Perencah Asam Pedas Maggi

Assalamualaikum wbt...

Kowang pernah cuba perencah2 brand Maggi? Ye ada macam2 tau, rencah rendang ada, kicap berempah, tumisan 3 rasa, rencah goreng halia dan macam2 lagi la. Setakat ni Lin dah pernah cuba perencah sos lada hitam dia, perghhh kalau masak daging guna perencah Maggi ni, powerr pedas gilerrrrrrr...sedapppp!
Eh eh eh heloooo bukan malas ok sebab pakai yang segera punya, bukannya selalu pun, Lin guna sebulan pun tak sekali tau, agak2 rasa nak cuba kita cuba la, sapa lagi kalau bukan kita yang nak cuba, betul tak? kalau gitu Maggi bukak kilang besar2 tu nak buat apa? kalau masing2 takut nak mencuba? haaaa jawabbbb?


Memang betul kalau kita giling lada dan guna respi nenek moyang, mak ayah kita tu lagi sedap berbanding yang segera punya, tapi ikut memasing la kan, Lin sekadar ingin mencuba dan kongsi bersama kowang je, ishhhh jangan disangka yang segera tu tak sedap, cuba dulu baru tau... 
 Kalau menu asal Lin harini, ikutkan ikan (sagai) tu Lin nak goreng saja, tapi tekak nak makan asam pedas pulak, kebetulan rencah asam pedas ni ada 2 bungkus Lin beli waktu belanja haritu, jadi terus aje la masak mana yang sempat, tak susah pun, cuma tambah asam jawa dan juga ikan/ayam, dan kalau suka tambah la sayur bendi ke terung ke daun kesum ke, ikut suka kowang le...
Hurmm rasanya? cuma agak manis aje sikit, jangan tambah ajinomoto dan juga garam, bila mendidih kowang rasa baru tambah apa yang perlu ye... :)
*juga kurangkan minyak masa menumis, rencah ni sudah tersedia minyak dalamnya.. 


Kowang cuba la yek....ingat! bukan sebab malas tapi respi cepat dan mudah.. :p
*sori le, saya tak PRO amik gambo/deco ni, asal boleh aje la yek.. :p





P/S: Gendang gendut tali kecapi..kenyang perut? ________


13 تعليقات

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging.

  1. Sy pun selalu beli yg segera, yg segera ni kdg2 sedap juga. Kalu brand maggi mmg boleh dipercaya. Kalau nak mkn rendang segera, try Brahim, mmg oklah utk org yg tak pndi msk rendang mcm sy.. (malas nak kisar byk benda.. hehe)

    ردحذف
  2. blom pernah cuba lagi...yg maggi neh dlm bentuk pes ke??

    ردحذف
  3. Sari Yusa: Yup sis byk guna brand Maggi, rendang dia pun ok juga Yusa, sis pernah try sekali...rasa kerisik sangat..:)

    *sama le kita, yg malasnya nak blend..huhuhu

    ردحذف
  4. Eliya: Yup dear..yg Maggi ni rencah dia pes, cuba le, cuma nnti, jgn letak minyak byk sangat, sis td bru 1st time try, so tu yg minyak terlebih tu..huhuhu

    ردحذف
  5. mcm sedap je..boleh try ni..sy dah la hantu asam pedas.. :)

    ردحذف
  6. nak try la nanti...mcm sedap jerr...:)

    ردحذف
  7. lovely outcome with the ready made rempah.

    ردحذف
  8. Cik Tetra: Kira ok, boleh cuba dulu, cuma kalau nak pedas lagi, tambah lada lagi ye.. :)

    ردحذف
  9. Lady Rina: Musti cuba...sesuai utk yg bekerja :)

    ردحذف
  10. Gunalah pes asam pedas adabi, . . .Malah boleh buat ikan bakar lagi

    ردحذف
  11. 9M4WHJ: Haa adabi? ok nnti boleh try, boleh bt ikan bakar ye? ermm menarik tu..thankx ya!

    ردحذف
  12. Assalamualaikum dari Abang K..Dah pernah cuba Pes dari https://www.facebook.com/pages/Pes-Segera-Jasmani/1430508863828936

    ردحذف

إرسال تعليق

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging.

Post a Comment