Sunday, August 30, 2009

Merdeka! Merdeka! Merdeka!

BY Sis Lin IN 4 comments




Salam semua..

Tema Hari Kemerdekaan ke-52.."1 Malaysia, Rakyat Didahulukan"...

"Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan, Selama 33thn, aku bangga menjadi seorg rakyat Malaysia, aku adalah anak Malaysia, hidup di negara Malaysia, aman harmoni di negeri sendiri Malaysia, jika sama-sama kita bersatu, kita akan teguh, tp jangan sekali-kali bercerai, habis semua roboh"..
Selamat Hari Kemerdekaan Lin ucapkan bt semua...

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka ! Merdeka !
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka !
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka




P/S: Sama2 kita hayati dan renungi, apa sebenarnya erti kemerdekaan bt diri kita sendiri? hu hu hu.


Hepi Besday An & Linda..

BY Sis Lin IN 5 comments

Salam semua...

En3 kali ni Lin tujukan khas bt kawan, teman, sahabat yg jauh di mata dan si sana, sapa lagi kalau bukan An-Wardrobe tempat Lin soping baju..hehehehe.
Tak tahu la kenapa nak bt en3 ni, sbb rasanya Lin dh kenal baik dgn An, tp tak pernah jumpa lagi dgn An ni, rasanya dh byk Lin beli baju An kan?, dh tak cukup2 hanger dh ni..hahahahahaha tp mmg berbaloi, selesa, dn sedap di pakai, tak caya? korang cuba la....
Ok An, Lin ucapkan Selamat Hari Jadi Bt An, semuga di panjangkan umur, di murahkan rezki, di berikan kesihatan yg baik dan di percepatkan jodoh bt An....hehehehe
Hurmmm bila la nak dpt jumpa An ni yek...hu hu hu

Dan jugak tak lupa bt Linda (isterinye Kasawari) yg merangkap mcm adik Lin dh ni, adik?? hu hu hu bkn kakak ke? hahahaha
Tak sangka lak sama date dgn An ye, baru je jap ni tahu, terus edit skli la..hehehehhe
"Selamat hari jadi ye Linda, semuga kekal bhgia ke akhir hayat bersama suami & anak2 tercinta, klu boleh tu, di kurang2 kan la cubit-cubitan gelak tu yek" hahahahhahahah...
Pssttt hadiah apa mlm ni? takkan yg 'tu' jek ek..miahahahahhaa
Mai sini dtg uma amik hadiah, skli dgn Ammar punya ni..hehehehehehe..tgguuuuuuu!



P/S: An, Poslaju tutup 2hr kt sini, tggu hr rabu sampai la tu color pink...hehehehehhe


Friday, August 28, 2009

Lawak 3 Binatang!!!

BY Sis Lin IN 9 comments

Salam semua...

Mari ye baca ini satu cerita lawak...
*sumber dr kiriman email seorg rakan Lin..

Disuatu ptg di dalam hutan belantara...3 ekor binatang sedang berjalan2 mengambil angin sambil berborak2, tergedek tergedek..hehehehe

BERUANG : Korang tau tak? kalau dalam hutan ni, skli aku mengaum, semua orang mengigil tau..
SINGA : Ye la tu, itu kau punya mengaum, belum lagi aku yg mengaum, skli bunyi semua org gerun cabut lari..hahahaha
BABI : Eleh..aku tak payah mengaum la...

Beruang & Singa terpinga2..lalu bertanya..Kenapa? Apa kau buat?

BABI : Hahaha...tu le, skli aku 'bersin' semua org panik..hahahahaha
BERUANG & SINGA : Cilaka kau BABI !!!!..INFLUENZA A H1N1 betul tau!!!!!



P/S: Jangan mare....Selamat Berbuka Pose ye..hehehehehe



Ikan Mayong a.k.a Ikan Duri

BY Sis Lin IN , 5 comments

Salam semua...

