setiap hari.
Hanya akan tutup pada cuti umum.
Tingkat 2 - Wanita
Tingkat 3 - Lelaki
Tngkat 1 (ada kedai spa & urutan tradisional)

Apa Kelebihan gym SFC?
1) Kami memiliki gym berasingan untuk lelaki dan wanita. Maka, kaum wanita boleh bersenam di tempat sungguh feminin lagi selesa dengan alat-alat khas untuk wanita. Ada setengah wanita bersemangat tapi rasa malu untuk bersenam depan lelaki. Tetapi sekarang segalanya mudah dengan Sakthi Fitness Centre, jadi anda boleh berpeluh tanpa sebarang gangguan dan kebimbangan.

2) Keluasan Gym yang besar dengan kelengkapan penuh dengan peralatan gym untuk kaum wanita dan lelaki. Maka, tidak perlu berebut - rebut dan tunggu giliran untuk bersenam.

3) Harga Walk-in dan member yang murah. Boleh bandingkan harga dengan gym lain.
Untuk info lebih sila layari facebook sakthi fitness centre atau kunjungi gym kami. Kita sedia untuk memberi perkhidmatan yang terbaik.
Terima Kasih.

LIke Page Fb kami: Sakhti Fitness Centre 







P/S: Hidup gaya sihat, kalau kurus tu bonus la buat aku hehehe 'dongibab kipidab' hehehe


Tuesday, January 10, 2017

KRIM BUANG TAHI LALAT (LMC)

BY Sis Lin IN No comments

Assalamualaikum wbt.


KRIM AJAIB!!! 
BUANG KUTIL, KETUAT, TAHI LALAT TANPA RASA SAKIT
.
Anda runsing dengan kutil dan tahi lalat di muka ?
Kurang keyakinan diri ?
Asik kena perli ?
Tiada bajet buat treatment laser atau pembedahan ?

Kini anda tak perlu risau lagi, semuanya dapat kami selesaikan.
Buang semua ini dalam masa 7 hari saja ! 
Ya 7 HARI !
DI JAMIN MEMANG BERKESAN dan PANTAS.
TIADA KESAN SAMPINGAN !!
Selamat dan selesa digunakan

Fungsi Utama Lotus Mole Cream (LMC)  :
Tahi Lalat
Kutil
Ketutat
Pundi Minyak
Minyak Kolestrol

Selamat dan selesa digunakan kerana :
Kandungan vitamin E yang tinggi
100% Herba terpilih
Selamat digunakan
Organic produk dengan kelulusan KKM




LOTUS MOLE CREAM SELAMAT KERANA :
100% Herba
Selamat digunakan
Home made & Organic



1 botol isipadu 10gram, bole guna seisi keluarga
RM67 sm RM70 TERMASUK pos
Dapatkan bebas risiko selama 14 hari.

Untuk dapatkannya dan ingin tahu lebih lanjut lagi, anda bole hubungi Puan Sue.
No HP: 0197209951
atau boleh Like di page FB : Lotus Mole Cream JB 
Di InstaGram follow : Moleremoval_no1 




Beribu-ribu testimoni bole anda tengok kat Page Fb dan juga di InstaGram tu. 
Jangan malu jangan segan . whatsapp untuk pertanyaan yer .






P/S: Parut ? Jangan risau ada krim vitamenE untuk hilangkan parut tu. Kan dah kata wahtsapp le Puan Sue tu bertanya. Tanya aje apa soalan, nanti Puan Sue tu jawab.


Monday, January 09, 2017

AMALAN GAYA HIDUP SIHAT

BY Sis Lin IN 2 comments

Assalamualaikum wbt..

Tidak dinafikan semakin ramai rakyat Malaysia yang mula sedar akan kepentingan menjalani hidup sihat. Namun, masih terdapat antara kita yang tidak mengambil hal ini sebagai suatu yang penting. 
Harus kita sedar bahawa kesihatan adalah jaminan untuk hidup yang lebih sejahtera. Dan untuk mencapai tahap kesihatan yang terbaik, gaya hidup sihat merupakan satu daripada syaratnya.


