Saturday, June 28, 2014

AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN 1435H

BY Sis Lin IN No comments

Assalamualaikum wbt...

Ya Allah, muliakan & sayangilah keluargaku, sahabat2ku juga saudaraku ini, 
Bahagiakan keluarganya, berkahi rizkinya, kuatkan imannya. 
Berikanlah kenikmatan ibadahnya, 
Jauhkan dari segala fitnah. aamiin. 

“AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN 1435 H” 
Mohon maaf lahir dan batin
 Semoga kita diberi kekuatan iman untuk menjalankan ibadah Ramadhan ini,
Dan semoga amal ibadah dalam bulan Ramadhan ini diterima oleh Allah SWT. 
Mengingat Kata yang Salah, Hati yang Berprasangka, 
Janji yang terlupakan,Sikap & Sifat yang menyakitkan, 
Di hari awal Ramadhan ini ijinkanlah ku juga mengucapkan mohon maaf 
Semoga Ibadah Puasa kita menjadi berkah dan diterima Allah SWT.




Lafaz niat puasa harian fardhu Ramadhan:


نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ

 هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى


“ Nawaitu sauma ghadin an ada-i fardi syahri ramadhana hazihis sanati lillahi taala. ” 

Maksudnya : “Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala”. 


Mengikut mazhab Imam Shafie, niat hendaklah dilakukan pada setiap malam. Para ulama berpendapat kita boleh bertaklid mengikut mazhab Imam Maliki yang mengharuskan niat puasa untuk sebulan Ramadhan. Iaitu berniat untuk sebulan Ramadhan dengan tujuan jika terlupa niat mana-mana malam di bulan Ramadhan, niat mengikut Imam Maliki itu boleh dipakai. Niat Imam Maliki hendaklah dilakukan pada malam pertama puasa. Namun niat setiap malam hendaklah dilakukan.



Lafaz niat puasa sebulan Ramadhan:


نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى 


"Nawaitu sauma shahri ramadhana hazihis sanati kullihi lillahi taala"

Maksudnya: "Sahaja aku puasa untuk sebulan pada bulan Ramadhan kerana Allah Taala."







P/S: Selamat berpuasa semua.. :)


Thursday, June 19, 2014

HAPPY BIRTHDAY RETNA!

BY Sis Lin IN , 2 comments

Assalamualaikum wbt..


This msg has No Fat
No cholesterol n No Addictive
this is all natural except, with a lot of sugar. But it can never be as sweet as the one reading it.

In soft gleaming night of stars,
May all your dreams come true.
May every star of every night,
Bring love and joy to you.

Wishing u a day soft as silk…..
white as milk…..
sweet as honey & full of money.
may all ur dreams come true….

*Awak, betul ke tu tulisan omputih kita? hahahahahaha :p



HAPPY BIRTH DAY RETNA..!!!
Semoga dikurniakan iman yang sempurna,
akhlak yang terpuji, 
pekerti yang mulia,
umur yang bermanafaat,
rezeki yang halal,
ilmu yang berguna,
jodoh yang membahagiakan,
hidup yang dirahmati di dunia dan akhirat.

*Sorry tak dapat nak deting sama2 dengan ko, hahahahahaha :p




P/S: 6 tahun sudah mengenali mu..Terima kasih awak.. :)


Wednesday, June 18, 2014

RESEPI KEK MINYAK KUKUS

BY Sis Lin IN 4 comments

Assalamualaikum wbt..