Blurpp..Erkk!! ayooo ni kalau si Shai tgk ni, dia kata makruh tunjuk makanan time pose,hahahahaha..ni pun ntah mana la dia pergi bercoti ni, cuti2 malaysia je la dia..
Ok le, malas nk cite panjang2 la, sian jari ni pun pose gak, penat dia menaip,hahahahaha..
Smlm ada rezki dtg, jiran bg lauk ikan mayong, sbb hrtu bual2 dgn dia, Lin bgtau la, kt mana nk cr ikan mayong ye, skli rupanya, dia masak terus bg kt Lin smlm, dpt lak kepala, fuuyooo terangkat bibir makan berbuka smlm, mmg sodapppp..
Terima kasih daun keladi, lepas ni bg la lagi..hahahahhaha



P/S: Hurmm lepas kempunan ikan mayong Restoran Man Janggut tu..uhuk uhuk...he3x..


Thursday, August 27, 2009

Menu Sahur Esok-7Ramadhan..

BY Sis Lin IN , , 10 comments

Salam semua...

Adeiii Konyang ke ni? anak anak, dok layan tekak korang ni, ada mak yg gastrik ni,hahahahaha.
Maaf anak2 Lin mmg mcmtu, klu sahur x nak mkn nasi, makan yg simple, tp boleh plk tahan perut tu, smlm makan spageti, hrni td gi jusco cr shushi, hantu shushi semua, tu yg Lin tunjuk tu, sorg 1 paket tau, maknaya sorg 2 paket, bkn yg dlm gambo tu kongsi ber-3...ermmmm
So layan aje la, nmpak gaya Lin dgn hubby greng nasi berlado je la esok..ye Yang yek..huhuhuhu..
Selamat Berbuka semua....wasalam



P/S: Menu berbuka lak, sosej hawaian tomato, ayam greng berlado, dan rendang ayam smlm..hahahahaha


Aminnn...Korang Dah Bayar?

BY Sis Lin IN , , , 1 comment

Salam semua...

Alhamdulilah, masuk hrni dh 6hr kita berpuasa kan? dlm tak diam, sekejap je rasa masa berlalu,ermmmm..
Hrni mmg bz betul, lotih, pg2 td dh kluar bawak anak2 gi Pasar Tiram Siang tu beli baju raya, ahakkksss, Mat o Mat, td ko sms aku tgk belek jubah Mat,hahahahahahha, balik dr sana, terus gi Jusco sat, cari kasut lak, tp semua anak2 tak berkenan, nak ke Angsana jgk, tp dh penat, nnti2 je la yek, esok masih ada...huhuhu..
Ok selesai sdh persiapan anak2 70%..korang cmne? bknnye sakan nak raya tp nnti Lin dh sibuk nak kemas rumah plk, so settlekan yg anak2 dulu, jd nnti tak kelam kabut last2 minit tu, betul x? tp ingat!! jgn dok asyik bersoping2 tup tup nk bayar zakat duit dh takde lak, haaa kes naya bwk dosa je tu kan?hahahahahaha
Smlm hubby Lin dh menunaikan zakat fitrah utk thn ni, rm7.50 1 kepala, hubby bayar utk 6org skli bayar utk Mertua Lin(mak hubby), ye la tanggungjawab mesti ingat, tak kira walau Mak nye dh bayar ke tidak..
Renung-renungkan lah..dan selamat beramal....wasalam.




P/S: Ni update sambil masak ni, rabakkk sehhhhhhhhh...hahahahahahaha


Wednesday, August 26, 2009

Bukak Aje Mana Yg Sempat...

BY Sis Lin IN , 8 comments


Salam semua...

Sapa tahu Lin masak apa hrni? ye rendang ayam, tp pelik kan? nape lak makan kt luar yek,hu hu hu..
Ni semua gara2 hubby Lin la, tup2 kul 4.30pm gitu td dia col ajak makan buka kt luar, yg kelako tu, mula2 plan hubby nak makan kt Red Island Cafe Nusa Bistari tu, tp sampai je sana, rupanye thn ni kt sana takde buffet Ramadhan, thn ni bertukar di Tmn Universiti lak, tp col, dh full!!! so hubby kata tak payah, kita gi buka kt tmpat lain je la...
Mula2 nk ke Stulang Laut, tp takut x sempat, so hubby ajak gi kt Restoran Tepian Sentosa LC Catering tu, menu utama kt sana makan Nasi Ayam Penyek Spesel, giloss besau ayam dia, tak abs makan sudahnye,hehehehehe yg speselnye kt situ, otak2 tauhu dia, fullamak power sedap sehh, sampai 2 bekas order, 1 bekas rm4, mmg berbaloi....
Dah makan, konyang, pi jusco sat, beli shushi utk sahur sok..hehehehe



P/S: Rendang? bt sahur je la...selamat sudah 5 Ramdhan....