Gaya Hidup Sihat

Amalan kehidupan yang sihat dapat mengurangkan risiko kita untuk terdedah kepada penyakit yang semakin mudah menyerang kita semua pada hari ini dan boleh menjadi pembunuh utama manusia.
Masih ramai individu diluar sana yang mengalami masalah berlebihan,tidak aktif dan tidak menjalani gaya hidup yang sihat. 
Mereka ini menjadi sasaran penyakit strok kerana kebanyakan mereka mempunyai kandungan kolesterol yang tinggi.
Namun, masih belum terlambat untuk mereka berubah dan menjalani hidup yang lebih sihat. Antara amalan yang mudah dilakukan adalah:


1. Pemakanan Sihat

Ini merupakan amalan utama dalam menjalani gaya hidup sihat. Pemakanan yang sihat dapat membantu kita mengekalkan tubuh yang sihat dan mengelakkan kita menjadi gemuk.
Kurangkan pengambilan makanan bergula dan garam kerana pengambilan berlebihan boleh merisikokan kita mendapat darah tinggi, kencing manis dan obesiti yang boleh menyebabkan strok.
Jika anda gemar makan makanan yang tidak menyihatkan, anda boleh menggantikannya dengan snek yang berkhasiat dan pastikan anda tidak mengambilnya pada waktu hampir dengan waktu makan malam.
Makan dalam jumlah yang kecil dan minum air kosong 6-8 gelas sehari. 


2. Persekitaran Yang Bersih

Memastikan kebersihan diri dan juga persekitaran juga penting dalam amalan gaya hidup sihat. Mengutamakan kebersihan dapat menghalang wabak-wabak penyakit daripada terus tersebar dan merisikokan anda mendapatkan penyakit lain.


3. Menjalani Pemeriksaan Kesihatan Berkala

Bukan ketika sakit sahaja perlukan pemeriksaan, anda perlu menjalani pemeriksaan kesihatan berkala ini perlu bagi mengesan simptom awal penyakit yang boleh meragut nyawa.
Sekiranya penyakit berbahaya dapat dikesan pada peringkat awal, ini boleh memastikan cara pencegahan dan rawatan terperinci yang boleh dijalankan.
Pemeriksaan kesihatan ini boleh dilakukan di hospital kerajaan atau swasta.


4. Beriadah

Beriadah atau bersenam dapat mengeluarkan peluh dari badan. Toksin dalam badan juga turut keluar melalui peluh. 
Senaman berjadual sangat perlu bagi memastikan tubuh anda menjadi cergas dan membantu sistem peredaran darah lebih teratur. Ingat! Saluran darah yang tersekat boleh mengakibatkan strok.
Contoh senaman mudah adalah seperti berlari,, bersukan, berjalan, dan aerobik.


5. Berhenti Merokok

Seperti yang sedia maklum, tabiat merokok boleh merisikokan seseorang mendapat penyakit paru-paru dan jantung dan lebih 40 jenis penyakit yang boleh membawa maut.
Ini adalah kerana terdapat 4000 jenis bahan kimia yang berbahaya di dalam asap rokok.
Jadi, bertindak sekarang, katakan tidak pada merokok. Dapatkan nasihat dari doktor untuk menangani masalah ketagihan dan cara berhenti merokok.


6. Atasi Stress

Semua orang mengalami stress atau tekanan. Pelbagai punca yang boleh menyebabkan stress, antaranya masalah keluarga, kerja, kewangan,dan sebagainya.
Tekanan atau stress yang berpanjangan boleh menimbulkan rasa marah. Jadi, atasi masalah ini dengan mengawal tekanan dan kemarahan.

Beberapa cara untuk mengurangkan marah:
Berfikir secara positif
Belajar bertenang
Wujudkan hobi
Luangkan masa untuk keluarga, kerja dan beriadah
Rehat dan tidur yang cukup
Cari teman untuk berkongsi atau meluahkan masalah


7. Pastikan Rehat yang Cukup

Rehat dan tidur yang cukup dapat mengurangkan tekanan selain dapat menenangkan tubuh badan serta minda.Selain itu, proses metabolisme juga dapat berjalan dengan lancar dengan rehat yang mencukupi.



Hendak seribu daya, tak nak sejuta dalih. 7 amalan yang sangat mudah untuk kita amalkan untuk menjadikan gaya hidup kita jalani lebih sihat. Usaha yang kita laburkan hari ini akan mendatangkan faedah yang sangat berbaloi di masa akan datang. 



Jangan jadi semangat macam dalam gambar ni tau, hehehehe..






P/S: Aku Isnin & Jumaat join aerobik, hari lain ke Gym, bukan azam tapi nak hidup GAYA HIDUP SIHAT .

Friday, January 06, 2017

RESEPI BINGKA UBI MUDAH

BY Sis Lin IN , 2 comments

Assalamualaikum wbt ..


Alhamdulilah ketemu lagi kita pagi ni, pagi Jumaat yang barakoh. 
Korang sarapan apa tu haa? Waaa sedapnyaaa, minta cikit ! hehehe . Pagi ni aku sarapan Bingka Ubi, hehehe ngajin tak ? Ngajin kan , hehehe .
Bingka ubi  ni kali kedua aku cuba, cuma yang sebelum ni agak tak berapa nak menjadi sebabnya gelojoh, tak sabar menunggu sejuk betul, aku dah potong, so tak la nampak berapa cantik bingkanya, jadinya kali ni aku buat betul-betul punya, lepas aje siap bingka tu, aku biarkan sejuk betul, sementara aku ke gym. Balik aje dari gym aku potong waaa teruja ko, cantik, lembut dan sedap bingka aku hahahahaha.

Resepi asalnya aku minta dari sahabat aku, Suraya, yang pertama buat tu aku ikut sepenuhnya resepinya, memang sedap sangat-sangat, cuma yang kali ni aku cuba pulak resepi Kak Azlita Masam Manis, yang tak letak telur dalam resepi bingka ni, pun sedap dan lembut bingkanya.
Nak letak telur bole, taknak letak pun takpe, ikut suka laa. 
Jom tengok step by step aku tunjuk Bingka Ubi versi air tangan aku hehehe..



Bahan-bahan:

- Ubi yang sudah diparut sebanyak 4 cawan .
*Beli ubi tu korang agak-agak aje la ye, bila dah habis parut baru korang sukat sukat 4 cawan tu. 
- Santan pekat .
*Aku guna aje sekotak santan kara tu, sonang lagi mudah hehehe. Tak payah tambah air lagi.
- 1 cawan gula pasir .
*Kalau korang nak lebih manis, lebihkan aje gulanya, aku guna secawan tu dah ok sangat dah rasanya.
- Pewarna kuning .
*Aku pakai pewarna kuning telur ..
- Garam.
*Secubit je, jangan lebih kang masin plak hehehe..



*Sebelum tu korang panaskan oven dulu, 200'c
Masukkan kesemua bahan-bahan dan gaul hingga rata (macam dalam gambo tu ha)
Setelah itu masukan ke dalam loyang. Loyang tu ikut suka korang la nak beso mana, aku pakai loyang panjang dan sedehana besar, sebab nak nampakkan tinggi bingka tu nanti, kalau guna loyang besar sangat, kang jadi rendah bingka tu, tapi ikut suka koranglah.
Dah siap tu, oven pun dah panas, masukkan ke dalam oven dan bakar suhu 200'c dalam masa 1 jam 1/2 atau hingga bingka masak. Guna api atas bawah, nanti agak dah masak korang pasang api atas sekejap, bagi garing atas tu .



Taraaa dah siap bingka kita. Tu loyang aku pakai camtu la, penjang dan sederhana besar, jadinya bingka ubi tu nampak le tinggi nanti bila potong hehehe. ngam-ngam je penuh satu loyang tu.
Wangi binga tu satu rumah bau. Kena sabar ye, biar dia sejuk betul-betul 3-4jam barulah bole potong ok. 
Jangan gelojoh macam aku dulu hahahaha.



