Wednesday, March 12, 2014

RESEPI CHEESEKUT OREO

BY Sis Lin IN 7 comments

Assalamualaiku wbt...


RESEPI CHEESEKUT OREO :


BAHAN2 UTAMANYA:
1. Biskut Deluxe Crackers Hup Seng (nak guna biskut lain pun takpe)
2. Susu Manis (3/4 saja tapi ikut kemanisan masing2..)
3. 250gm Cream Cheese (Lin guna brand Philadelphia)
4. Fresh Milk Dutch Lady
5. Biskut Oreo berkirim choc




CARA2 MEMBUAT CREAM CHEESENYA :
1. Pukul Cream Cheese menggunakan Mixer sehingga kembang. (Blend pun bole)
2. Apabila Cream Cheese tadi dah kembang, masukkan sikit2 susu manis (ikut kemanisan masing2 ye) dan pukul lagi bersama cream cheese tadi.
3. Dah sebati, boleh la masukkan 3-4 sudu fresh milk, tuang la sikit-sikit agak2 sekali dua tuang tu ye sebab tengok pada kita punya kekentalan cream cheese tadi, yang penting jangan cair sangat..
4. Blend sampai sebati.


CARA2 MEMBUATNYA:
1. Susun Biskut Deluxe Crackers kita ke dalam loyang (celup dulu sekejap dengan fresh milk baki tadi)
2. Layerkan dengan cream cheese yang dah siap tadi.
3. Hancurkan biskut oreo tu dan tabung atas lapisan cream cheese tu.
 4.. Layerkan lagi dengan biskut diatas cream cheese, dan seterusnya ulang semula langkah 2 & 3 tu hingga habis.
5. Boleh tambah topping diatasnya, ada yang letak nestum, koko powder atau buah2an..ikut kreativiti masing2..tapi Lin letak biskut oreo tu penuh2 atasnya hehehe..
6. Simpan dalam peti sejuk, sejukkan selama 6jam, atau buat malam, esok pagi dah bole makan.



Buat sendiri puashati..makan sampai lebam!...






P/S; Hari2 makan cheese adeiii ngembang setalam le badan ni..huhuhu *layan anak2..


7 comments:

  1. nampak sedap...nanti nak cuba jugak lah... :)

    ReplyDelete
  2. Memang sedap terutama kalau org tolong buatkan.

    ReplyDelete
  3. Nampak sedap. Yummmmyyy

    ReplyDelete
  4. Masukkan 1@2sudu besar perahan lemon kedalam adunan cheese n susu pekat td, tuk xcpt muak bila mkn nnt. Dan blh juga guna biskut marie. Yummy.....sy ni dh byk kali try n error =)

    ReplyDelete
  5. tambah nestum dah cube..oreo ni jer belum..mesti mau cuba nnt..nmpak sedap & exclusive ni..

    dan

    WAJIB BACA NI JUGA---> PCOS Dan Peluang Kehamilan

    ReplyDelete
  6. Sedap... nampak mudah, tapi tak terbuat... M besar melanda diri. Hikhik

    ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah membaca dan beri ulasan/komen..
Sebarang cadangan dan pendapat anda, amat di alu-alukan....
TQ..