Lalalala jangan mara haaa, inilah jadinya bila mood ngajin tu datang, keje asyik nak buat sesuatu je, asal tekak rasa nak makan, selongkar je laci dan peti ais, mana ada bahan, kita belek resepi, dan inilah jadinya.
Lama dah nak cuba resepi ni, dapat pun dari kawan yang share kat group whatsapp, tak tau dari mana dia amik, sebab takde tulis dari mana, tapi kalau tengok kat fb memang banyak juga rupanya yang share resepi ni, cuma banyak versi je..
Yang Lin buat ni senang dan mudah, semua kira sukat cawan2 je, tak guna timbang metrik, sonang ajee kan..bahan pun rasanya memang kowang sedia ada kat uma, cuma tambah sikit2 aje..hehehe
Kek kalau kukus memang rasa moist sangat, lembut dan tak kering, jadi kalau masuk molot, kejap je hilang, tapi kena kunyah le, jangan telan, kang terbekik plak hahaha :p
Ok jom Lin share resepinya ye..


KEK MINYAK KUKUS

Bahan-bahannya:
- 1 cawan minyak masak
- 1 cawan susu pekat
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 sdk ovallete
- 5 biji telur..
- sedikit esen vanilla..
*blender semua bahan2 di atas..

Dah siap blender, masukkan ke dalam mangkuk dan gaul bersama bahan di bawah..
- 2 cawan tepung gandum.
- 1 sdk baking powder..

Bahagikan ikut warna kesukaan anda..(Kalau nak sedap lagi, kowang guna perisa pandan/koko/atau pewarna yang berperisa la)
*Panaskan kukus terlebih dahulu..
* Kukus selama 45 minit..


*Lin lebur semua sekali dalam blender kecuali tepung dan baking powder..hehehe

*Tuang sesenduk di tengah2 loyang, pastu amik lagi sesenduk color lain tuang lagi atas yang lapisan tadi, pastu tuang lagi sesenduk atasnya, buat le sampai habis. (hanya tuang di tengah2 saja)

*Kukus 45 minit, cucuk lidi keluar bersih, dah masak le tu...(Lin tutup kukus dengan kertas foil, tak tutup pun takpe, kena rajin ngelap tutup pengukus ye).

Resepi senang, kowang mesti pandai punya..
Terima kasih buat tuan punya resepi asal..memang sedap!
Selamat mencuba.. :)





P/S: Huhuhu ada yang bertanya, sori saya tak jual, saya buat makan sendiri aje... :)


Tuesday, June 17, 2014

JADUAL WAKTU IMSAK & BERBUKA PUASA 1435H/2014

BY Sis Lin IN 2 comments

Assalamualaikum wbt..


Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menerusi laman sesawang rasminya telah mengeluarkan senarai jadual waktu imsak dan buka puasa di bulan Ramadhan tahun 2014 bagi negeri-negeri seluruh Malaysia sebagai panduan mahupun rujukan kepada seluruh umat Islam ketika menjalani ibadah puasa.
Dan di bawah ini Lin sharekan jadual waktu imsak dan berbuka puasa bagi negeri JOHOR dan kawasan2 yang sama waktu dengannya..



*Untuk negeri2 lain, kowang boleh try download klik link di bawah ini ye..




Sumber: MySumber





P/S: Tak sabar rasanya nak bangun Sahur...'Sahur..Sahur..Sahurr..Sahurr'..


Monday, June 16, 2014

MEE GORENG BASAH

BY Sis Lin IN 4 comments

Assalamualaikum wbt..

12 hari lagi menjelang Ramadhan, masa terus mengejar kita, cepat betulkan masa berlalu, diam2 je dah semakin hampir nak puasa, kowang dah selesai ganti puasa? Alhamdulilah, Lin sudah habis awal2 lagi ganti puasa..
Ok entry harini sebenarnya dah lama simpan dalam draft, cuma tak sempat2 lagi nak edit nak bagi publish, mood tak mau datang duduk depan laptop, pinggang manyak sakit wooo...huhuhu
Jadi harini ada sikit masa, Lin edit dan publish kasi share sama kowang ok..
Mee goreng basah ni Lin masak dah berapa hari haritu, cuti sekolah hari2 duduk kat dapo memasak sampai dah buntu tak tau nak masak apa dah, jadinya apa yang ada dalam peti ais dan tersedia ada aje la yang jadi menu haritu. 
Macam biasa, asal nak masak satu resepi dan nak lain dari yang biasa Lin masak, Lin bukak blog Mat Gebu, terus search 'Mee Goreng Mamak', haa ada 2,3 resepi yang keluar, tapi Lin pilih resepi yang ini, bahan pun semua memang dah ada, jadi terus aje le ikut apa yang tertulis di resepi Mat Gebu tu..



Taraaa siap sudah, tapi jangan mintak, dah licin yeee..dah keluar balik punnn hahahaha :p
Memang sedap, tak kering dan mee nya basah ala mamak goreng tu. Kowang cubalah sendiri ye.
Ok sesiapa yang nak resepi Mee Goreng Basah ala Mamak ni, bole ke blog Mat Gebu ye..


Kalau tengok yang Mat Gebu punya tu, jauh beza dengan Lin punya tapi yang jadi samanya ialah mee kuningnya aje hahahahaha...ishh mana bole lawan tokei beb, Mat Gebu tu dah pro memasak, Lin ni pro makan ajee..kekekeke






P/S: Kalau cuba resepi Mat Gebu tu, insyaAllah mesti menjadi, cuma rasa ikut air tangan memasing ye... 


Tuesday, June 10, 2014

9 MANFAAT TENTANG KUNYIT

BY Sis Lin IN No comments

Assalamualaikum wbt..


9 Manfaat Menakjubkan Tentang Kunyit dari Kajian Saintifik


Berikut adalah beberapa manfaat kunyit yang dibuktikan dari kajian saintis:

1. Kemampuan melawan kanser
Kajian dari Universiti California Los Angeles mendapati enzim yang menyebabkan kanser di dalam badan pesakit dapat dikurangkan dengan kunyit dan serta dapat menghalang pembiakan sel-sel kanser.

2. Berpotensi sebagai ejen penghalang bengkak
Menurut Dr. Randy J. Horwitz, seorang doktor perubatan dari Pusat Integrasi Perubatan Arizona, Amerika Syarikat mendapati penggunaan kunyit sebelum rawatan dijalankan dapat mengurangkan simptom sakit sendi seperti arthritis rheumatoid.

3. Bahan antioksidan berkuasa
Pusat Perubatan Universiti Maryland mendapati kunyit mempunyai bahan antioksidan iaitu curcumoid yang mampu menghalang tindakan radikal bebas daripada terus merosakkan sel-sel badan yang menyebabkan pembengkakan atau keradangan.

4. Kunyit boleh meningkatkan paras antibodi di dalam badan
Kunyit boleh meneutralkan kesan radikal bebas yang menyebabkan penyakit, kemudian merangsang mekanisme antioksidan semulajadi di dalam badan.

5. Kunyit membantu meningkatkan fungsi otak dan memori
Kebanyakan penyakit yang dikaitkan dengan memori adalah berpunca dari pengurangan bilangan sel-sel otak yang berhubung dan penurunan tahap hormon peningkat memori otak. 

Kunyit meningkatkan kembali hormon peningkat memori, seterusnya meningkatkan penambahan bilangan sel-sel otak dan mengurangkan risiko mendapat nyanyuk.

6. Bermanfaat untuk mengurangkan kemurungan
Satu kajian ke atas 60 orang pesakit kemurungan mendapati kunyit lebih efektif untuk memulihkan masalah kemurungan berbanding penggunaan pil anti-kemurungan seperti prozac. 

7. Menyokong fungsi hati yang sihat
Saintis juga mendapati kunyit membantu meningkatkan aliran rembesan jus hempedu supaya ia meningkatkan keupayaan hati untuk memecahkan toksin yang berada di dalam perut. Ia juga bermanfaat sebagai detoksifikasi hati yang seterusnya membantu mencernakan lemak dengan berkesan.

8. Kunyit mampu memperlahankan penuaan
Oleh kerana kunyit bersifat antioksidan, ia juga boleh membantu mengurangkan proses penuaan dengan menghalang tindakan radikal bebas daripada terus merosakkan sel-sel badan yang menyebabkan kesan penuaan jelas kelihatan terutamanya pada kulit wajah.

10. Membantu menstabilkan paras gula
Kunyit juga boleh membantu pesakit diabetis. Menurut kajian yan gditerbitkan di dalam Jurnal Penjagaan Diabetis dan Jurnal Pertubuhan Diabetik Amerika Syarikat mendedahkan bahawa ekstrak kunyit mampu menghalang peningkatan diabetis tahap 2 di kalangan populasi pra-diabetik setelah mengambil kunyit selama 9 bulan.

Bahan aktif curcumoids di dalam kunyit mengurangkan pembentukan lemak pada dinding arteri yang menghalang aliran darah di dalam arteri.

Wallahu'alam.

*Sumber dari FB..






P/S: Kunyit hidup masak singgang sedap..hehehehe


Monday, June 09, 2014

CANTIKNYA MAK AKU.!

BY Sis Lin IN 3 comments

Assalamualaikum wbt..

Feewwwiiitttt...amboii teruja sekejap tengok gambo yang adik aku bagi kat whatsapp kelmarin, mulanya adik hantar untuk tunjuk gambo anaknya tu, Mia, tapi mata terus teruja pulak nengok Mak aku tu..hahahahaha. Bukannya tak pernah kata dan tengok mak aku lawo, tapi rasa tetiba lain beno Mak aku tu, rasa macam muda 10 tahun dulu hehehe..
Mak aku ibu tunggal, arwah ayah dah meninggal dekat 11 tahun sudah, so sekarang mak aku duduk bersama dengan adik aku yang bongsu dan kerja terbarunya ialah menjaga cucunya ni hahahaha..Mak aku tu sihat lagi cuma kaki lututnya aje yang tak berapa kuat nak berjalan, bab lain2 kesihatan masih lagi bole di kawal dan di kawalnya, syukur alhamdulilah..!
Oo umur Mak? mak tahun 1957 bulan Februari, ye tahun Merdeka, so umurnya ikut lah berapa tahun Malaysia Merdeka..*kowang kira le sendiri eh.. :p


*Cantikkan Mak aku..kekekekeh


Makkk oo Makkk owang sayang Mak tau..baik2 Mak, jangan lawo2 sangat, takut nanti ada uncle ngorat...owang tak tauu... hahahahaha
Ok, sekian cite entry Mak saya..hehehe *peace*





P/S: Rosnah Wong Bt Abdullah, KAMI anak2 Mak sayang Mak dunia akhirat..!


Saturday, June 07, 2014

JODOH PASTI BERTEMU

BY Sis Lin IN , 1 comment

Assalamualaikum wbt..


JODOH PASTI BERTEMU - AFGAN

Andai engkau tahu betapa ku mencinta
Selalu menjadikanmu isi dalam doaku
Ku tahu tak mudah menjadi yang kau pinta
Ku pasrahkan hatiku, takdir kan menjawabnya

Jika aku bukan jalanmu
Ku berhenti mengharapkanmu
Jika aku memang tercipta untukmu
Ku kan memilikimu, jodoh pasti bertemu

Andai engkau tahu betapa ku mencinta
Selalu menjadikanmu isi dalam doaku
Ku tahu tak mudah menjadi yang kau pinta
Ku pasrahkan hatiku, takdir kan menjawabnya

Jika aku bukan jalanmu
Ku berhenti mengharapkanmu
Jika aku memang tercipta untukmu
Ku kan memilikimu, jodoh pasti bertemu

Jika aku (jika aku) bukan jalanmu
Ku berhenti mengharapkanmu
Jika aku memang tercipta untukmu
Ku kan memilikimu

(jika aku bukan jalanmu)
Ku berhenti mengharapkanmu
Jika aku memang tercipta untukmu
Ku kan memilikimu, jodoh pasti bertemu



*Khas untuk mu awak.. :)





P/S: Jodoh itu rahsia Allah..sampai jodoh pasti bertemu..


Friday, June 06, 2014

MONOPOD SELFIE!!

BY Sis Lin IN , , 1 comment

Assalamualaikum wbt..

*Iklan..
Penyakit baru kini sudah menular di Malaysia!! 
Trend masa kini selfie oh selfie dengan wajah sendiri & rakan2 juga family tercinta.!!
Anda tidak perlukan lagi pertolongan orang lain bila pergi bercuti & berjalan2 di tempat2 peranginan  & Percutian.
Usah risau nak selfie lagi… anytime anywhere selfie...hehehehe..

*Gambar ehsan dr En.Google

Mungkin aku ketinggalan dalam bermonopod ni, sebab tak berapa nak cuti2 kemana pun nak amik gambo tu, duk uma aje takkan le nak bermonopod kekeke. Tapi haritu keluar berjalan dengan anak, terjumpa kedai jual monopod ni, belek punya belek, akhirnya tergoda dan terbeli juga monopod ni, tu pun disebabkan anak aku nak no bermonopod selfie ni, aishh beli juga lee, cuma terkejut pulak dengan harganya, ooo dah murah ye, hanya rm20 sahaja siap casing holder, kalau nak shutter tambah rm30 yang guna bluetooth, tapi aku tak beli, ala budak2 sekarang guna camera 360 je, set masa udah le..hehehehe
Sekali dah guna macam best la pulak, baru le nampak gambar penuh kita, lagi2 kalau pakai tudung Aidijuma ke, baju sulam2 kat bawah baju ke, kasut buaya kita ke, bagtangan coach ke, tak le nampak sekerat badan je kan? hahahahahaha ayat anak tak bole blah! hampeh!..

*Gambar ehsan dr Sodep (Hehehehe)

Tak caya..tengok tu dalam bas pun jadi nak bermonopod tu, penuh dalam satu bas boleh nampak kan.. hahahaha...
Alaaa apehal nak heran orang tengok kita dan nak kata kita, jangan2 yang dok perhati tu, dalam bag dia ada monopod, cuma segan je dia nak kuarkan, ye dak? hahahahahaha
Pengantin baru pun dah pandai bermonopod selfie atas pelamin tau, untuk simpanan koleksi peribadi hehehe.. :p
So kowang apalagi? Dah ada monopod? kalau takde takpe, jangan nangis, banyak cara lain boleh bermonopod, lagi murah, tak payah keluar modal, hahahaha
Antaranya...

*Gambar ehsan dr Sodep..(Jgn maraaa aaa)

Atau pun..

*Gambar ihsan dr en.google..

Hehehe jangan gelak haa, silap2 kowang ada buatkan kat uma tu, aku mana tauuuu kannnn hahahaha :p


*Ini contoh antara monopod yang ramai orang beli, sekarang dah macam2 jenis monopod ada.


Monopod sesuai untuk semua jenis camera compact dan DSLR Olympus, Canon, Nikon, Samsung dan Sony. Juga boleh disambung dengan Phone Holder untuk Self Portrait Selfie mengunakan Phone. Phone Holder sesuai untuk semua jenis Handphone atau Smartphone jenama SAMSUNG, Sony, HTC, Lenovo, Nokia, LG dan Motorola.

-Panjang batang Monopod 94cm [Adjustable]
-Size holder 5.5-8.5cm, semua phone boleh guna
 -Maximum saiz Samsung Mega 6.3. 

Cara-cara mengunakannya yang amat mudah.
Hanya perlu kepitkan phone anda kat monopod ni, 
set masa camera anda dan posing cun2..
senyummmm.. ngeeeeee...






P/S: Mak aku pun pandai bermonopod selfie tau hahahaha...


Thursday, June 05, 2014

NUTELLA POD COOKIES

BY Sis Lin IN 4 comments

Assalamualaikum wbt...

Sejak cuti sekolah bermula ni kan, macam2 aje yang aku rasa teringin dan nak makan, lagi2 bertambah dengan adanya semua anak2 kat rumah ni, makin menjadi2 teringinnya. Bukak fb nampak terus nak, bukak instagram nampak terus order, ishhh bahaya ni, baik2 nak menguruskan badan, jadi bertambah berat badan pulak..hehehehe
Yang terkini yang aku nak sangat makan ialah 'Nutella Pod' ni, pulak tu ada nutella, ermm mesti sedapkannn...apalagi belek punya belek fb ternampak ada kawan satu taman dgn aku ni jual, sebab sebelum ni, kalau nampak semuanya di luar kawasan, jadi susah le nak pos2 kan. So apalagi, terus le PM dia dan order 2 bekas dlm 1..hehehe.
Ini kisah benar, memang benar2 berlaku, perghhhh memang sedap wa cakap luu...masuk mulut terasa2 nutella dan biskutnya, ermm rasa macam ada choc chips dalam biskut tu..memang sedap ar! Yang dah cuba mesti setuju dengan aku, yang tak cuba lagi, silaa silaa, pi belek dan order ye..hehehe
Anak2 kata, Mak jom mak kita try buat sendiri, baru puas nak makan, ermm betul jugak kan..maklum le anak2 dah besar, pemakan semua jadi kalau beli sikit, manalah cukup kan.. Ok2 nanti kita cuba ye anak2..


*Kalau yg duduk area JB kalau rasa nak merasa, bole check & follow insta @que_liena yer..
Siyes sedap dan pertama kali aku rasa..*agak jakun,sekian.. :p

Ok, kat sini aku nak tepek resepi Nutella Pod ni, untuk simpanan sendiri, nanti nak buat, just bukak blog sendiri je..hehehe 
TQ ye pada yang sudi share respi ni..minta C&P ye..


Nutella Pod Cookies
Sumber : Shima Maz Fb & Ida Osman


Bahan-bahan :
2 3/4 cwn tpg gndum* 
1 st soda bikarbonate* 
1/2st baking pwder* 
50 gm serbuk walnut* 
1 cwn butter
1 1/4 cwn gula castor 
1 bj telur 
1 st esen vanilla


Caranya : 
1.  Ayak bahan bertanda* 
2. Putar butter dan gula hingga gebu. 
3. Masukkan telur diikuti esen.
4. Masukkan serbuk walnut.
5. Masukkan tepung dan kacau rata hingga menjadi doh.
6. Gris muffin tray.
7. Bulat-bulatkan doh dan letak dalam muffin tray.
8.Bakar pada suhu 170 slama 8-10 min atau sehingga masak.
9. Setelah keluar dari oven tunggu 1 minit sebelum menekan cookies tadi untuk membuat lubang (gunakan hujung kayu penggelek atau apa saja alat yg boleh ditekan untuk membuat lubang)

** jangan biar cookies sejuk..sebab ia akan jd retak bila ditekan
** Pipekan nutella ke dalam pot bila cookies dah sejuk

Selamat mencuba pada yang nak mencuba.. :)





P/S: Memang mahal sikit tapi berbaloi dengan rasanya...*makan jgn kedekut nak membeli, tak elok..


Tuesday, June 03, 2014

KHASIAT KAYU MANIS

BY Sis Lin IN No comments

Assalamualaikum wbt..


Khasiat Kayu Manis
Menurut kajian perubatan yang dijalankan di Kanada (Januari 1995), campuran madu asli dan kayu manis ni mampu mencegah serta merawat 14 jenis penyakit.





1. Jerawat

Campurkan 3 sudu madu asli dan 1 sudu kayu manis. Sapukan di bahagian berjerawat. Kulit anda akan terasa segar, awet muda dan juga merawat masalah kulit seperti ekzema.

2. Sakit perut

Campuran madu dan kayu manis boleh melegakan sakit perut serta membersihkan perut. Ia membantu membuang angin di dalam perut. Di samping tu, ia boleh menurunkan berat badan.

