Header Ads


SULTAN JOHOR: 'LUPAKAN BAZAR RAMADHAN'


SULTAN JOHOR: 'LUPAKAN BAZAR RAMADHAN' | DYMM Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar bertitah menegaskan susulan penularan wabak COVID-19 ketika ini, adalah tidak sesuai untuk mengadakan Bazar Ramadan.

Baginda Tuanku Sultan bertitah, ini adalah disebabkan risiko berlakunya kontak rapat adalah amat besar, sekali gus boleh memberi kesan kepada kesihatan masyarakat secara keseluruhan.

Kes positif COVID-19 masih dilaporkan berlaku, maka saya melihat adalah tidak sesuai jika mahu diadakan Bazar Ramadan bukan sahaja di sini, malah ditempat lain juga demi kesihatan serta keselamatan rakyat.

Lupakan Bazar Ramadan, saya bimbang jika berlaku penularan virus berkenaan secara berleluasa, ini akan turut memberi kesan kepada usaha kerajaan dalam membasmi sepenuhnya wabak ini,” titah Baginda.

DYMM Sultan Johor bertitah demikian kepada Royal Press Office (RPO) di Istana Pasir Pelangi, Johor Bahru pada 2 April baru-baru ini.

Baginda Tuanku Sultan bertitah masyarakat tidak seharusnya memandang ringan arahan serta nasihat pihak berkuasa.

Anda lihat sendiri, bagaimana petugas-petugas perubatan bersama pasukan barisan hadapan bertugas dari pagi hingga malam dalam usaha mahu membendung penularan wabak ini.

Bayangkan, jika wabak ini semakin berleluasa ia akan turut memberi kesan kepada pasukan perubatan sehingga merencatkan sistem rawatan,” titah Baginda.

Sumber teks: SINI


Alhamdulilah Sultan yang mementingkan keselamatan rakyatnya, inilah Sultan kami di Johor. Sis bersetuju berjuta-juta persen dengan kenyataan Baginda Tuanku Sultan. Dalam masa sekarang ni,  negara kita sedang cuba sedaya upaya menangani virus Covid19 ni, kita sebagai rakyat Malaysia tak payah laa nak fikir Bazar Ramadhan bagai tu, memang bukan masanya nak fikir tu semua.

Memang ada benarnya, jika tiada Bazar Ramadhan, ramailah peniaga yang hilang sumber pendapatan dan juga tiada sumber rezeki mereka seperti tahun-tahun lalu, tapi ini semua untuk kepentingan kita dan juga keselamatan semua. Bukan kerajaan tu sesaja nak putuskan rezeki kita dan kerajaan tak fikir semua tu, insyaAllah apa yang dah kerajaan bagi dalam Bantuan Prihatin Nasional (BTN) tu, insyaAllah sedikit sebanyak dapat meringankan beban yang ada.

Bagi Sis, ada ke takde Bazar Ramadhan tu sama je, sebabnya Sis memang jarang-jarang sekali pergi dan beli di Bazar, serius cakap...yang selalu perginya Suami Sis laa, boleh katakan hari-hari Sis masak, kalau tak masak pun, kami makan di kedai makan, bukan beli di Bazar Ramadhan kecuali kalau terdesak.

Lagipun sejak duduk sini, Bazar Ramadhan sini tak semeriah masa Sis duduk di Bukit Indah sana. Kalau dulu memang selalu juga ke Bazar Ramadhan di Perling Mall sana. Uii sana Bazar Ramadhannya meriah sokmo! Kalau pergi sana boleh habis lebih dari lima puloh hengget ookay! Serem Makkk..Hahahaha.

So tahun ni, takpelah takde Bazar, janji virus Covid19 ni cepat pergi dan kita boleh hidup bebas kesana kesini seperti dulu lagi. Tu pun kalau habis Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Sis rasa macam was-was juga nak kesana kesini tau, Sis ni jenis orangnya cepat seriau dan fobia, silap-silap memang berkurung duduk rumah lagi lee...

Jadinya, Ramadhan tahun ni kita masak dan kita jadikanlah medium sosial kita seperti facebook, instagram dan twitter tu macam Bazar Ramadhan ya. Masak dan upload! Bukan nak tunjuk pandai atau tak fikir sensitiviti susah orang lain, tapi cara macamtu, bila kita buat, automatik, diri kita sendiri juga happy, betul tak?..Happy sebab kita masak, kita kongsi, orang komen, minta resepi, then orang cuba, kata sedap, so kita dapat manfaat dari situ..happy kan?..

Takpelah...ini kalilah!! #KitaJagaKita #JustStayAtHome ..


JOHOR SULTAN: DON’T HOLD RAMADAN BAZAAR

HM The Sultan of Johor today (2 Apr) urged all concerned not to hold the Ramadan Bazaar during this period of the COVID-19 pandemic.

“Every day new cases are being detected. Now is not the time to hold any event involving mass gatherings. The complete effect of the movement control order must be achieved first. This must be our priority and concern. The Ramadan Bazaar can wait,” he said in a statement to the Royal Press Office.

His Majesty said the rakyat must be patient, stay at home and avoid any contact with others until the Health authorities have given the all clear sign.

“If we don’t follow and ignore the movement control order, the virus will spread and further strain the resources of our healthcare system, putting our healthcare workers and other frontliners at even greater risk. If we reach breaking point then we will all be helpless,” His Majesty warned.

Tuanku Sultan said the aftermath of such a likelihood would have disastrous consequences on all strata of society and the country as a whole.

“Don’t take advantage of the situation and hold any mass gatherings. There should be no excuses. Everybody must play their part to contain and fight the spread of this deadly disease. The faster we all cooperate, the sooner we can return to normalcy,” he stressed.

His Majesty also said now is the time for all to unite and help the government combat the COVID-19 pandemic. “Forget about politics, please… let us work together to save our country from this crisis,” he said.

Sumber teks SINI
Daulat Tuanku!!!..


P/S: Sampai malas nak fikir baju raya dah! Pakai je laa apa yang ada...

8 comments:

  1. rasanya kalau PKP dah abis pun still tak berani nak pi. Takpelah, xde bazaar pun takpe, janji kita dapat menjalankan ibadah di bulan ramadan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa samalah Sis, jadi seriau juga nak jumpa orang sebenarnya...tahun ni kita puasa dan raya seadanya aje la kan...

      Delete
  2. Masa dulu2 ada bazar ramadan pun, wak jarang2 pegi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yee Wak, sama Saya, Saya jarang sekali pi Bazar kalau tak iye ye...sesak sangat, tak sanggup bau asap hahahaha

      Delete
  3. betul.. buat masa skrng ni kita perlu fikir macam mana nak sempurnakan ibadah puasa kita daripada kemeriahan bazar. insyallah kita boleh..

    utamakan yang lebih penting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann Siti, harapnya dengan takdenya Bazar, virus pun semakin pulih dan juga terawikh kita berjemaah dengan keluarga lebih baik..

      Delete
  4. alaaa comelll baginda sultan buat love...hihu

    takpe lah takde bazar ramadhan, yang penting covid berakhir...huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn comel Sultan Kita...hehehehe
      Yerr tak kisah pun sebab memang jarang pun ke Bazar ..

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.