PAMERAN YANG TERBAIK DARI THAILAND DI 'PESTA MAKANAN THAI SABAI-SABAI 2018'

Sis Lin
6
PAMERAN YANG TERBAIK DARI THAILAND DI 'PESTA MAKANAN THAI SABAI-SABAI 2018' | Rasai budaya Thai, makanan dan pelbagai persembahan Thai di 'Sabai Sabai Thai Food Festival 2018'! Dianjurkan oleh Jabatan Perdagangan Antarabangsa Promosi, Kementerian Perdagangan Thailand (DITP), HeroMarket dan HPG Marketing (M) Sdn Bhd, festival ini diadakan di semua 24 gerai Pasaran HERO dari 3 - 31 Ogos. 2018. Majlis perasmian telah diadakan di Berjaya Time Square pada 3 Ogos 2018, dan upacara kedua yang sama diadakan di HeroMarket Desa Tebrau pada 16 Ogos 2018.


Sabai Sabai, yang bermaksud rasa bahagia, santai atau selesa, dengan sempurnanya merangkumi budaya dan gaya hidup Thai. Dengan tema ini, pesta ini telah menampilkan pelbagai produk makanan Thai dan makanan ringan yang akan dijual di HeroMarket seluruh negara. Selain itu, terdapat banyak tawaran-tawaran istimewa untuk produk Thailand terpilih. Cik Patcha Wutipan daripada Kementerian Jabatan Perdagangan Promosi Antarabangsa Thailand berkata, “Ini adalah 'Pesta Makanan Thai SabaiSabai 18’ yang pertama dianjurkan bersama HeroMarket dan kami menjangka lebih daripada 70,000 pengunjung sepanjang tempoh perayaan. Sejak kebelakangan ini, kami melihat peningkatan dalam permintaan produk Thailand yang berkualiti daripada pengguna Malaysia.”

“Kami memilih HeroMarket sebagairakan kongsi untuk promosi ini kerana semangat dan sokongan berterusan mereka. Di samping itu, kami berkongsi wawasan yang sama untuk pengguna Malaysia, iaitu untuk terus member lebih banyak pilihan produk berkualiti baik dari Thailand,” katanya.

“Kami teruja untuk menjadi sebahagian daripada 'Pesta Makanan Thai Sabai Sabai 18’ untuk mempromosikan produk dan budaya Thailand dengan para pelanggan kami. Kami besar hati untuk bekerjasama dengan Kementrian Jabatan Perdagangan Promosi Antarabangsa Thailand untuk inisiatif ini, dan mengalu-alukan kerjasama yang sama pada masa akan datang," kata Francis Teng, Pengarah HeroMarket.

Sepanjang tempoh perayaan, pelbagai produk baru akan dilancarkan di Malaysia. Ini termasuk snek buah-buahan inovatif dari J Fruit, produk gula-gula terkenal Thai - HACKS, keropok beras Jepun- Doca, udang goreng dan kerepek ketam - Manora, snek coklat Pocky, snek ikan rangup - 'Madam Fish', kerepek beras - Tawan, snek kacang panggang - Otori, asam manis dari Tamarind House serta makanan ringan dan minuman dari jenama antarabangsa yang dihasilkan di Thailand, seperti Schweppes + C Lemon Flavor Soft Drink, Jus 100% Malee, Birdy 3-in-1 coffee, Hales Blue Boy Syrup dan banyak lagi. 

Pengguna Malaysia juga boleh mendapatkan tawaran harga istimewa dari jenama sedia ada yang terdiri daripada makanan ringan, gula-gula dan minuman.

kerepek beras - Tawan
Menurut Encik Soh Vleong, Pengarah Urusan HPG Marketing, "Kami telah mengimport produk-produk Thai sejak permulaan operasi kami kira-kira tujuh tahun lalu. Produk Thai mendapat sambutan baik di Malaysia kerana rakyat Malaysia memang amat gemar dengan kebudayaan rakyat Thai yang unik, produk yang inovatif dan rasa makanan yang diterima. Menjadi sebahagian daripada 'Pesta Makanan Thai Sabai Sabai 18’ telah memberi kami peluang untuk bekerjasama dengan DITP, dan kami berharap kerjasama ini akan membuka jalan untuk meningkatkan permintaan produk Thai untuk rakyat Malaysia."

"Thailand adalah salah satu daripada jiran terdekat kami, dan setiap kali rakyat Malaysia melawat Thailand untuk perniagaan atau beriadah, kebanyakan mereka membeli produk Thai semasa perjalanan mereka. Walau pun kami mempunyai pelbagai produk Thai di rak-rak kami, sebagai rakan kongsi 'Pesta Makanan Thai Sabai Sabai 18’, kami dapat menawarkan lebih banyak kepada pelanggan kami yang inginkan pelbagaian produk Thai, "kata Sharon Hew, Pengurus Pemasaran HeroMarket.

asam manis dari Tamarind House

Selain promosi di kedai, dua kedai utama akan menampilkan aktiviti-aktiviti khas bersempena dengan 'Pesta Makanan Thai Sabai Sabai 18’. Majlis pembukaan telah diadakan di Berjaya Times Square pade 3 Ogos, 2018. Upacara kedua yang sama telah diadakan di HeroMarket Desa Tebrau pada 16 Ogos 2018 dan dirasmikan oleh Cik Patcha Wutipan daripada Kementerian Jabatan Perdagangan Promosi Antarabangsa Thailand.