Brooch Dr Masviona.com

BY Sis Lin IN , 7 comments

Salam semua...

Kekekeke..sempat lg ni sambil2 kt dapo, jgn mareee..ok ok jom layan en3 yg ni ha..
Td waktu tgh update en3 skodeng skodeng tu, pon pon poslaju dtg, mmg dh tau dh mesti bkn dr An tp dr Masviona, hehehehe sbbnye Lin ada order brooch online dr dia, tu dia, cntikkkan? pepel lg you...hehehehe
Hrtu masuk kt blog dia, ternmpak ada iklan banner kerongsang, so apa lgi klik le, skli bkk fulamak cntik2 sehhh, walaupun Lin ni tak le tegar memakai tudung, tp pengumpul kerongsang tau!! jgn tak tahu, tp kebanyakkan nye koleksi semua color pepel ler,muahahahahaha...
So apalagi korang tggu, pi le belek2 sekali cuci mata, harga amat berpatutan, tak cuba tak tahu.
klik di Sini




P/S: Thankx ya Mas, brooch kecik kucing tu, Sis suke sangat2...thank you very2 much...


Skodeng Skodeng!!!

BY Sis Lin IN 3 comments

Salam semua...

Ishhh pening2 fikir nak masak apa kan? takkan rendang ayam je? adeiii bikin otak biol jdnye,ermmmm..
Ok la sambil2 memikir ni, ni saje nk update lg bg fresh otak, cite ni cite smlm mlm lepas berbuka, masa tu Lin dok cuci baju kt belakang, kjp2 dngr anak2 Lin gelak, jap2 dngr gaduh2, apa jgk le yg derang bt ni kan? bila jerit, dia kata tak de apa, dia ckp dia, dia ckp dia, tu je la keje nye, so diam2 smlm Lin jengah skodeng dr belakang, ooo berebut main game, maklum la, dh ada wireless, laptop pun kt dapo dh tu, hahahahaha yg si dak Naz tu plk, malas nk bwk turun laptop dia, dia guna Lin nye, dh berebut semua, sabauuu je aku tau!!!
Ha mlm ni bt le lgik ye, ada makan pinggan kang....arghhhhh




P/S: Korang masak apa ek? ishhh gi bazar best gak ni ek..miahahahahahha


Mana Nak Cari Yek?ermmm

BY Sis Lin IN , 10 comments

Salam semua...

Salam 5 Ramadhan bt semua, apa kabar? harap sihat2 la yek, pose ke hrni? ehemmm ada tu yg dh nampak anak bulan, tp bukan color putih, color merah,hahahahaha...
So mcm biase la yek, pg2 ni mesti ramai suriruman dok mikir nak masak apa kan? funing kepala nk fikir masak apa, ala tak kira la menu apa pun, yg penting konyang udah ler...
Ha, pernah ke korang nampak makanan kt atas tu? yg ni An hrtu mms kt Lin, lama dh Lin smpan gambar ni, sbb nk rujuk, kot2 kt sini ada jual ke, tp dh 5hr bazar Ramadhan ni tak nampak plk, ada sapa2 yg tahu dan pernanh nampak kt mana ada jual? sila tggl komen yek, hahahaha dh macam jejak kasih plk...miahahahaha
An kata kt Kelantan owang panggil 'Nasi Tumpang'..kt sini ntah le, dok tercanggak tinggi je tu...heheheheheh..




P/S: Pg td sahur spageti, sampai tak cukup makan, sian anak2, berselera walaupun ngantuk...


Tuesday, August 25, 2009

Proses ke-4...Tamat..

BY Sis Lin IN 10 comments


Salam semua...

Ha kali ni mgkin proses2 terakhir je utk en3 renovate rumah Lin ni, ok nk ckp sikit kt sini ye, en3 semua ni bkn nak menunjuk2 ok, tp inilah rutin yg Lin alami selama pemprosesan renovate rumah ni, sapa2 yg salah tafsir tu sori ek, "aku punya suke la ok"...hu hu hu..
Ye la, mana la tau kot2 ada bg idea kt korang ke, kan? yg penting, semua hasil renovate ni, hasil kerja tangan hubby Lin, sungguh membanggakan tau!! u see...semua done!!!
Esok dh boleh plaster, simen mana2 yg perlu, owang kata touch up ler, lps tu baru cat semua...
Utk surprise..setakat ini saje la en3 proses2 renovate rumah Lin ok...nk tau cmne kesudahan dn hasilnye..Jemput lah dtg beRAYA ke rumah yek..miahahahahaha..




P/S: Mmg tak sangka, sian hubby dok letih kerjakan sorg2, Lin? bt bodoh je la,hehehehehe..


Menu Pilihan 4 Ramadhan

BY Sis Lin 5 comments

Salam semua...

Puashati? ha jgn tak caya, kan dh kata, hrni cucur udang, tp tak le besau mana pun udang tu, takat ada kepala ada badan udang dh ler,hahahahahah
Hrni sebenarnya, ingat kan klu dh siap keje hubby tu nak le buka di rumah Kasawari7 tu, skli dlm kul 5pm pun hubby masih kerja keras utk siapkan keje2 bikin rumah ni, so menu yg ada hanya cucur udang yg dh di bancuh, botok2 ikan kembong yg telah di perap dn di kukus, dan asam pedas ikan parang, apalagi gi ek? ha gi bazar td beli air tebu, ait katira..dh tu je utk hrni...
Ehemm bg yg tak pose tu, sila time bukak pose dok tepi je yek..hehehehehe..




P/S: Hari ke-2 kempunan ikan mayong lg..huhuhuhu..esok? ada ke?uhuk uhuk..



Proses Ke-3...Bersambung

BY Sis Lin IN 4 comments

Salam semua...

Salam Ramadhan ke-4 bt semua..hrni panaz kt JB ni, mengugat jgk anak tekak ni kehausan, tp takpe, slgi iman kita kuat, slgi itu kita boleh bertahan, yg penting niat kan?..cewahhhh..
Ok hrni hubby cuti lg utk hr ke-2, nak siap kan pecah rumah pintu depan tu, tp korang nampak kan? pintu baru Lin tu dh siap pasang, so baru la hubby pecah, kalau tak cmne nk tutup pintu, ada tak tido malam kang berjaga...hehehehehe
Adeii berhabuk jgn ckp, dh mmg jd tradisi ni bermharajalela kt dlm rumah ni, kipas sana sini berpusing 1 arah ke depan jek, maaf la ye Kasawari, smlm mmg tak izinkan terjah ke sini, tgk le keadaan tu, sian kt budak2 tu ada astma kan? berhabuk2 keliling ni, nnti dh siap, jemput lah dtg berhari2 yek..



P/S: Menu hrni nak bt cucur udang, botok2, dan nasi pataya...ahakkksss




Monday, August 24, 2009

Menu 3 Ramadhan..

BY Sis Lin IN , , 7 comments

Salam semua...

Ye, seperti yg telah di war2kan, tiada cucur udang tp roti jala saje yek..hahahahhahaha..
Dek kerna rumah pun tonggang langgang, nak masak lebih2 pun tak de mood, so menu simple utk 3 Ramadhan hrni, Roti Jala @ Roti Kirai, apa yg di kirai dn di jala pun, LIn tak tahu..hehehehe..
Selain tu Lin ada gak masak ayam panggang bermadu dan goreng tempe berlado, utk mkn ratah2 je tu, sbb Lin campur dgn kacang tanah, siap le naik jerawat muka ni kang, tp tak sempat nak bergambar, sbuk mengirai roti td, sampai terlupa..hu hu hu...
So apa menu korang plk utk hrni? mesti le lazat yek, biar sedikit, simple tp enak lazat rasanya kan? jgn membazir..heheheheh
*Mat...nape ko tak aku hantar itu tauhu bebola tu Mat..huwaaaaa




P/S: Esok dh angan2 ni nk bt cucur udang galah lak, boleh gitu?hahahahahahaha



Proses Ke-2...Bersambung

BY Sis Lin IN 1 comment


Salam semua...