3. Selesema

Sekumpulan saintis Sepanyol telah berjaya membuktikan bahawa madu asli mengandungi bahan semulajadi yang mampu membunuh virus penyebab selesema.

4.Keguguran rambut

Bagi anda yang mengalami keguguran rambut, boleh gunakan khasiat campuran ini. Ambil campuran 1 sudu madu dan 1 sudu serbuk kayu manis, kemudian sapukan pada kulit kepala.
Biarkan selama 15 minit. Kemudian anda bilas dengan air sehingga bersih.

5. Sakit gigi

Ambil 1 sudu serbuk kayu manis dan campurkan dengan 5 sudu teh madu asli. Letakkan campuran di bahagian gigi yang sakit.Amalkannya 3 kali sehari sehinggalah hilang rasa sakit gigi tu.

6. Penghadaman

Bagi melancarkan sistem penghadaman dan pencernaan tubuh anda, ambillah campuran 2 sudu madu asli dan serbuk kayu manis.

7. Jangkitan pada pundi kencing

Ambil 1 sudu madu asli dan 2 sudu serbuk kayu manis. Kemudian, campurkannya ke dalam secawan air suam. Amalkan meminum air tersebut.

8. Kolestrol

Ambil 2 sudu teh madu dan 3 sudu teh serbuk kayu manis. Kemudian, campurkan dengan 16 auns teh dan minum air tersebut.

9. Sakit jantung

Di samping dapat mengurangkan kadar kolestrol, campuran madu asli dan serbuk kayu manis boleh mengurangkan risiko serangan jantung. Ia turut membantu sistem pernafasan berjalan lebih lancar serta mengekalkan kadar normal bagi denyutan jantung.

10. Artritis

Sekiranya anda pesakit artritis, amalkan meminum campuran secawan air panas dengan 2 sudu campuran madu asli dan serbuk kayu manis setiap hari. Melalui kajian yang dibuat oleh University Copenhagen, 73 daripada 200 pesakit yang mencuba rawatan ini berjaya sembuh 100%.

11. Sistem imunisasi

Amalan pengambilan campuran ini juga mampu menguatkan sistem imunisasi serta melindungi tubuh daripada jangkitan bakteria.Ini kerana, para saintis telah membuktikan bahawa madu asli mengandungi kandungan vitamin dan zat besi yang tinggi.

12. Masalah kesuburan

Lelaki; ambil 2 sudu madu sebelum tidur mampu meningkatkan kesuburan.
Wanita; ambil 1/2 sudu serbuk kayu manis dicampurkan dengan 1 sudu teh madu untuk meningkatkan kesuburan.

13. Masalah nafas berbau dan kurang pendengaran

Minum secawan air panas yang dicampurkan dengan 1 sudu teh madu asli dan serbuk kayu manis. Amalkan setiap pagi.
Ia membantu menyegarkan nafas dan mengekalkan daya pendengaran secara normal.

14. Mengekalkan tahap kesihatan yang baik

Campuran 3 cawan air teh panas dengan 4 sudu madu asli dan 1 sudu serbuk kayu manis.


Dengan izin dariNya..insyaAllah..
Selamat mencuba..






P/S: Suka cium kulit kayu manis bila kepala pening teramat2..legaa rasanyaaa...


Monday, June 02, 2014

FRUST MENONGGENG & CEMBURU OK!

BY Sis Lin IN , , , 1 comment

Assalamualaikum wbt...

No caption untuk gambo2 di bawah ni, hanya baca tajuk aje dapat menggambarkan perasaan ku..sajaa malas nak nangis depan derang...tapi dalam hati..huwaaaa menangis macam orang kena senggugut!! Ok bai.. :p




Arghhhhh....hurmmmmm...huwaaaaa.. :((
Retna...nanti kita pi lagi ye..!
Untung ar anakku Ridzuan tu..ermmm takpelah, janji happy sokmo..
Thank you SEMUA..!!!!






P/S: Kalau aku pergi agaknya, lagi meriah kot..havoc havoc havoc..hahahaha :p