Wednesday, August 29, 2018

SUP TULANG DAGING KURBAN REBUSAN TERAKHIR NOXXA KU

SUP TULANG DAGING KURBAN REBUSAN TERAKHIR NOXXA KU | Sebenarnya tengok aje gambar tulang daging ni, rasa sedih hati, mana taknya, inilah rebusan terakhir Sis menggunakan periuk Noxxa kesayangan Sis tu. 
Kenapa dengan periuk tu? Periuk Noxxa ku jatuh dan pecah sudah . Huwaaaaa :( 

Cuai Sis ko ni, dalam pada rajin nak mengemas dapur, tapi cuai tu tetap ada. 
Kisahnya begini, periuk noxxa tu memang dah lama dari raya haji tu Sis tak alihkan dari kursi plastik tepi kabinet, sebabnya tunggu datang rajin, nak lap dulu kabinet tu, nanti baru letak semula noxxa tu atas kabinet dapur. 

Jadi masa Sis dah selesai mengelap kabinet dapur tu, Sis pun nak angkatlah periuk noxxa tu ke atas kabinet. Tapi Sis tak perasan yang cabel plug dia masih melekat di dinding suis. Jadinya sewaktu Sis angkat periuk tu, pegang telinga kiri kanan noxxa tu, terus tersangkut wayar dan dengan tidak semena-mena periuk tu terlepas dari tangan Sis. Kau ngase??

Hancur hatiku, luruh jantung sekejap, terkelu terdiam seketika dan airmata pun jatuh berderai huwaaaa :(



Itulah kisahnya..
Seharian juga haritu mood down gile, nak masuk dapur pun nampak periuk noxxa tu, sedih sangat-sangat. Stress rasa. Nasib baik ada coklat cadburry sepapan, Sis ko bedal kunyah pelan-pelan sambil kata 'oo mungkin bukan rezeki aku', lama-lama tenang, redha dan pasrah aje. Terus tido petang tu *sebenarnya tenang tu sebab dah kenyang, bedal maggi goreng semangkuk, geram punya pasal :|

Okay dah, jangan tanya lagi, Sis fobia dan seriau kalau ingat-ingat. Tapi takpe, insyaAllah ada rezeki kita beli lagi. Memanglah harga mahal, tapi nak masak untuk yang tersayang, kalau niat kita ikhlas, tak banyak duit pun Allah permudahkan, bukan kata beli periuk mahal macam ni banyak duit, tapi rezeki tu tak pernah salah alamat. Kalau takde, ye diam sudah. Pakai ajelah apa yang ada, janji masak kan. 
Betul tak ? 



Masa raya haji haritu, dapatlah sebungkus daging dan sebungkus tulang yang anak Sis bawak balik. Anak tu kerja di Proton Bukit Dahlia, jadi bossnya ada buat kurban untuk anak yatim dan pekerjanya, tu yang dapatlah juga merasa daging kurban. 

Sis masakkan sup aje, makan dengan sambal kicap, sedap sungguh kan. Suami makan dua mangkuk tu ha, sampai hirup supnya. Sedap sangat nampaknya. Kalau tanya Sis tau dah jawaban dia, mesti dia jawab 'tak pernah tak sedap' hahahahaha :p

Resepi biasa-biasa aje, respi sup kampung je ni, semua dah pandai masak sup kan, cuma rebus je guna periuk noxxa tu (HP30), sampai isi daging tu jadi lembut sungguh senang nak gigit. 
Apa-apa pun, setiap yang berlaku ada hikmahnya kan. 






P/S: Terkilan sangat-sangat! Tapi takpe, manalah tau kot nanti Suami belikan pulak yang Tefal kan, hahahahaha Alhamdulilah!!!


32 comments:

  1. Alahai...sabar jer la sis...nak buat cane kan...maybe nak dpt periuk lain yang lebih canggih kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu laaa, ada rezeki lain agaknyaa @Suria..

      Delete
  2. Replies
    1. Aamiinn, mudah mudahan Kak @Seri...

      Delete
  3. banyakkan bersabar sis.paham perasaan sedih tahap gaban tu.tapi tulah bak kata kak seri tu in sha Allah akan dapat pengganti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn @Mar, bersabar aje laaa, makan coklat bebanyak...

      Delete
  4. anggap jek takde rezeki ye sis.. insha Allah en.sabar nak belikan yg lagi canggih manggih hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye laaa, macam dah gatal tangan ni @Hernee, nak dapat baru agaknyaa..

      Delete
  5. in shaa Allah akam dpt yg baru pulak..
    sedih mmg sedih kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedih sangat sangat @QasehnyRania, redha ajer

      Delete
  6. Insya'Allah..Allah nak gantikan dengan yang lebih baik..ameen!

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Benar, sabar aje laa ni @Terapiselsemaft

      Delete
  8. Sabar la kak..ade rezeki lain tu nnati

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum.lin...sayangnya lin...in sha Allah lin naik tangga turun tangga sikit pasti en abg gantikn yg baru n canggih lg...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Mama @Maszull..insyaAllah Maa, tangga pasti ku daki untuk dapatkan periuk hahahaha

      Delete
  10. Insyaallah mungkin ada hikmah di sebalik apa yg berlaku..mgkin akan dapat yg lebih baik

    ReplyDelete
  11. xpe sis hilang yg nie pasti berganti yg baru..suzie pakai pressure coooker yg pakai dapur gas je..nak beli yg canggih2 sy pula yg nie molek lagi..pakai je la smpai tamat riwayat aku sebuah pressure cooker..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pun ado janji ado @suzie, nak rebus kambing ke ayam tua ke senang, empukkkk jimat masa kann..

      Delete
  12. bila laa nak rasa mama masak sup ni. nyum3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha marilah Scientex uiii @kid, leh makan mee udang sekali hahahaha

      Delete
  13. Bertabahlah..
    Kalau ai pun.. kemurungan sekejap.. huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn Aizamia...tak terkata sedihnyaaa...

      Delete
  14. Sobs. sedihnya Noxxa kot. ada la tu hikmah. cik abang nak ganti yang baru tu kihkih. syaza pressure cooker guna Mugen je haha ") beli dekat Wow Shop ! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Syaza, ramai gak Sis baca guna MUgen tu, nanti nak skodeng gak tengok...kena beli ni, susah kang nak merebus daging ...

      Delete
  15. Ya allahhh menggoda betul kakkk. Ni sambal kicap kena power baru umphhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe lepas ni ko buatlah @Uyul, kan dah rajin memasak tu hehehe

      Delete

Makluman .
Blog ini hanya blog personal, hanya cerita harian Sis, Family, Kawan-kawan dan juga resepi masakan. Dan juga ada sesetengah entry tu Sis Copy dan Paste dari blog kawan-kawan juga dari carian google.
Tiada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah tiada.
Sis izinkan jika anda ingin share untuk kebaikkan bersama, AKAN TETAPI jika terdapat gambar atau text Sis disalah gunakan, AWAS !.

TINDAKAN BOLEH DIAMBIL MENGIKUT AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1988 .
Sekian terima kasih.

Segala pertanyaan, email: linmdnoor@gmail.com