SELAMAT MALAM DUNIA

SELAMAT MALAM DUNIA | TIBA-TIBA eh blur kejap bila bukak laptop dari petang sampai ke malam haaa.. bukan takde idea nak update, tapi entah, kepala fikiran entah kemana-mana fikirnya. Biasalah manusia mana yang terlepas dari masaalah, macam-macam nak fikir, lagi pulak beban masaalah tu hanya kita ajer yang hadap dan tahu selain di Atas sana. 

Tapi Sis ni jenis malas nak amik kesah, agak rasa debar, cecepat sbukkan diri, malas nak menghantui fikiran dengan memikir yang bebukan.. nanti sendiri yang stress dan sakit.. Chill-chill sudah kan.. so posting ni saje je nak ucap Selamat Malam Dunia kat korang semua. 

Moga tidurmu akan lena dan dibuai mimpi yang indah.. 

Selamat Malam Dunia

Adab sebelum tidur mengikut sunnah

Secara ringkasnya, untuk adab sebelum tidur, adalah disarankan kita mengikuti sunnah Rasulullah seperti berikut:

Berwuduk sebelum tidur, sepertimana mahu solat
Baring pada sisi kanan
Baca 3 Qul
Baca Ayatul Kursi
Baca doa tidur

Doa Sebelum Tidur ;

Bismika Allahumma Ahyaa Wa Amut
Dengan nama Engkau Ya Allah, aku hidup dan aku mati

Rasulullah SAW yang bermaksud: 

Jika sekiranya seseorang itu bermimpi satu mimpi yang ditakutinya hendaklah dia meludah ke belah kirinya dan hendaklah dia memohon perlindungan daripada Allah SWT daripada kejahatannya, nescaya dia tidak akan memudaratkannya.-(Hadis riwayat al-Bukhari)

Sabda baginda SAW lagi berkenaan perkara yang sama yang bermaksud:

Jika sekiranya sesiapa dalam kalangan kamu bermimpi sesuatu yang buruk, hendaklah dia berdiri dan mendirikan solat sunat, serta janganlah dia memberitahu mimpinya itu kepada orang lain. - (Hadis riwayat Muslim).

Okay selamat malam dunia.. Good Night .
Assalamualaikum.. 


P/S: ................. 

2 تعليقات

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging.

إرسال تعليق

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging.

Post a Comment