Pelanggan dari Selatan boleh mengunjungi Desa Tebrau, Johor Bahru dan menikmati lebih banyak persembahan kebudayaan Thailand bersama dengan pesta makanan Thai dan bazaar antarabangsa. Pada 16 - 18 Ogos 2018, pelanggan yang membelanjakan lebih dari RM30 di HeroMarket, Desa Tebrau akan menerima urutan Thai percuma selama 15 minit dari Than Thara.


Mengenai DITP

Kementrian Jabatan Perdagangan Promosi Antarabangsa Thailand (DITP), adalah agensi utama Kementerian Perdagangan Thailand yang berusaha untuk pengembangan perdagangan antarabangsa yang pesat dan mampanuntuk pencapaian domestik dan faedah global. Dalam tempoh 40 tahun , DITP telah membantu mendapatkan tawaran dagangan berjuta-juta dolar dari sector kerajaan dan swasta, sehingga mencapai kepuasan para pelabur dan usahawan antarabangsa di seluruh dunia. Dengan dimensi baru yang bakal dimulakan dengan pelancaran Komuniti Ekonomi ASEAN (AEC) pada tahun 2015, DITP bersedia untuk membimbing anda untuk memanfaatkan kemungkinan yang tidak terhad yang dibentangkan oleh system perdagangan bebas dalam blok pasaran tunggal sebanyak 600 juta pengguna. DITP, dengan pangkalan data pengeluar, pengeksport dan penyedia perkhidmatannya yang luas dan pelbagai di Thailand dan luar negara, bersedia untuk bertindak balas secara langsung dan segera kepada semua permintaan dari usahawan antarabangsa untuk apa-apa jenis produk atau perkhidmatan. Melalui DITP, anda akan dipadankan dengan rakankongsi yang ideal untuk membentuk perkongsian perniagaan yang saling menguntungkan dan progresif.


Mengenai HeroMarket

HeroMarket adalah syarikat yang mengkhusus kandiri dalam perniagaan pasar raya. Kami kini mengendalikan 24 pasar raya di Lembah Klang dan Johor Bahru dengan jumlah tenaga kerja lebih daripada 800 orang. HeroMarket dibentuk pada tahun 2005 dan tulang belakang HeroMarket merangkumi pengalaman terkumpul lebih daripada 75 tahun. Konsep kami menekankan kesegaran produk dan harga rendah setiap hari.


Mengenai HPG Marketing

HPG Marketing bermula sebagai pejabat pemasaran pada tahun 1998. Kilang pembuatan dan pembungkusan kami untuk pelbagai kacang berkualiti di Home Peanut Garden telah mewakili segelintir jenama besar dari Thailand. Ia bermula dengan pesanan kuantiti kecil dan pada masa ini kami adalah pengedar tunggal dan pemilik jenama produk yang dihasilkan di Thailand. Pemasaran HPG berusaha untuk membawa lebih banyak produk berkualiti Thailand ke pasaran Malaysia yang pesat melalui pelbagai saluran perniagaan.


Sepanjang 'Pesta Makanan Thai Sabai Sabai 18’, untuk setiap pembelian produk Thai RM5 di HeroMarket dari 3 hingga 31 Ogos 2018, pelanggan layak menyertai cabutan bertuah untuk memenangi hadiah-hadiah menarik. Pemenang hadiah pertama akan menerima dua tiket penerbangan Phuket dengan penginapan untuk 4 Hari 3 Malam, manakala pemenang hadiah kedua berpeluang memenangi dua tiket penerbangan pulang ke Hua Hin, dengan penginapan untuk 3 Hari 2 Malam. Pemenang hadiah ketiga akan menerima hamper bernilai RM500, hadiah keempat: hamper bernilai RM300 dan hadiah kelima: hamper bernilai RM200. Untuk maklumat lanjut mengenai 'Pesta Makanan Thai Sabai Sabai 18’, sila layari Facebook Hero Market atau Think Thailand Malaysia.P/S: Besar sungguh HeroMarket Desa Tebarau tu. Terletak di belakang Jusco Tebrau. Korang yang suka makanan Thailand, bolehlah ke sana. Pes Tom Yam popular dia pun ada..Jomm kita! ..


Post a Comment

6Comments

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging.

 1. Sawadikap, wah meriah betul pameran tu...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahahaha sangat meriah @Zumal..banyak boleh beli dan rasa..

   Delete
 2. menarik tertarik la produk-produk thai ni.banyak sangat rambang mata.

  ReplyDelete
 3. so,banyak ke shopping makanan thailand hari tu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yg di bagi goodies aje sampai penuh bag @Rohada, tapi beli gak laaa, semuanya menarik hehehe

   Delete
Post a Comment

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !