Tuesday, October 28, 2014

RESEPI YONG TAU FU KERING

BY Sis Lin IN 1 comment

Assalamualaikum wbt..


Sebenarnya dah hampir 5 hari masakan ni, tapi duk dalam draft tak publish lagi, asyik duk terlupa je nak masukkan gambarnya, lain2 dah taip dan edit, gambar dari hengpong je tak tranfer lagi ke laptop hehehe. Tapi takpe, janji akhirnya dapat juga dikongsikan di sini kan..
Resepi ni Lin belek2 gugel, search sana search sini tapi mana2 resepi suka plak dengan resepi dari blog Jintan Manis, baca dan faham betul2, ok kita cuba..dan akhirnya tak menghampakan, menjadi pekat, likat dan rasa lazat sangat kuahnya...cuma kowang kena baca betul2 tips dan cara derhaka kak Ros tu buat hahahaha, Lin buat pun mana yang sempat je, main belasah je, teringin tetiba sebab biasa makan yang bersup, kali ni nak cuba versi yong tau fu kuah kering ni hehehe tapi ok laah, alhamdulilah anak dan suami pun suka..nanti boleh buat lagi..
Ok kat sini Lin share resepi kuahnya dari blog Jintan Manis ye, tapi kowang kena klik dan baca tips dan cara berbeza yang kak Ros tu buat..kalau taknak, dan nak buat yang simple, resepi bawah n dah ok sangat dah..hehehe selamat mencuba!




Kuah Yong Tau Fu - Resepi asal oleh Kak Minami Myresipi

Bahan-bahanya

10 tangkai cili kering 
gula melaka atau gula merah 
bijan goreng
gula (kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air 
sedikit ajinomoto

**BAHAN-BAHAN UNTUK YONG TAU FU TU, TERPULANG PADA MASING-MASING YE..
(Lin punya seperti yang kowang nampak le dalam gambar tu, banyak fishball ajee hehehehe)



Cara-caranya membuat kuah yong tau fu

1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
5. masukkan garam, ajinomoto dan gula (jika gula melaka kurang manis).
6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

Selamat mencuba ..







P/S: Memang tak cukup sekali buat, percayalah sedap sangat!


1 comment:

Terima kasih sudi singgah membaca dan beri ulasan/komen..
Sebarang cadangan dan pendapat anda, amat di alu-alukan....
TQ..