9 MANFAAT TENTANG KUNYIT


Assalamualaikum wbt..


9 Manfaat Menakjubkan Tentang Kunyit dari Kajian Saintifik


Berikut adalah beberapa manfaat kunyit yang dibuktikan dari kajian saintis:

1. Kemampuan melawan kanser
Kajian dari Universiti California Los Angeles mendapati enzim yang menyebabkan kanser di dalam badan pesakit dapat dikurangkan dengan kunyit dan serta dapat menghalang pembiakan sel-sel kanser.

2. Berpotensi sebagai ejen penghalang bengkak
Menurut Dr. Randy J. Horwitz, seorang doktor perubatan dari Pusat Integrasi Perubatan Arizona, Amerika Syarikat mendapati penggunaan kunyit sebelum rawatan dijalankan dapat mengurangkan simptom sakit sendi seperti arthritis rheumatoid.

3. Bahan antioksidan berkuasa
Pusat Perubatan Universiti Maryland mendapati kunyit mempunyai bahan antioksidan iaitu curcumoid yang mampu menghalang tindakan radikal bebas daripada terus merosakkan sel-sel badan yang menyebabkan pembengkakan atau keradangan.

4. Kunyit boleh meningkatkan paras antibodi di dalam badan
Kunyit boleh meneutralkan kesan radikal bebas yang menyebabkan penyakit, kemudian merangsang mekanisme antioksidan semulajadi di dalam badan.

5. Kunyit membantu meningkatkan fungsi otak dan memori
Kebanyakan penyakit yang dikaitkan dengan memori adalah berpunca dari pengurangan bilangan sel-sel otak yang berhubung dan penurunan tahap hormon peningkat memori otak. 

Kunyit meningkatkan kembali hormon peningkat memori, seterusnya meningkatkan penambahan bilangan sel-sel otak dan mengurangkan risiko mendapat nyanyuk.

6. Bermanfaat untuk mengurangkan kemurungan
Satu kajian ke atas 60 orang pesakit kemurungan mendapati kunyit lebih efektif untuk memulihkan masalah kemurungan berbanding penggunaan pil anti-kemurungan seperti prozac. 

7. Menyokong fungsi hati yang sihat
Saintis juga mendapati kunyit membantu meningkatkan aliran rembesan jus hempedu supaya ia meningkatkan keupayaan hati untuk memecahkan toksin yang berada di dalam perut. Ia juga bermanfaat sebagai detoksifikasi hati yang seterusnya membantu mencernakan lemak dengan berkesan.

8. Kunyit mampu memperlahankan penuaan
Oleh kerana kunyit bersifat antioksidan, ia juga boleh membantu mengurangkan proses penuaan dengan menghalang tindakan radikal bebas daripada terus merosakkan sel-sel badan yang menyebabkan kesan penuaan jelas kelihatan terutamanya pada kulit wajah.

10. Membantu menstabilkan paras gula
Kunyit juga boleh membantu pesakit diabetis. Menurut kajian yan gditerbitkan di dalam Jurnal Penjagaan Diabetis dan Jurnal Pertubuhan Diabetik Amerika Syarikat mendedahkan bahawa ekstrak kunyit mampu menghalang peningkatan diabetis tahap 2 di kalangan populasi pra-diabetik setelah mengambil kunyit selama 9 bulan.

Bahan aktif curcumoids di dalam kunyit mengurangkan pembentukan lemak pada dinding arteri yang menghalang aliran darah di dalam arteri.

Wallahu'alam.

*Sumber dari FB..


P/S: Kunyit hidup masak singgang sedap..heheheheNo comments

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.