Sedapnyaa, cantik, molek dan lembut aje bingkanya, sesedap rasa gitu. hehehehe
Sendiri masak sendiri pujilah kan ...
Hati manyak suka tau, kali ni buat menjadi dengan jayanya hahahaha. Puashati !!
So kalau korang nak cuba, silaalah, jangan lupe pesanan aku ni 'Tunggu sejuk baru potong' hahaha
Jemput makan semua :)

Resepi sepenuhnya dari Kak Azlita Masam Manis di SINI 




P?S: Kita kalau dapat buat sesuatu yang kita suka, rasa puas! senyum sampai ke pagi hehehe


Thursday, January 05, 2017

REVIEW: RESTORAN AZZALAVA

BY Sis Lin IN 2 comments



Assalamualaikum wbt ..


Pertama kali dengar dan baca tentang restoran ni waktu terbaca di page FB Visit Johor, rata-rata yang bagi komen semua kata best, harga berpatutan dan menu dia semua menetapi citarasa dan tekak melayu kita. 
Jadinya apalagi, mestilah nak cubakan. Dan yang istimewanya restoran ni terkenal dengan menu grill yang dibakar di atas batu gunung berapi, sebab tu le namanya 'Lava' dan Azza tu nama tuan punya kedai hehehe.

Nak mencari restorannya pun tak sudah mana, sebab kedainya memang area bangunan kedai baru di Kota Masai sana. Tapi semalam aku cari guna waze gak sebab pestime kan, kang ada jauh sesat plak.
Waktu perniagaan dari jam 12.45pm hingga jam 11pm (cuma semalam kedainya buka lambat 4.30pm di sebabkan urusan anak sekolah katanya). 

Suasana kedainya menarik, konsep kayu kayan hehehe aku pun tak tau nak kata konsep apa sebenarnya, tapi relax dan santai, cuma agak sepi tiada musik, kalau ada musik lagi ok (pandangan akulah). 
Menu-menu dia semua ok, macam stonegrill tu laa, harga memang berpatutan, siap ada desrt segala dan ada macam-macam menu. 



So semalam aku order yang ni.
Bawah sekali tu, soup special kimchi, rasanya sedap sangat, cuma kurang pedas aje (korang kalau nak pedas bagitau, baru derang buat pedas kaw-kaw), yang tengah tu lamb shoulder marinated grill, haa tu la dia batu gunung berapi katanya, berasap-asap waktu bakar, so hati-hati ye panas.
Dan ayang atas sekali tu, kawan aku makan kue tiaw goreng, sedap juga, basah-basah gitu, puashati laa. Servis pun cepat dan mesra pelanggan.
Harap rasa dan servis kekal hingga sampai bila-bila ye. :)



Oh ya kalau korang nak buat tempahan untuk event ke, pun bole, dia ada set combo dan pakej untuk majlis tertentu, call aje tanya. Memang ada ruang khas untuk kalau nak buat majlis (ruang yang dalam gambo tu la).
Lepas selesai makan, tuan punya kedai ,Azza ajak bergambar, nak masuk dalam page FB katanya hehehe.
Apa-apapun terima kasih ye Puan Azza, lain kali kami datang lagi. 
So korang kalau nak mencubanya, aku sediakan detail Restoran ni ye..

Alamat : 
No 103,Jalan Rambai 12,Taman Kota Masai
Pasir Gudang, Johor, Malaysia
No HP :019-752 0443 






P/S: Sori la ye, memang lepas ni, silap-silap entri aku pasal makan aje hahahaha 


Wednesday, January 04, 2017

KERIA ANTARABANGSA VIRAL

BY Sis Lin IN , 5 comments

Assalamualaikum wbt..

Pepagi mood datang nak menulis pasal kuih ni, perut terus lapar jadinya, aisssh jangan merungut, selagi mood nak menulis ada, silakan aje la jari tu nak menaip kan hehehe.
Ok la harini aku nak gak share aku punya Kuih Keria Antarabangsa versi aku, sana sini orang dok post kan, kita pun nak juga laaaa. Padahal dah setahun (Dec 2016) aku buat kuih ni, dah tak tahu jadi apa ntah dalam perut ni hahaha.
Waktu masa mula aku tengok viral kuih ni, aku banyaklah gugel sana sini resepinya, memang macam-macam versi ada, tapi aku tertarik dengan resepi dari Azlina Ina. Kalau kat FB memang top ko pages dia, macam-macam resepi dia share, pulak tu simple gile senang dan easy cookinglah orang kata hehehe. Kalau ada tiru pun, aku derhaka sikit je la hehehe
Jadinya gigih le aku bersemangat nak mencubanya, jangan tidak orang kata, jadi tak jadi belakang cite, janji ko nak mencuba,kannn . 
Ok jom meh baca seterusnya aku nak cite dan share apa jadi kejadiannya kuih aku hahahaha.