Maaf ye hrni Lin kurang blog walking, kenapa? ermm korang tgk itu gambar, korang dpt le agaknye, hu hu hu....
Dapat tak korang bayangkan bagaimana rasanye duduk dlm habuk segala? kipas sana sini pasang, dok tuju ke luar je, biar habuk tak masuk ke dalam, kang sikit2 sapu, sikit2 mop..adeiii..
Kebetulan hrni Lin hntr kete servis, hubby cuti handle kt rumah, bila Lin sampai je rumah td, mak aii, hubby dr jauh dh dok sengih2, dia mesti agak punya Lin shock tgk kt dlm rumah..huwaaaa...
Skrg ni rumah dlm keadaan bertutup dgn kanvas, dh macam dok dlm kotai..hehehehehe..
So apa2 perkembangan nye lg, nnti Lin kasi hapdate lg ye...ok...



P/S: Nasib malam2 ni tak boleh bt keje, kalu tak, adeii bising dngr itu drill dinding ler..ayoooo


Kesian Mak Aku..hahaha

BY Sis Lin IN , , 4 comments


Salam semua...

Salam Ramadhan ke-3 bt semua, pose ke tu? miahahahaha, ermm insya'allah klu sampai kan? psstt awak, apsal ko sekerat je pose hrni hah?ermmmm..larikkkss
Ok nak cite kisah lucu smlm berbuka ni, kan ke smlm Lin & Family berbuka kt rumah mak, so mmg gawat riuh rendah tinggi smlm, tp maaf adik2 semua x bg amik gambo, malu katanye anak2 sedara ramai,hahahahha..tp jgn risau, ni en3 kali ni lagi best..hahahahha
Korang tgk tu, siap lesung batu naik meja makan ko, ahakkksss Mat o Mat, hanya kau le yg tahu kenapa kan? biasa la makan ketam besar, bg yg ada gigi tu boleh la gigit, tp bg yg guna gigi palsu, sian ko...bertempiaran cr hammer x jumpa, last2 lesung pun jd le..hahahahahha...
Mmg sakit perut tgk gelagat mak Lin smlm, adeiii mak o mak sian mak, apa nak bt, gigi dh takde kan? tp tetap nak makan tu..hahahahahahaha..



P/S: Hrni mmg bz lintang pukang kt uma, nnti Lin cite k..nk masak ni, hrni bt roti jala...he3x..



Sunday, August 23, 2009

Kuih Getas BerGETAH...

BY Sis Lin IN , , 11 comments

Salam semua...

Blurppp..alhamdulilah, syukur nikmat rezki yg ada hrni, konyang pewut ni tak hilang lg, hrni seperti Lin kata, Lin & Family bukak pose kt uma mak, so mmg le relax sikit, sbb semua mak masak dan hidangkan, ye la dh mak tak bg tolong kan..hehehehehe..
So utk tidak bertangan kosong berlenggang je dtg mkn kang, Lin dgn kerajinan nye telah membuat kuih spesel bt mak, iaitu kuih getas ni, mmg sesuai le dgn mak Lin tu yg hanya mkn guna dgn gigi palsu..hehehehe... napa? sbb kuih getas Lin bt lembut je, biar senang mak nk gigit kan mak?..miahahahaha..
Ha?? Nak respi? ala mcm biase, sama je la respi Lin tu dgn chef yg lain2, tp klu korang nak gak, pi cr kt sini dan sini ...*wink




P/S: Td bukak pose ada aksi lucu gelak terguling..korang tggu je la esok Lin cite k...hahahahahahaha....


Proses Per-1..Bersambung....

BY Sis Lin IN , , 7 comments

Salam semua...

Salam 2 Ramadhan bt korang, so apa menu berbuka hrni? ada yg tgh dok fikir lg nk masak apa, ada yg dh plan mkn luar, maklum la hr minggu kan, ada plk tu yg tak pose,heheheheheheh.....sori!
Adeii apa dh jd ni, tp mmg dh terjd pun, hu hu hu...skrg ni masih dlm proses keje korek mengorek lg kt depan pintu ni, habuk bertaburan, sampah menyepah, Nasib pose, so hubby tak le bising2 tu, ye la keje org lelaki, bkn keje org pompuan...kan???
So Lin mmg tgh speechless now!!!...
*bersambung....




P/S: Hari ni buka pose uma mak, so relax sikit le, mak tak bg tolong dia masak..miahahahaha..


Saturday, August 22, 2009

Kisah 1 Ramnadhan..

BY Sis Lin IN , , 6 comments


Salam semua...

Alhamdulilah...selesai dn selamat sudah 1 Ramadhan, amacam korang? apa menu berbuka bersahur dn berbuka hrni? tak pe mana yg mampu dn terhidang aje yg di sediakan kan? jgn amalkan sikap membazir...
Ok bg family Lin, mcm biasa, tiap2 kali awal Ramadhan dh jd keutamaan berbuka di luar, ikut selera anak2, so hrni semua sepakat nk mkn di Rumah Limas Danga Bay, apa2 hal, col kasi booking reserved dulu, apalagi menu buffet le hrni, utk menu hrni mcm2 ada, nasi putih, nasi beryani, & aneka lauk pauk, dessert, laksa2, dn air buah2an..ok la berbaloi le dgn harga nye, janji konyang...
Utk 2 Ramadhan esok, Lin akan berbuka kt rumah mak dgn adik2 semua berkumpul, adeiii tak boleh bayangkan riuh le esok, ni pun baru blk dr pasar beli lauk utk mak esok...hehehehehe.
*pstt awak, jom buka pose sama2 dgn family kita yok..


P/S: Ermmm nak masak apa la sahur esok yek..hurmmmm


Friday, August 21, 2009

Jangan Lupa Niat Puasa..!

BY Sis Lin IN , , 6 comments



Salam semua..

"Selamat berpuasa bg semua kawan2 & sahabat2 handai tidak kira di mana saja berada. semuga di bulan yg mulia ini kita sama2 dpt bermuhasabahkan diri kita utk menuju ke jalan yg lebih di berkati olehnya"..
"Oleh itu Lin & family ingin menyusun seribu kemaafan dan keampunan dr semua, andai ada silap dan salah, mana yg sengaja atau tidak di sengajakan, tutur kata yg menghiris hati dn perbuatan yg tidak di sedari, skli lagi, jutaan terima kasih bt semua yg sudi menjadi penawar keceriaan di 'Bisikan Hati'...Salam Ramadhan....




P/S: Pstt.. niat tu niat jgk, tp jgn lupa mandi wajib dulu woii...hahahahahaha

Jangan Lupa Bawak Laptop..hehehe

BY Sis Lin IN , 6 comments

Salam semua...

Horayyyy akhirnye yg di tunggu2 dh sampai...thgri td poslaju telah selamatnye menhntr itu modem streamyx wireless yg telah Lin upgrade utk guna wireless kt rumah ni..hehehehe..
So dh install dah setting..skrg dh x de lg wayar2 yg serabut, dlm bilik boleh, dkt dapo boleh, kt hall boleh, kt dining pun lg boleh..cuma kt toilet tu, dh kira blogger tegak le tu, bkn tegar lg...kaku terus dlm tu..hahahahahaha.
Apalagi kawan2..jgn lupa dtg Raya nnti bawak laptop masing2 yek..muahahahahaaha..
Psttt Kasawari...bila mau testing..hehehehhe mai ler..opsss mlm ni nk ke pasar le, cr lauk..



P/S: Upgrade2 jgk..bil dh bertambah dong, dr rm90 dh jd rm110...hu hu hu....


Makan Sebelum Ngencesss..

BY Sis Lin IN , 4 comments

Salam semua...

Ye..setelah di perkenankan, maka esok kita akan menyambut bulan Ramadhan, adeii bulan ini la akan menguji tahap kesabaran dan keimanan kita yek dr segi semua aspek...betul x? so dh bersedia?...
Oleh kerana itu, semalam utk tidak menghampakan anak2 tekak ni, Lin & anak2,Naz & Yana, gi makan pizza Domino, ermmm sgguh mnjd kekesalan bt bdk 2org ni termasuk le Lin, iyee ini adalah kerana, 1st time kitaorg mkn pizza domino ni, so mmg tidak menepati anak tekak kita le, lebih 10 kali baik dr pizza hut...bg Lin anak beranak ler..uwekkk sgguh tidak sodapp!!
Nak tak nak, yg sekotak itu di bawa pulang, tp abs jgk di bedal oleh yg anak yg tidak tau itu beza rasanya, batu dan kayu je le dia tolak, muahahahahaha..sapa lagi, si Amat ler..hehehehehehe..




P/S: Ptg ni dok memikir le nak masak sahur yek semua, mlm ni nak ke Pasar Borong cr lauk bt stok..hehehe...


Puasa & Kurma..

BY Sis Lin IN 5 comments





Salam semua...

Kurma dan produk berasaskan kurma sering dikaitkan dengan pencegahan, malahan rawatan sesetengah penyakit kronik badan. Ini berikutan jenis dan jumlah nutrien di dalam setiap buah kurma memainkan peranan di dalam membantu fungsi badan berjalan lancar.
Sebagai contoh, serat di dalam kurma bukan sahaja melambatkan rasa lapar di bulan puasa dan mempercepatkan rasa kenyang. Kandungan serat yang tinggi turut membantu melancar dan mengaktifkan fungsi usus, seterusnya membantu proses perkumuhan dan penyingkiran toksin dari badan.
Kurma juga dikaitkan dengan peranan membantu meningkatkan fungsi sistem badan, sekaligus mencegah penyakit melalui:

1. Pengurangan tekanan darah tinggi, seterusnya mengurangkan risiko angin ahmar dan risiko sakit jantung.

2. Kalium di dalam kurma dapat membantu membetulkan denyutan jantung, mengaktifkan pengecutan otot-otot dan mengatur tekanan darah.

l3.Kandungan kalium yang tinggi juga mampu merendahkan risiko serangan angin ahmar.

4. Mengelakkan sembelit, radang usus, anemia dan sebagainya.

l5.Mencegah pelbagai penyakit kronik seperti kencing manis di samping menyihatkan sel darah merah.

6. Mencegah lemah otot, lesu, barah usus besar dan sengal-sengal badan.

Rasulullah SAW berbuka puasa dengan beberapa biji kurma yang segar sebelum menunaikan solat (Maghrib). Sekiranya tidak ada kurma yang segar, baginda akan berbuka dengan kurma kering. Jika tidak ada juga kurma kering, Baginda mengambil beberapa cedok air.
Abu Daud dan Tirmizi meriwayatkan daripada Sulaiman bin Amir bahawa Rasulullah SAW bersabda: Apabila seorang di antara kamu berbuka, hendaklah ia berbuka dengan kurma. Sekiranya tidak ada kurma, hendaklah ia berbuka dengan air kerana air itu bersih lagi membersihkan.

Amalan berbuka Rasulullah SAW menggambarkan kurma itu banyak khasiatnya, terutama untuk badan yang keletihan selepas sehari berpuasa.






Thursday, August 20, 2009

Pagi2 Dah Kluar Soping...

BY Sis Lin IN 10 comments


Salam semua...

Hai slamat tghri,hehehe, cmne persiapan menyambut puasa ni, dh beli brg2 dapo semua, kang ada lak yg bersahur ikan kering lak,hehehehe..ye la diam tak diam, mlm ni kita dh tgk anak bulan kan? klu takde aral melintang, lusa kita dh berpuasa, dn cuti sekolah 1mggu pun bermula, cepat betul masa berlalu kan...
Dan bermula puasa jugalah, dlm diam dh setahun Lin berkenalan dgn MsjBox dn setahun sudah dlm dunia berblogging ni, hurmm mcm2 dugaan dn cabaran di lalui, tp byk kenangan manis dr pahit yg di tempuhi..syukur...
Ok hrni kan, pg2 Lin dgn anak,Yana dh kluar bersoping,hehe kt mana? kt Pasar Tiram Khamis tu, ye la pkl 6am-12pm bkk waktu meniaga, lg le ni dkt nk raya ni, mak aiii boleh terjojol bijik mata korang tgk baju kt sana, tgk sana, pandang sini, jeling situ, nmpk sini..adeiii mcm2 le ada, tp yg penting survey harga tu dulu yek, klu pandai menawar, lg dpt harga murah le..hehehehehe...
*dalam sakit pggang ni, larat lg berjln asalkan puashati..hu hu hu..



P/S: Akhirnye dpt jgk Lin baju ala2 jubah tu, color pepel semestinya,muahahahahaha..

Wednesday, August 19, 2009

Mana Nak Letak ni???

BY Sis Lin IN , 4 comments

Salam semua...