Bahan utamanya mestilah Keledek.
Time tu kat kedai aku cuma ada keledek oren aje, so nak taknak beli laa, janji keledek, bukan kentang ok.
Aku beli 2 bijik sederhana besar.
Then buang la kulit dia dan rebus hingga empuk, biarkan sejuk sekejap, pastu lenyekkan dia sampai lumat. 



Bla dah lumat, ko uli dengan tepung gandum dalam 1 cawan (ikut agak-agak semasa menguli), 1 sudu baking powder, secubit garam dan 1 sudu besar tepung ubi, uli sampai tak berapa melekat kat tangan, pastu ulikan dia jadi macamtu .
Walaupun aku punya kurang kecomelannya tapi aku teruja tau masa buat uli ni, tak sangka tangan dan jari  aku ada seni, berlobang gak dia hahahaha



Selepas proses uli tu selesai, ko panaskan kuali untuk mengoreng, kuali minyak kena betul-betul panas ok, kalau tak nanti takut lebur keria tu dalam minyak hehehe.
Gorengkan dia hingga keria masak *dalam gambo tu nampak macam tak garing, faktor cahaya lampu kuning, kalau tengok real agak gelap garingannya tu. 
Alaa pandai le korang goreng, janji masak sudah le.



Bila keria semua dah siap di goreng, korang ketepikan dulu.
Sediakan kuali untuk kita buat gula melaka dia pulak.
Masak 2 ketul gula melaka (cincang-cincang dulu), 5 sudu besar gula pasir, sedikit air (bahan ni agak-agak je,ikut suka kepekatan masing-masing dan banyak mana keria korang), dan didihkan dia hingga berbuih. 
Bila dah berbuih, masukkan kuih keria tadi dan gaul-gaul hingga gula kering. 
Aku punya versi aku tak berapa suka kering, so aku buat ala-ala basah berkilat je gitu, tapi bila dah sejuk, kering gak gula dia. Ikut suka masing-masing la ye.
Rasanya? Memang sedap, ok laa, manis tu idok le sebab ikut suka korang le nak manis camne. 
Tapi serius aku cakap, aku lebih suka keria mak-mak kita tu yang bergula pasir tu haa, tu lagi sodap hehehe
So sapa nak cuba, silalah, jangan tidak katanya hehehe.





P/S: Proses nak sira tu adoii sakit jiwa, melekit!!! 



Tuesday, January 03, 2017

AURORAOIL : PELEBAT BULU

BY Sis Lin IN , , No comments

Assalamualaikum wbt..


Anda mempunyai masalah seperti berikut?

~ Rambut gugur dan berkelumumur
~ Kening nipis dan jarang
~ Janggut tak lebat
~ Bulu mata gugur
.
Kalau ada, anda jangan risau ya, kini Aurora Oil boleh membantu anda untuk…
~ Melebatkan rambut dan mengatasi gugur
~ Melebatkan dan mengalakkan pertumbuhan kening
~ Menggalakkan per tumbuhan janggut dan jambang
~ Melebatkan bulu mata
.
Dengan formulasi 100% organic ia halal dan suci sesuai digunakan untuk bayi dan dewasa, dengan hanya satu botol ia mampu merawat 4 masalah…
Gabungan Minyak zaitun, buah keras, lidah buaya dan lavender yang mampu memberi KESAN dalam masa SEMINGGU!
Minyak zaitun yang diambil dr mutu yang berkualiti perahan pertama tidak setanding dengan minyak zaitun yang diperah berkali-kali diluar.