Adeii..pening, Funing dan naik kuning otak ni memikir, mana le nak di letak dan di campak semua bunga ni, ayooooo..
Hubby kata, suruh Lin angkat pokok2 bunga ni ltk kt tempat lain, abs semua simen dok lekat kotor, hu hu hu...mmg pun, byk sangat lak Lin tgk pokok bunga ni, dh tak tahu nak setting kt mana dah, takkan nk letak kt taman laman sana? kang dok masuk akar dlm tanah tu, lg le tak boleh cabut angkat,kan? ermmmm..
Last2 mlm ni, dok cuci lantai, angkat semua pasu2 tu ke belakang, skli..bedebusssss aduiiiiii...macam nangka tak berbalut jatuh, jatuh lagi..huwaaaaa..sapa? Lin laaa...aduiiiii...mcm nak tercabut pinggang ni, dh malas dh, biaq pi le pasu2 tu semua kt situ mlm ni..hampehhh betuiii..!!! adeiiii..
*gelak, gelak, gelak le yek..huwaaaaaaa



P/S: Malang betul. tiap kali main dgn air, mesti gedebuss jatuh, apa la daulat air ni kt Lin yek..hu hu hu..



Seharian Tak berTENET..

BY Sis Lin IN , , 6 comments


Salam semua...

Selamat pg yg ceria bt semua...rindunye la kt korang semua, muahahaha padahal baru le 1hr ek tak tenet,heheheheh..sori le ye, smlm Lin agak kebizian sikit, dek kerana cuma beberapa hr saje lg nk menyambut pose, so smlm Lin menjemput kawan2 Lepak Lin semua dtg ke rumah menjamu mee kari kt rumah Lin smlm, lgpun kira turn la kan, rumah yg lain2 semua dh jemput makan, so apasalahnya kali ni Lin bt sebagai penutup bulan Sya'aban sebelum menjelma bulan Ramadhan, mudah2 han rezki bertambah hendaknya..
Takde apa yg istimewa, sekadar mee kari saje yg dpt di jamu, tp dlm last minit pun teringat kt Muffin Eyna tu, saje nk promote kt kawan2, walaupun sampai lmbt tp semua kata sedap Eyna uii, nnti derang nk order..hehehehe.
*Terima kasih bt Yatie, Midah, Aida, Milah, Izan & Sarah kerna sudi dtg yek..





P/S: Semuga segala dosa dn kesilapan sepanjang kita bersama dpt di hapuskan sebelum dtgnye bulan yg mulia, bulan Ramadhan Al-Mubarak...aminnn


Monday, August 17, 2009

Edisi 003 Deco Bersama Eric

BY Sis Lin IN , 8 comments


Salam semua...

Menjelang nye Ramadhan, semua org sibuk dgn persiapan menyambut Syawal kan? tak kira le yg raya sakan ke, yg lebih kurang ke, semua tetap inginkan suasana raya, kan?..
Tp bg yg belom ada idea nak mendeko rumah korang, haaa cepat2 le pilih ygmana satu jd pilihan, ok ni ada satu alternatif bt korang semua, 'Renovation Deco Bersama Eric' dh berada di pasaran edisi yg ke-3..
Macam2 idea yg dpt di kongsi bersama, tips dan petua deko pun ada, kira berbaloi le beli buku ni yg setebal 170m/s tu dgn harga rm15 shj...beli lah..hehehehe



P/S: Eh..bkn sakan la, ini sebagai langkah persediaan, walaupun lom puasa lagi..hurmmm



XTVT Bulan Pose Kembali

BY Sis Lin IN 3 comments

Salam semua...

Selamat pg isnin bt semua, selamat bekerja bg yg bekerja, tp ye la, mcm suri rumah pun keje jgk kan? lg la tak berenti2 tak siap2 keje tau..hehehehe..
Ok hrni saje nk cite, dlm kita diam2, duduk2 ni, tak lama lg jgk kita nk menyambut Ramadhan kan, cuma tggl dlm 7hr saje lg, ermmm cepat betul masa berlalu kan?...
So mcm thn2 lepas jgk, Lin mmg selalu awal2 dh beli baju raya, tp sbb nya nk jahit manik sendiri kt atas baju tu, takde kejo, cr kejo, hehehehe..ye la bulan pose, keje kurang, ptg baru masak kan? dr tido bt taik mata, baik terjojol kan bijik mata menjahit manik, fuyooo nk bg lip lap lip lap kt baju tu,hahahahaha..jgn mare, pepel lg thn ni....



P/S: Bukannya Lin ni pandai sngat, belajar je kt internet ni, mcm2 ada...hehehehe