Harga RM35 Sebotol
Sebotol Minyak aurora oil tahan 1-3 bulan di kening dan bulu mata
Jimat dan termurah dipasaran



Dapatkannya segera untuk harga yang istimewa terlajak murah setakat ini.
Whatsapp admin di talian 0197209951
atau follow kami di 

IG : Organichairgrow
Website : Organichana
*Krim Hilang Tahi Lalat pun ada.

Cepat selagi stok & tawaran harga hebat masih ada ..





P/S: Ada yang minta mana nak dapatkan Krim Tahi Lalat tu kan, nanti aku update ye.


2017 : POSITIF + SYUKUR

BY Sis Lin IN , , 2 comments

Assalamualaikum wbt ..

Selamat Tahun Baru buat semua pengunjung blog aku walaupun sekarang agak lama tidak mengupdate blog di sini, duk asyik update facebook dan instagram aje hehehe . Apa-apa pun alhamdulilah masih lagi di pinjamkan nyawa untuk teruskan lagi perjalanan hidup ni yang masih panjang, syukur alhamdulilah, terima kasih Allah .
Harini kalau di Johor dah masuk hari ketiga persekolan, tapi bagi setengah negeri lain, harini barulah bermula persekolahannya, sebab tu le harini penuh timeline dengan gambo budak sekolah, gambo sekolah dan yang bestnya kali ni penuh plak gambo cikgu-cikgu manis dan tampan bergaya hehehehe .
Ank aku masih ada lagi saorang yang bongsu bersekolah tingkatan 5, so tahun ni SPM, rutin macam biasa, hantar pergi dan balik dari Pasir Gudang ke SMK Aminuddin Baki di area Hutan Bandar tiap-tiap pagi. memang jarak tu jauh tapi perngorbanan seorang ibu nak pastikan anaknya selesa dan selamat sampai sekolah, so aku tabahkan diri dan gagahkan memandu pepagi. 

Tahun Baru ni takde apa aku nak pasang azam baru ke, sebab azam lama masih ada baki lagi yang belum dapat di selesaikan, jadinya kita sambung aje azam tahun-tahun sudah punya aje hehehe.
Yang paling penting aku tetapkan teruskan misi aku TIDAK MINUM AIR MANIS tu. 
Alhamdulilah hampir 3 bulan lebih amalkannya, berat badan turun hampir 5kg dan badan rasa segar bertenaga juga kurang rasa sakit-sakit kepala dan sendi. Bukanlah tidak makan gula terus, aku masih makan eskrem, nasi dan juga desert semua, cuma air tu aku tidak minum air manis atau bergula.
Dan sekarang aku dah aktif plak ke kelas aerobic dan juga ke gym, semangat tu sentiasa ada, kalau sebelum ni, nak pegi kelas fikir 2-3 punya malasnya, berat punggung nak bangun hehehe, now semangat !!! Lagi pulak ada geng baru,Suraya namanya yang sama target & misi gan aku, lagi laa menjadi-jadi hehehe. 

Juga tahun ni aku dah set mindset aku , nak buang segala aura negetif yang lalu lalang sana sini dan aku nak serapkan lebih aura positif ke dalam otak, hati dan badan aku. Tiba masa aku lebihkan diri aku dari diri orang lain, dah malas nak melayan sangat karenah manusia yang bermacam-macam hal ni, kita buat hal kita sudahlah, janji aku tak kaco orang dan orang jangan kaco hidup aku, dengki-dengki ni tak mau okay! Hati kasi bersih baru semuanya bersih dan rezki tu sentiasa ada..ingat tu !! .



Sepatah kata dua kata dari aku untuk Tahun Baru 2017 ni..

Janganlah kamu mendengki seseorang,
dengan apa yang dikurniakan Allah kepadanya,
Kerana kamu tidak mengetahui,
apa yang telah Allah ambil darinya.
Dan janganlah kamu bersedih terhadap apa yang Allah ambil dari kamu,
Kerana kamu tidak mengetahui,
apa yang Allah akan gantikan daripadanya.
Selalulah ucapkan: *Alhamdulillah*






P/S: Tahun ni juga nak aktif menulis semula..doakan aku terus  istiqomah hahahaha